Kesämökki ei ole enää vanhojen tavaroiden loppusijoituspaikka

Mökki
Kesämökki ei ole enää vanhojen tavaroiden loppusijoituspaikka
Nyt alkaa se aika, kun pari miljoonaa suomalaista pääsee mökille pakenemaan arkea ja nauttimaan kesästä. Tämän päivän vapaa-ajan asunto ei ole enää pelkästään vanhan ja ylimääräiseksi jääneen tavaran loppusijoituspaikka. Sekä sisustukseen että varustetasoon panostetaan huomattavasti enemmän kuin ennen. Mökkeilyllä suomalaiset hakevat irrottautumista arjesta ja vastapainoa jokapäiväiselle elämälle. Tämä näkyy myös sisustustyyleissä ja tavaravalinnoissa. Luonnonmuodot ohjaavat mökkirakentamista ja luonto tulee väreissä ja materiaaleissa myös sisätiloihin. Suomen yli 500 000 mökkiä ja niiden 4,2 miljoonaa vuodepaikkaa tarkoittavat myös siivousta ja pyykinpesua. S-ryhmä antaa nyt varmat vinkit, joilla mökkielämä pysyy nautintona eikä loputtomana työmaana.

Suomi on mökkimaa, siitä ei ole epäilystäkään. Uusimmat tilastot kertovat, että maassamme on jo yli 500 000 mökkiä. Maa- ja metsätalousministeriön muutama vuosi sitten julkaiseman mökkibarometrin mukaan mökeillä käy säännöllisesti noin 2,4 miljoonaa ihmistä. Ennen mökki oli monelle paikka, johon sai helposti vietyä vakituisen asunnon vanhaa tai ylimääräiseksi jäänyttä tavaraa. Tämän päivän mökkeilijä sisustaa ja varustelee vapaa-ajan paikkaansa suuremmalla panostuksella.

– Kaupungistumisen myötä monen kotimaisemassa luonto ei ole niin suuressa roolissa kuin ennen. Mökki onkin nyt se paikka, jossa pääsee luonnon keskelle ja kokemaan luonnonrauhaa. Tämä näkyy myös sisustustavaroissa ja tyyleissä. Useimmiten mökin sisustukseen haetaan värejä, jotka ovat sopusoinnussa luonnon kanssa. Klassikoita ovet sininen, vihreä ja beige. Harmonista värikokonaisuutta piristetään nyt kirkkaalla keltaisella sekä kukka- ja kasvikuvioilla. Mökin sisätiloihin tuodaan pöytäliinojen, verhojen ja tyynyjen kankaissa käpyjä, lehtiä, palmuja ja viidakkotunnelmaa, S-ryhmän sisustustuotteiden valikoimapäällikkö Jelena Penttinen kertoo.

– Moni mökkeilijä sisustaa vapaa-ajan asuntonsa erilaiseksi kuin vakituisen kodin. Kaupunkikodissa voi olla vaikkapa skandinaaviseen tyyliin minimalistista, selkeää ja vaaleaa. Vastapainoksi ja luonnonmukaiseksi sisustettu mökki sen sijaan on useinkin värikkäämpää, kukikkaampaa ja yhdistelee rohkeasti uutta ja vanhaa, Penttinen jatkaa.

Pidä hiiret pois pahanteosta

Mökkibarometri kertoo, että noin puolet mökeistä on käytössä kesällä eikä talvella pidetä peruslämpöjä päällä. Mökillä on paljon tavaraa, jotka jätetään sinne koko talveksi. Niiden tavaroiden osalta kannattaa miettiä säilytys kuntoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Luonto ei olisi luonto, jos siellä ei olisi eläimiä. Varsinkin ne talveksi sisälle tupsahtelevat pienemmät yksilöt voivat aiheuttaa paljonkin vahinkoa. Hiiret pysyvät pois pahanteosta, kun lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat pakataan talveksi tiiviisti suljettaviin muovisiin säilytyslaatikoihin. Sama kannattaa tietysti tehdä myös vaatteille, jotta kesän koittaessa ei mökkiläisen tarvitse kuljeskella hiirenpuremissa paidoissa ja housuissa, Penttinen muistuttaa.

Yli 2 miljoonaa kävijää – yli 2 miljoonaa pyyhkeen käyttökertaa

Suomalaisten mökit eivät tönötä tyhjinä metsän keskellä. Mökkibarometrin mukaan säännöllisiä käyttäjiä on vuodessa noin 2,4 miljoonaa. Yhdellä mökillä käy keskimäärin noin neljä henkilöä ja kokonaisuudessaan mökeissä sekä lisärakennuksissa on noin 4,2 miljoonaa vuodepaikkaa. Innokkaasta mökkeilystä onkin seurauksena isot pinot pyykkiä. Vaikka pyyhkeitä ja lakanoita ei joka päivä tarvitsekaan pestä, täytyy pyykkihuoltokin saada hoitumaan. Tekstiilien peseminen järvessä, joessa tai meressä ei ole suositeltavaa.

– Suomalaisista vapaa-ajan asunnoista 80 prosenttia sijaitsee rannoilla. Vaikka ollaan tuhansien järvien äärellä, ei tekstiilejä suositella pestäväksi järvessä. Pelkällä vedelle pyykki ei puhdistu, mutta pesuaineilla ei saa luontoa saastuttaa. Pesee pyykin sitten kaivo-, sade- tai järvivedellä, olennaista on se, että pesuaineita sisältävää vettä ei lasketa sellaisenaan luontoon, Penttinen toteaa.

Yötön yö ei kestä ikuisesti

Vapaa-ajan asunnoista yli 90 prosentissa on käytössä sähkövirta. Yleisintä on verkkosähkö, mutta aurinkosähkö tekee vahvasti tuloaan. Koska sähköä riittää myös luonnon helmassa, hankitaan mökeille monipuolisia valaistusratkaisuja. Jo muutaman vuoden ajan hittituotteita ovat olleet maahan painettavat aurinkokennovalaisimet. Tänä kesänä aurinkokennovalaisimia löytyy mitä erilaisimmissa eläinhahmoissa. Valikoimissa on pöllöä, mangustia, siiliä ja sammakkoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Suomen kesä on valoisa, mutta valitettavasti jo juhannukselta päivä alkaa lyhenemään. Kun mökeillä käydään ympäri vuoden tai ainakin pitkälle syksyyn, kannattaa panostaa pihavaloihin. Ne tuovat sekä tunnelmaa että turvallisuutta, kun pimenevässä illassa voi astella huoletta ja rennosti, S-ryhmän valaistuksen valikoimapäällikkö Anne Vallius-Laaksonen kertoo.

Älyvalaisimet eivät kuulu pelkästään citykoteihin. Mökeillä älyvaloilla voidaan rakentaa erilaisia tunnelmatiloja säätämällä värimaailmaa tai kirkkautta.

– Toinen tykkää kirkkaasta valosta ja toinen haluaa hiiviskellä hämärässä. Älyvaloilla varmistetaan, että tästäkään ei tule riitaa kesälomanautinnon keskellä. Ja rapujuhlissa lampun voi säätää illan teeman mukaan vaikka punasävyiseksi, Vallius-Laaksonen vinkkaa.

Näillä vinkeillä mökistä ei tule stressitorppa

Satoi tai paistoi ovat suomalaiset mökeillään keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa. Tuossa ajassa syntyy monenlaisia tilanteita, jotka voivat aiheuttaa stressiä. Näillä vinkeillä mökkeilijä varmistaa stressittömän loman. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

1. Yötön yö on ihana. Paitsi yöllä, kun makuuhuoneessa on liian valoisaa. Kun hankit verhoja, valitse pimennysverhot.

2. Matto on mukava jalkojen alla. Lisäksi se sitoo pölyä ja roskia. Mitä enemmän mattoja, sitä helpompi siivous.

3. Ruokailun yhteydessä saattaa lasi kaatua. Kun pöydällä on vahakankainen liina, niin manailun sijaan pyyhkäiset roiskeet pois ja jatkat nautiskelua hymyillen.

4. Sirpaleet tuovat onnea, ja joskus myös haavoja. Mätäkuun ongelmat vältät, kun astiastosi materiaali on kevyttä akryyliä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Tulisipa hellekesä. Tehokas tuuletin varmistaa, ettei lomailijan pinta ja pinna kuumene.

Bonusvinkki: Menikö vanha ämpäri rikki? Nyt voit hankkia kierrätysmuovisen ämpärin, joka on valmistettu vanhoista kalaverkoista. Orthex ja S-ryhmä lahjoittavat jokaisesta myydystä sangosta 0,25 euroa WWF:lle ja Itämeren pelastamiseen.

Kuva: Pixabay