MAINOS

Kevään messuja peruttu – valmistele juhannusperunat, puuhastele viherkasvien parissa

Piha

Kevään puutarha-alan messuja ja tapahtumia on peruttu koronaviruksen vuoksi. Nyt onkin hyvää aikaa paloitella juhannusperunoiden istutusta ja puuhastella huonekasvien kanssa. Tiesitkö näistä viherkasvien erityisominaisuuksista?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vaikka koko maamme yhdessä koko muun maailman kanssa on nyt uudessa, oudossa ja osin pelottavassakin tilanteessa, niin oma oloni tuntuu täällä maalla hyvinkin turvalliselta. Maalla kun on kaukana kaikesta ja omat menemiseni olen perunut käytännössä kokonaan. Eipä juuri mitään suurempia menoja olisi ollutkaan – muutamat puutarha-alan tapaamiset, mutta nekin olen perunut tai on sovittu pidettäväksi myöhemmin.

Ja kun täällä meillä ei ole myymälää eikä tuotantotiloihin ole enää viimeiseen kymmeneen vuoteen saanut laskea ketään ulkopuolisia, kasviterveys ja postimyyntisalaisuuden takia, niin aika herrankukkarossa täällä saa olla. Ja lupaan, että sinäkin saat lähetyksesi varmasti puhtaina ja ilman tautiriskiä.

Kasvihuoneella onkin jo kova kasvu käynnissä ja kaikki näyttää erittäin hyvälle!

Kevään messuja peruttu – kysy lähetyksen mahdollisuutta

Käytännössä myös kaikki puutarha-alan messut on peruttu tai siirretty mahdollisesti kesällä pidettäviksi. Mikäli sinulla oli sovittuja taimikauppoja tehty, niin kannattaa kysyä voiko taimet lähettää sinulle. Ainakin Ruotsin kollegani sanoi, että hän lähettää varatut taimet, vaikka kotiovelle asti.

Kokoan tähän alle jonkinlaista listaa kevään messuista, niin voit tarkistaa oliko sinulla suunnitelmia mennä jonnekin noista. Kaikkia en varmaan tuohon saa, mutta toivottavasti valtaosan.

Peruttu / mahdollinen siirto

 • 26.–29.3 Nordiska Trädgårdar, Tukholma – Peruttu
 • 27.–29.3. Piha & Puutarha, Turun messukeskus – Alustavasti siirretty 5.–7.6.
 • 2.–5.4. Kevätpuutarha, Helsingin messukeskus – Peruttu
 • 17.–19.4. Piha & Koti, Tampere – Peruttu

Messut /tapahtumat, joista ei ole vielä ilmoitettu

 • 21.3.–10.5. Keukenhof, Lisse, Hollanti, puistonäyttely – ainakin vielä auki, mutta tilanne voi muuttua minä päivänä tahansa.
 • 18.-19.4. Piha, Puutarha ja Kädentaitomessut, Kalajoki
 • 24.-26.4. Pihapiiri, Lahti
 • 25.-26.4. Pohjanmaan Suurmessut, Vaasa
 • 25.-26.4. Piha, puutarha & Porin rakennusmessut, Pori
 • 9.5. Kotipuutarha VERSOO, Helsinki
 • 15.5 Käy kasvihuoneeseen -tapahtuma, koko Suomi
 • 16.5. Forssan Kukkamarkkinat, Forssa
 • 15. – 17.5. Türin kukkamarkkinat, Viro
 • 16.-17.5. Minifarmi & Kukkamessut, Uusikaupunki
 • 16.5. Kevään puutarhapäivä, Marketanpuisto, Espoo
 • 16.5. Pohjois-Suomen puutarhamessut, Ruukki
 • 19.–23.5. Chelsea Flower Show, Lontoo, Iso-Britannia
 • 22.-23.5 Horta2020, Hollola
 • 23.5. Lakeus kukkii -tapahtuma, Lapua
 • 23.-24.5 Koti ja Puutarha -messut, Viitasaari

Nyt juhannusperunoita suunnittelemaan

Alan valmistella juhannusperunoita, ämpärissä kasvatettuna. Perunathan tarvii n. reilut pari kuukautta kasvuaikaa eli kiirettä ei vielä ole, mutta valmistelut on hyvä aloittaa nyt laittamalla siemenperunat valoon itämään.

Ja näinhän tämä juhannusperuna projekti etenee:

 1. Ota aikaista lajiketta valoon (munakennoihin) itämään 3 kpl / ämpäri. Esim. Timo, Siikli, Annabelle, Colomba, Carrera ja Jussi on hyviä lajikkeita. Kaupassa nyt myynnissä olevat ruokaperunat ovat ns. myöhäisiä lajikkeita, jotka eivät sovellu tähän ”juhannusperuna” projektiin.
 2. Perunoihin tulevat idut saa kasvaa munakennoissa parisen viikkoa ennen istuttamista, n.sentin-parin mittaisiksi. 
 3. Itse käytän 10 l mustaa, valoa läpäisemätöntä ämpäriä istuttamiseen. Reijät pohjassa auttaa ylimääräisen kastelu / sadeveden pois valumisessa. Myös ns. kasvatussäkit käyvät tähän tarkoitukseen vallan hyvin.
 4. Laita ämpärin pohjalle n. 10 cm hiekansekaista multaa (kylvö / katusmulta käy sellaisenaan, muiden multien sekaan on hyvä lisätä hiekkaa n. 1/3 osaa)
 5. Painan kolme perunaa tasaisin välimatkoin multaan (varo katkomasta ituja) ja lisän n. 10 cm multaa varovasti niiden päälle.
 6. Kun varret on kasvaneet n. 15-20 cm, lisää multaa varsien puoliväliin asti. Jatka näin aina niin kauan, että ämpäri tulee täyteen.
 7. Alussa ämpäri voi olla pimeässä, mutta kun varret alkaa näkyä, vie ämpäri valoisaan paikkaan.
 8. Pakkasta peruna ei tietenkään kestä, eli sen mukaan pidetään ämpärit aluksi sisällä tai kasvihuoneella ja myöhemmin ulkona, kun hallanvaaraa ei enää ole.
 9. Kastelua tarvitaan alussa vähempi, ja kun varret ovat isoja niin selvästi enemmän. Liikaa ei kumminkaan pidä kastella koskaan! Reiät ämpärin pohjassa ja vettä läpäisevä multa auttaa, jos sattuu joskus lipsahtamaan liikaa vettä kerralla.
 10. Juhannuksena ämpäri nurin ja herkutteleman itse kasvattamilla ja juuri nostetuilla herkkuperunoilla. Lähiruokaa parhaimmillaan!

Huonekasvien parissa puuhastelu parantaa mielialaa ja edistää terveyttä

Myös huonekasveja tulee nyt talven jälkeen huollettua ja katseltua enemmän. Osalle olen vaihtanut mullat kokonaan, osalle vain pinta mullat ja osa odottaa vielä vuoroaan.

Kasvilampun alla oleville kasveille olen jo aloittanut lähes täydet lannoitukset. Ne ovat kasvaneet koko talven ja ovat ihan täydessä kasvussa jo nyt. Nuo verrokit vaatinevat vielä enempi valoa ja hiukan niistä pitänee leikellä huonompia osia pois ja toivoa, että ne siitä lähtisi hyvään kasvuun. 

Vielä yksi multavinkki, jota en ole (muistaakseni) muistanut kertoa, liittyen viherkasvien kasvualustaan. Kookosmulta on sellaisenaan hyvää, mutta vielä parempaa siitä saat, kun sekoitat kookosmullan sekaan 1/3 seosta, jossa on puolet viherkasvimultaa sekä kourallisen–pari perliittiä. Ja lannoitekävyt vielä mullan joukkoon, niin johan viherkasvisi viihtyy! Ja mikä parasta, pääset helpolla – sinun ei tarvitse kuin kastella vedellä koko kesä. Näissä lannoitekävyissä kun on koko kasvukauden lannoitteet oikeassa muodossa, ja kasvit saa ne oikeaan aikaan.

Huonekasvien erityisominaisuuksia 

Kaikki huonekasvit tekevät hyvää niin huoneilmalle kuin ennen kaikkea viihtyvyydelle, mutta tiesitkö että joillakin huonekasveilla on myös omia eritysnominisuuksia?

 • Aloet puhdistaa ilmaa tehokkaasti
 • Laventelit rauhoittaa tuoksullaan
 • Jasmiinit parantaa unen laatua ja lisää romantiikkaa
 • Muratit puhdistaa tehokkaasti homeitiöitä ilmasta
 • Anopinkielet tuottaa happea, sitoo hiilidioksidia ja suodattaa toksiineja ilmasta
 • Sitruspuut puhdistaa ja raikastaa ilmaa

Ja jo pelkästään päivittäinen puuhastelu, vaikka vain pienikin aika, tekee meille ihan uskomattoman hyvää.

Kevätkuvasto ilmestyi – molemmat kuvastot nyt myös sähköisesti selattavissa

Molemmat kuvastot ovat siis ilmestyneet ja laitettu myös sähköiseen muotoon selattavaksi. Voit siis vaikka puhelimellasi selailla ja katsella mitä kivaa ja inspiroivaa on tarjolla.

Taimikuvastoa pääset selailemaan täältä

Ja Kevätkuvastoa täältä

Molemmat kuvastot löydät samasta paikasta sähköisinä täältä

Mullantuoksuisin Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvi huonekasvien hoito huonekasvien lannoitus huonekasvit Juha Toikka juhannusperunat Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta