↑ Rantasaunan paikalla oli ennen 1950-luvun lautamökki. Saunarakennuksessa on tilaa myös yövieraille.
Meri vilkuttelee mökille tulijoille jo kaukaa eivätkä edes rannassa harvakseltaan kasvavat männyt peitä kymenlaaksolaista merimaisemaa. Ari Karhun ja Outi Helldan-Karhun kallioinen 1 100 neliön rantatontti sijaitsee Haminassa, vain tunnin ajomatkan päässä perheen ykköskodista Porvoosta.
Vaikka hirsimökki ja rantasauna ovat uusia, kesänviettopaikka on ollut suvussa jo pitkään. Nykyisen saunan paikalla seisoi vielä pari vuotta sitten Arin vanhempien alkujaan ostama vanha mökki vuodelta 1955. Rapistuneen lautamökin tarina alkoi olla auttamattomasti ohi, mutta rakkaasta mökkitontista ei kuitenkaan haluttu luopua. Vaivalloinen remontointiprojekti ei houkutellut, rakennusurakasta puhumattakaan.
– Sitten esikoisemme muisti entisen työkaverinsa, joka työskentelee nykyään valmismökkejä tekevässä firmassa. Keskustelimme mökkiprojektista aluksi toisenkin yrityksen arkkitehdin kanssa, mutta päädyimme lopulta poikamme tutun kautta Salvoksen mökkiin avaimet käteen -ratkaisun ja selkeän hinnoittelun ansiosta, Outi kertoo.
MAINOS↑ Marimekon Räsymatto-pöytäliinan väripilkut piristävät rauhallista värimaailmaa. Tulisijana on Contura 596.
Mökki ja sauna on suunniteltu yhdessä Salvoksen arkkitehdin kanssa tontin muodot ja merenrantanäkymät huomioiden. Huvila on muunnos Kaarna-mökistä.
– Kävelimme pitkin metsää ja kallioita, kun hahmottelimme uusia rakennuksia. Ne ikään kuin piirrettiin paikan päällä. Tärkein toiveemme olivat suuret ikkunat ja esteetön näköala merelle myös sisältä. Ykköstoive toteutui eikä muistakaan ratkaisuista tarvinnut tinkiä, Outi kuvailee.
Koska rakennusmääräykset eivät sallineet rannan tuntumaan tarpeeksi ison mökin rakentamista, päätettiin päämökki sijoittaa hieman ylemmäs ja vanhan mökin sijoille pystytettiin sauna. Saunarakennuksen ja päämökin väliä pääsee kulkemaan pitkin puisia portaita, jotka vievät aivan rantaan saakka.
MAINOSPaikallinen urakoitsija purki vanhan rantamökin ja teki uusien rakennusten perustukset ja muut pohjatyöt. Molemmat mökit rakennettiin Salvoksen tehtaalla Pohjois-Pohjanmaalla. 20-neliöinen saunamökki tuotiin halki Suomen Kymenlaaksoon täysin valmiina, 72-neliöinen päärakennus yhdistettiin tehtaalla rakennetuista hirsielementeistä paikan päällä kokonaiseksi mökiksi. Pystytysvaihe eteni vauhdikkaasti.
– Ensimmäinen autokuorma tuotiin pihaan joulukuun alussa sunnuntai-iltana ja kaikki oli valmista jo seuraavana torstaina, Ari kertoo.
↑ Keittiö on varusteltu nykymukavuuksin, jotta mökkielämä olisi mahdollisimman vaivatonta.
MAINOSKallionharmaan hirsimökin toisessa päädyssä on kolme makuuhuonetta ja toisessa päädyssä nykymukavuuksin varusteltu keittiö, pieni kylpyhuone ja ruokailutila. Keskelle jää suuri oleskelualue. Sisäseinät on kuultokäsitelty vaaleaksi, ja muutenkin mökin yleisilme on valoisa. Sisustus koostuu rauhallisista sävyistä, jotka sointuvat ympäröivään luontoon.
– En halunnut tänne mitään mökkityyliä tai maalaisromantiikkaa, vaan melko neutraalin ja käytännöllisen sisustuksen, Outi kertoo.
Mökki rakennettiin ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi, jotta Outin ja Arin aikuiset pojat perheineen pääsisivät nauttimaan luonnon rauhasta vaikka keskellä talvea. Mökin ikkunoissa, ovissa, eristeissä ja hirren vahvuudessa on huomioitu kylmienkin kelien energiavaatimukset. Mökin varustelutaso on muutenkin moderni.
– Meillä on täällä tiskikoneet, liedet ja lämmitykset, sillä haluamme vapaa-ajanvietosta mahdollisimman vaivatonta, Outi sanoo.
MAINOSHuolettomuuden periaate ulottuu ulos asti, sillä kallioisella tontilla ei tarvitse ajella nurmikkoa tai haravoida lehtiä.
– Olemme miettineet Pihatukku-verkkokaupasta saatavan kunttapihan laittamista, sillä se sopisi tähän maisemaan ja modernin mökin kaveriksi. Eikä se vaadi juurikaan huolenpitoa, Ari naurahtaa.
Mökki on ollut asuttavassa kunnossa joulusta 2016.
– Pääsimme viettämään joulua täällä koko suvun voimin. Aatonaattona saatiin sähköt päälle ja lupa asua talossa.
Vaikka olemme mökillä myös pienemmillä kokoonpanoilla, mahtuvat tänne halutessaan kaikki, sillä saunarakennuksessakin on nukkumapaikkoja. Mökki sitoo sukumme yhteen, ja siksi tästä onkin tullut meidän ankkuripaikkamme, Villa Ankkuri, Outi kertoo.
↑ Pulpettikatto, lasikaide ja suuret ikkunat tekevät mökistä modernin. Puuportaat vievät rantaan saakka.
Kylmä ja sateinen sää ulottui kesällä 2017 myös haminalaiseen rantaparatiisiin. Se ei kuitenkaan vaikuttanut viiden lapsenlapsen riemuun. Erityisen innoissaan he olivat hiekkapohjaisesta rannasta eikä kolea keli hillinnyt uimisintoa.
– Viileästä merivedestä oli kätevää tulla paljuun lämmittelemään. Toki se on aikuistenkin rentoutumispaikka, Outi hymyilee.
Luonto ja erityisesti kallioinen merenranta on koko perheelle tärkeä osa mökkeilyä. Outi toteaa kallion olevan niin merkittävä elementti hänelle, että hän alkoi jo huolestua, kun perustusvaiheessa tontille ajettiin niin paljon hiekkaa.
– Olen harjaillut ylimääräisiä hiekkoja pois. Onneksi paljasta kalliota on edelleen paljon näkyvillä rannassa.
Kun lapsenlapset juoksevat pitkin rantakallioita ja metsiä, perheen miehet kalastavat ahkerasti ja Outi tarkkailee lintuja. Lisäksi ensi kesäksi on tarkoitus hankkia sup-lauta.
– Kaikkein parasta on kuitenkin vain seurata alati muuttuvaa merimaisemaa. Rakkaus mereen säilyy aina, Outi kiteyttää.
↑ Perheen toiveena oli saada suuret ikkunat, joista avautuu esteetön näkymä merelle.
↑ Mökin keskelle jää suuri oleskelutila. Vaaleat pintamateriaalit korostavat valoisuutta.
↑ Terassin lasikaiteet eivät sulje näkymää merelle.
Teksti: Elina Turunen, kuvat: Markus Pistemaa