Kesän kynnyksellä – ajankohtaista juuri nyt

Piha
PP0315_Sonjan-palsta_5-1
Kylvä, istuta ja lannoita. Nyt on aika laittaa puutarha kesäkuntoon ja kukoistamaan!

Kesän kynnyksellä – ajankohtaista juuri nyt

Kylvä, istuta ja lannoita. Nyt on aika laittaa puutarha kesäkuntoon ja kukoistamaan!

 

Tee kylvöjä

Salaattikasvit kasvavat paremmin kevään viileissä säissä kuin keskikesän helteissä, ja persilja, porkkana sekä palsternakka kannattaa kylvää mahdollisim­ man aikaisin.

Avomaankurkku, pavut ja herneet kylvetään läm­ pimään maahan, yleensä touko–kesäkuun vaihtees­sa. Härkäpapu ei ole papu vaan kylmääkin sietävä virna, ja sen voi kylvää aikaisin.

Istuta kesäkukkia

Kun hallat ovat varmasti ohi, on kesäkukkien aika. Yksivuotisilla kesäkukilla voi peittää puutarhan aukkopaikkoja ja siirtää katsetta pois vähemmän edustavista kohdista. Istuta kukat isoihin ruukkuihin ja amppeleihin. Muista lannoitus, näin kasvit jaksavat kukoistaa koko kesän. Kesäkukilla voi täyttää myös perennapenkkien tyhjät kohdat. Kylvä suoraan kasvu­ paikalleen esim. kesämalvikkia, ruiskaunokkia ja kehäkukkaa.

Anna eväät kasvukauteen

Monivuotiset kasvit tarvitsevat kevätlannoituksen, ja kosteaan maahan ravinteet imeytyvät hyvin. Lannoita hedelmäpuut oikein: lyö maahan latvuksen reunalle reikiä rautakangella, täytä kolot orgaanisella lannoitteella ja peitä mullalla. Pintaan siroteltu lannoi­te hyödyttää vain puun alla kasvavaa nurmikkoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Sonja Lumme, kuva: Arne Nylander