MAINOS

Kevään kylvöhommia – lue puutarhurin vinkit!

Piha

Se tunne, kun avaat multapussin ja tuoreen mullan tuoksu täyttää kaikki aistit on yksi maailman parhaita tunteita. Ja kun saa työntää sormet tuoreeseen multaan, niin mikään asia maailmassa harmita ja vaan kaikki positiiviset asiat valtaa mielen. Eikä tähän kyllästy ikinä, pikemminkin päinvastoin, joka vuosi haluaisi aloittaa aina vain aiemmin ja jatkaa pidempää. Toki oikea kylvöaika on sellainen asia, että sitä on syytä noudattaa, muutoin tulee vain harmia liian aikaisin itäneistä taimista. Onneksemme tämä ihana aika on nyt käsillä sekä edessäpäin koko kevään ajan!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Mikä multa sopii kylvöhommiin?

Siemenkylvöissä käytetään aina hiekkapitoista multaa. Käytännössä siis kylvö- tai kaktusmultaa. Kookoskuitukin on hyvää, mutta lähinnä niille siemenille, jotka kylvetään pintaan ja ryppäinä, joita ei tarvitse koulia, mm. monet mausteet.

Koulinnassa käytän sitten jo enempikin kookoskuituseosta, se kun on lähes ”huoltovapaata”. Keväisin kiireisen puutarhurin omien kylvösten tulee pärjätä melko huoltovapaasti ja tuo kookoskuitu on siihen ihan täydellinen valinta.

Sammalpohjaisia seoksia testasin viime vuonna paljon ja niistä on ainakin yhden kevään perusteella paljon hyvää sanottavaa. Ihan täydellistä se ei vielä ollut, mutta josko tälle vuodelle toivotut parannukset olisi toteutuneet. Mutta mitään suurempia riskejä sammalpohjaisissa seoksissa taimi- ja ruukkukasvatuksessa ei minun mielestä ole, pikemminkin päinvastoin.

Vinkki: Varmin seos sekoittamalla!

Jokainen joka on turvesuolla tai kasvualustatehtailla käynyt tietää sen, että mikään erä ei koskaan ole 100 % tasalaatuinen, vaikka kuinka valmistajat siihen pyrkivät. Eli kaikkein paras tapa varmistaa taimi- ja ruukutuskäyttöön tulevien multien tasalaatuisuus on ostaa paria eri merkkiä, parista eri paikasta ja sekoitella niitä keskenään.

Kylvömultien suhteen en ole tätä tehnyt, ne on niin hiekkapitoisia ja laimeita, että ne toimii aina.

Ja ei kun kylvämään (ja koulimaan)

Nyt kun multa-asiat ovat kunnossa, niin kerrataan vielä, että kuinka se itse kylvöhomma toimii parhaiten ja saadaan upeat, napakat taimet:

 • Puhtaat astiat ja multa on ehdottoman tärkeää.
 • Hyvät ja laadukkaat siemenet on kaiken perusta.
 • Kylvömultana kannattaa käyttää vain kylvö- tai kaktusmultaa.
 • Tarkistetaan siemenkohtaisesti niiden kylvösyvyys – se vaihtelee pinnasta aina muutaman sentin syvyyteen.
 • Kylvön jälkeen kevyt sumutus ja muovikelmu päälle.
 • Kun siemenet itävät, aloitetaan tuuletus ja totutetaan taimet huoneilmaan hiljalleen.
 • Koulitaan taimet ajoissa!

Muutama käytännön vinkki vielä:

Ellet käytä vermikuliittia, niin kylvöksen pinnan homehtumista voit ehkäistä sekoittamalla 1 litraan vettä 1 tl Atamon-säilöntäainetta. Kevyt sumutus kylvön jälkeen ja pinta ei homehdu.

Lämpömatolla saat kätevästi tasalämpöiset olosuhteet siemenille.

Kasvatusnapit on ihan parasta isojen siementen ja pistokkaiden kasvatuksessa.

Minikasvihuoneet on käteviä, kun niissä on kastelu ja tuuletus asiat oikein. Näissä on!

Valon merkitystä ei voi koskaan liiaksi korostaa. Liian vähäinen valo tuottaa hentoja taimia, ja toisaalta suoraan aurinkoon joutuneet kylvökset kuivahtaa ja kuolee. Ikkunalaudalla taimet kaatuvat hetkessä valon suuntaan. Liian korkeassa kylvöastiassa taimista tulee hentoja, kun hakevat valoa. Myös niiden kastelu & kouliminen on melkein mahdotonta, kun pitää hentoja taimia varovasti nostella ja varoa. Ei liene yllätys, että itse (ja nykyään aika moni muukin) hoidan taimikasvatusvalotuksen led-lampuilla. Ne eivät kuivata kylvöksiä, antavat taimille juuri oikean valon ja ovat edullisia käyttää (pidän niitä kylvösten päällä jopa 24 h päällä). Taimettuminen on nopeaa, tasaista ja taimista tulee napakoita. 

Keijunmekon siemenistä ja kylvöksen onnistumisesta

Viikolla tuli muutamakin kysely aiheesta ”kuinka onnistun keijunmekkojen siemenkylvössä” ja kyllähän minä mieluusti autan ja neuvon omien kokemusten pohjalta. Itse perus kylvöasiathan kerrattiinkin jo, eli jos listaan tähän vain nuo keijunmekolle erityiset asiat:

 • Kylvetään pintaan eikä peitetä. Hyvin pieni määrä vermikuliittia siementen päälle ripoteltuna on hyväksi, etenkin jos käytät ostosiemeniä.
 • Itse keräämät siemenet itävät yleensä paremmin kuin kaupan. Syy on tuo pieni huntu siemenen ympärillä (kts. kuva), jonka tarkoitus on pitää siemen kosteana. Tämä huntu rikkoontuu helposti, kun siemeniä pussitetaan ja kuljetetaan kauppaan. Puutarhurit lisäävät keijunmekot pääosin pistokkaista, jolloin tätä ongelmaa ei ole. Jos kylvän siemeniä, niin käytän aina omaa tuotantoa.
 • Keijunmekon siemenet itävät valossa. Valoa tulisi olla kymmenisen tuntia päivässä. Ellei ole, niin annetaan lisävaloa kasvuled-valon avulla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tammi-helmikuun kylvöksille tulisi antaa lisävaloa.
 • Siementen oikeassa kosteudessa pitäminen on tärkeää. Liian kosteassa mätänee, kuivassa kasvu pysähtyy ja pahimmillaan kasvuun lähteneet taimet kuolee kuivuuteen. Kevyesti kylvöksen päälle laitettu muovikelmu auttaa asian hallitsemisessa.
 • Kylvöksiä tulee tarkkailla päivittäin, mielellään useamman kerran päivässä, etenkin jos paikka on yhtään altis suoralle auringon paisteelle.

 Ja jos siemenet eivät idä tai sinulla ei muuten ole mahdollisuutta niitä kasvattaa, niin minulla kasvaa näitä sinullekin asti. Moni toivoi näitä isompina taimina ja tokihan minä toiveisiin aina vastaan, jos vain mahdollista.

Nyt taimet siis reilusti isompina, ja niitä riittää 3 kpl / amppeli (22-25 cm amppeli / ruukku). 3 kpl pakkaus hintaan 9,95 € saat varattua jo nyt täältä

ps. Taimethan toki kasvaa vielä kauan ja valmistuu lähetyskuntoon vasta muutaman kuukauden päästä, joten kiirettä ei vielä ole. Tosin jos varaat jo nyt, niin varmasti saat ne. Minä varailen taimia sitä mukaa kun varauksia tulee, ja jos materiaali loppuu, niin ne jotka ensin varasi saa ne varmasti.

Mullantuoksuisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kasvatusnappi keijunmekko keijunmekon siemenet Kodin Kukat Kodinkukat kookoskuitu kookosmulta