MAINOS

Kesämökki talviteloille – mökkiläisen muistilista syksyyn

Mökki

Pitkään tyhjillään olevat kesämökit voivat kärsiä vuoto-, luonnonilmiö-, murto-, ilkivaltavahingoista, jotka kannattaa yrittää välttää hyvällä ennakoinnilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

– Vahinkojen ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa jo syksyllä esimerkiksi kaatamalla huonokuntoiset puut mökin lähettyviltä. Syysmyrskyissä kaatuva puu voi rikkoa rakennuksen vesikatteen, joka taas aiheuttaa rakennuksen kastumisen sade- ja sulamisvesistä. Hyvin yleinen mökkivahinko on myös putkirikko: jos kesävettä ei suljeta, pääsee routa tai pakkanen hajottamaan putkia ja LVIS-laitteita, muistuttaa Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen.

Kesämökki talviteloille – 7 vinkkiä

  1. Sulje ja tyhjennä vesijohtoverkosto ja viemärit.
  2. Huolehdi ilmanvaihdosta välttääksesi kosteusvauriot. Laita savupiipun päälle suojaus, joka kuitenkin päästää ilman kulkemaan hormin kautta.
  3. Varmista lukitus.
  4. Katkaise sähköt, jos mökille ei jää sähköllä toimivia laitteita.
  5. Vie pois arvoesineet.
  6. Estä jyrsijöiden pääsy mökin rakenteisiin. Hiiret pääsevät tunkeutumaan jopa lyijykynän paksuisesta raosta.
  7. Vakuutusturva on myös syytä tarkistaa ennen mökin talviteloille siirtämistä

Elektroniikka ja työkalut houkuttelevat varkaita

Kesämokki talviteloille

Vahinkojen ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa jo syksyllä esimerkiksi kaatamalla huonokuntoiset puut mökin lähettyviltä. Kuva If.

Talvisin pitkään asumattomana olevat mökit kiinnostavat myös kutsumattomia vieraita. Kesäkodissa kannattaakin vierailla säännöllisesti myös talvella tai sopia naapureiden kanssa silmälläpidosta.

– Mökeiltä viedään erityisesti elektroniikkaa sekä työkaluja ja -koneita. Ne kannattaa viedä pois talven ajaksi. Monet varkaat jättävät jälkeensä myös ikäviä ilkivaltavahinkoja, kun tavaroita sekoitetaan ja paikkoja hajotetaan. Toisinaan varkaat käyttävät tyhjillään olevaa mökkiä pidempäänkin oleskeluun, Virtanen kertoo.

Mökissä on hyvä olla nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot sekä turvalukot. Myöskään piha- ja ulkorakennusten lukitusta ei kannata unohtaa. Kesäasunnoilla on jo jonkin verran käytössä myös riistakameroita, jotka kuvaavat pihapiirin liikkeitä. Havaitessaan liikettä kamera lähettää teksti- tai sähköpostiviestin omistajalle. Riistakameroita käytettäessä on kuitenkin muistettava kunnioittaa naapureiden rauhaa asettamalla kamera kuvaamaan vain omaa pihaa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesämökin huoltotyöt kesämökki kotivakuutus murtosuojaus