Siirry pääsisältöön

Kesämökin jätevesiasiat laitettiin kuntoon

Piha

Erikoisen näköinen rakennus herättää hilpeyttä mökkinaapureissa.

Vaikka valtakunnan päättäjät eivät olleet päässeet yksimielisyyteen siitä, millaiset vaatimukset ja sitä kautta jäteveden puhdistukseen tarvittavat laitteet kunnallistekniikan ulkopuolella oleviin talouksiin ja vapaa-ajan asuntoihin tulisi asentaa, päätti Tommi viime kesänä päivittää oman kesämökkinsä laitteet.

Järven rannalla sijaitsevassa kesämökissä on sekä saunaan että keittiöön tuotu järvestä pumpattu vesi, jota käytetään sekä peseytymiseen että astioiden tiskaamiseen käsin. Tästä syntyvä jätevesi oli 30 vuoden ajan ohjattu savisessa rinteessä sijaitsevaan imeytyskaivoon, jonka pohjassa oleva hiekka oli vaihdettu muutaman kerran vuosien saatossa. Kaivosta jätevesi oli ohjattu ”suodatuksen” jälkeen edelleen rinteessä olevaan kuoppaan, josta se imeytyi maahan.

Harmaavesisuodatin riitti tarpeeseen. Käymälänä mökillä toimii jo muutama vuosi sitten perinteisen puuseen korvannut kompostikäymälä, jonka omistajat tyhjentävät keväällä mökkikauden alkaessa ja saavat näin puutarhaan ravinnerikasta multaa, jota on hyvä sekoittaa vanhan mullan joukkoon. Näin ollen mökille ei ole tarvittu järeämpää suodatuskalustoa, vaan yksinkertaisempi harmaavesisuodatin riitti täyttämään puhdistustarpeen. Jo kompostikäymälästä aiemmin saadun myönteisen kokemuksen perusteella päädyttiin valitsemaan Biolanin harmaavesisuodatin.

Virhearvioinnin kautta oikeaan lopputulokseen. Urakka alkoi vanhan kaivon kaivamisella esiin. Lämpimän kesän kuivattaman savimaan kaivaminen käsipelillä oli raskasta, vaikka sitä tehtiin etapeissa kolmen miehen voimin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lopulta rengaskaivo ja putket saatiin kokonaan esille. Kaivo purettiin rengas kerrallaan ja suodatinta alettiin hiljalleen sijoittaa paikalleen. Sopivaa suodatinta valittaessa tapahtui ensin pieni virhearviointi. Vaikka suodattimen sijoituspaikka oli rinteessä ja näytti siltä, että korkeusero olisi sallinut pystymallisen Harmaavesisuodatin 125:n asentamisen, joutui Tommi aikansa maata kaivettuaan toteamaan, että se oli sittenkin liian korkea.

Onneksi paikallisen Agrimarketin myymäläpäällikkö oli joustava ja suostui vaihtamaan suodattimen matalampaan saman suodatuskapasiteetin (500 litraa/ vrk) omaavaan malliin, jossa on kaksi toisistaan erillään olevaa suodatinyksikköä rinnakkain. Pienen lisäkaivuun jälkeen nämä istuivat rinteeseen loistavasti.

Kun suodatin oli saatu paikalleen oli aika testata, että niiden kaadot olivat riittävät jotta jätevesi valuu kunnolla suodattimien läpi.

Erikoinen katos suojaa säältä ja katseilta. Suodatin ei välttämättä tarvitse päälleen katosta suojaksi, mutta Tommi halusi rakentaa sellaisen lähinnä kahdesta syystä. Suodatin pysyy paremmassa kunnossa katoksen alla suojassa auringolta, sateelta ja lumelta. Toisaalta suodatin ei ole mikään ilo silmälle, joten sen piilottaminen maakellaria muistuttavan katoksen alle oli fiksu ratkaisu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rinteen muoto teki katoksen rakentamisesta vähän haastavamman ja kantavaa runkoa rakennettaessa syntyi ajatus katon lopullisesta muodosta. Katto alkaa tasaisena rinteen yläosasta ja taipuu vähitellen harjakatoksi.

Lopputulos oli niin erikoisen näköinen, että naapurimökeistäkin tultiin sitä joukolla katsomaan. Katos nimettiinkin lopulta leikillisesti thaimaalaiseksi suodatinkatokseksi sen muodon takia.

Katso kuvat työvaiheista seuraavalta sivulta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

 

Vanha suodatinkaivo
Vanha suodatinkaivo ei täytä nykypäivän vaatimuksia. Pohjalla oli vain noin puoli metriä hiekkaa suodattimena.

Vanha kaivo ja putket saatiin esiin käsipelillä päiviä vieneen kaivuu-urakan jälkeen.Vanha kaivo ja putket saatiin esiin käsipelillä päiviä vieneen kaivuu-urakan jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suodatin mallattiin paikalleen. Pohjaksi laitettiin sorapeti ja isoja pihalaattoja.Suodatin mallattiin paikalleen. Pohjaksi laitettiin sorapeti ja isoja pihalaattoja.

 

 

Suodatinmateriaalina päällekkäin asetettavissa kaseteissa toimii puhdistettu lampisirppisammal, joka on käytön jälkeen mahdollista kompostoida.Suodatinmateriaalina päällekkäin asetettavissa kaseteissa toimii puhdistettu lampisirppisammal, joka on käytön jälkeen mahdollista kompostoida.

Katoksen runko alkaa nousta harjaan. Vanha vesivaneripala takaseinällä ehkäisee savimaan valumista rinteestä.Katoksen runko alkaa nousta harjaan. Vanha vesivaneripala takaseinällä ehkäisee savimaan valumista rinteestä.

Katto alkaa valmistua. Lautojen päälle tuli huopakatto, joka asettui hyvin katon muotoon.Katto alkaa valmistua. Lautojen päälle tuli huopakatto, joka asettui hyvin katon muotoon.