MAINOS

Keväisiä puutarhaunelmia, onnistuneita istutuksia – puutarhan avoimet ovet

Piha

Nyt tuntuu siltä, että kevät alkoi tehdä tuloaan koko Suomeen. Ei rytinällä, mutta juuri tämmöisellä ”hiljaa herätellen” tavalla. Myös kuu on kääntynyt suotuisaksi istuttamiselle, joten ei muuta kuin istutuslapiot heilumaan!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Puutarhaunelmia Paulan kanssa – video verenpisaran latvonnasta

Tehtiin Paulan kanssa aikanaan yksi Puutarhaunelmia-jakso täällä meilläkin. Siinä käsiteltiin ja kuvattiin vähän kaikenlaista, lähinnä kesäkukkien tiimoilta, mutta myös muutakin puutarha-asiaa. Yksi osa siitä oli verenpisaran latvonta, ja siitä on tuolla Yle Areenassa kolmen minuutin pätkä katsottavissa täällä.

Vaikka olen ehkä hiukan jäävi sanomaan, mutta kyllä minä kaipaan noita Puutarhaunelmien tyyppisiä ohjelmia, jotka on tehty ihan tavallisista suomalaisista pihoista ja puutarhoista. Kuitenkin rautaisen alan ammattilaisen (Paulan) loistavan ammattimaisessa otteessa, mutta silti rennon hyvässä tunnelmassa. Faktat ovat aina kohdallaan, ohjeet ja ideat sopivat suomalaisiin olosuhteisiin ja henki on kannustavan positiivinen. Kaupallisuutta ei ollut sotkettu ohjelmiin, vaan niissä on ihan oikeat asiat esillä. Toivottavasti Yle (tai jokin muu kanava) nappaisi tästä ideasta kiinni ja alkaisi tuottamaan lisää tämän kaltaisia sarjoja. Tarve ja suosio olisi varmasti suuri! Ja minusta me puutarhaharrastajat olemme oman ohjelman ansainneet, eikö vain?

Käy puutarhaan – avoimet ovet 24.–25.5. 

Minäkin avaan ovet taas perinteisillä kukkapäivillä 24.–25.5., ja silloin on taas kukkajuhlien aika! Tuttuun tapaan tarjoan taas kahvit ja Jannen leipomat tuoreet munkit. Toivottavasti nähdään parin viikon päästä!

Miksi suositellaan kahta lajiketta hunajamarjaa?

Marjatta kyseli, että miksi suositellaan istuttamaan hunajamarjaa kahta eri lajiketta, vaikka ne ovat hyönteis- eikä tuulipölytteisiä. Tämä on hyvä kysymys, mihin en varmaan osaa vastata tieteellisesti oikein. Käytäntö on osoittanut, että niiden ympärillä on pölyttäjiä enempi, kun on useampia kuin yhtä lajiketta kasvamassa – ja sitä kautta luonnollisesti myös sato on parempi.

Myös pensaat kannattaa olla aika samassa ympäristössä, eikä niin että toinen pensas on tontin toisella laidalla ja toinen toisella. Ja muitakin pölyttäjäystävällisiä kasveja on hyvä olla lähipiirissä, niin aina varmemmin oksat notkuvat makeita marjoja.

Hunajamarjahan on ihan mahdottoman terveellinen ja monikäyttöinen sekä mukavan aikainen marja. Tätä marjaa voisin suositella varauksetta kenelle vain. Se on niin helppo ja varmasatoinen, että ei juuri parempaa ole.

Hunajamarjasta lyhyesti:

  • Marjat sisältävät jopa kaksi kertaa enemmän antioksidantteja kuin luonnon mustikat.
  • Marjoissa on lisäksi A- ja C-vitamiineja sekä paljon hivenaineita.
  • Marjat kannattaa kerätä vasta viikko-kaksi värittymisen jälkeen, silloin niissä on maku parhaimmillaan.
  • Satoa kertyy 3-4 kg / pensas.
  • Marjojen maku on raikkaan makea, niissä maistuu niin vadelma, mustaherukka kuin mustikkakin.
  • Marjat ovat mahdottoman monikäyttöisiä. Niitä voi käyttää niin jälkiruokiin, leivontaan kuin sellaisenaankin. Niitä voi myös kuivata ja hillota, ja smoothien seassa ne ovat aivan loistavia. 
  • Täysikasvuisen pensaan korkeus n. 1–1,5 metriä eli ihanteellinen myös poimijalle.
  • Minusta ainut miinus on se, että myös siivekkäät ystävämme pitävät näistä kovasti, joten kun sato alkaa kypsyä, niin on hyvä olla valppaana.

Hunajamarjojen kahden lajikkeen pakkauksen saat hintaan 19,90 € (ovh. 25,00) täältä.

Ja hyviä perhos-/pölyttäjäkukkia löydät koottuna täältä

Esim. tämä pieni perhosparatiisi on aivan vallan mainio pakkaus pihaan kuin pihaan. 19,90 € (ovh. 25,90)

Kuu kääntyi kasvavaksi – hyvät olosuhteet istuttaa

Kasvavan kuun vaikutus alkoi viime sunnuntaina ja se jatkuu aina 19.5 asti. Eli nyt on hyvät ajat istutella niitä kasveja, jotka kasvavat maasta ylöspäin – siis satoa tai kukkia maan yläpuolelle tuottavat osat. Etenkin päivät 18.–21.5. on erittäin hyvät istuttamiselle.

Kitkemiset ja maan alle kasvavien istuttamiset aloitellaan sitten 20.5. alkaen, seuraavat pari viikkoa.

Pistokkaiden juurrutus ja isompien siementen esikasvatus taimirasioissa

Myös pistokkaat juurtuvat nyt hyvin. Näissä rasioissa, joissa lähetän esikasvatetut taimet, pistokkaiden juurruttaminen on vallan kätevää.

Kastelun voi tehdä laittamalla rasian alaosan hetkeksi veteen, rasiaa avaamatta. Pelkät juuret ja multa kastuu ja ylimääräinen vesi valuu pois. Yläosassa on sen verran hengitysaukkoja, että ilma hiukan vaihtuu, mutta muuten pysyy pehmeänä ja hyvänä, pistokkaille ihanteellisena sekin. Ja väri on vihreä siksi, että jos suora auringon valo pääsee näihin, niin se suojaa pistokkaita polttovioituksilta. On siis vastaava tapa kuin ammattiviljelmillä, mutta hieman pienemmässä koossa ja hieman eri tavalla toteutettuna.

Nämä rasiat ovat myös pestäviä ja uudelleen käytettäviä, ja lopuksi ne voi laittaa kierrätykseen. Ne on valmistettu kierrätysmuovista eli hyvä kiertää ja säästää luontoa. Ja jos niitä on liikaa, niin varmasti ystävät ilahtuvat kun annat näitä heille ja vinkkaat kätevästä käyttötarkoituksesta.

Pieni kertaus eli tähän tapaan siis:

Vihertävin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hunajamarja istuttaa istutus Juha Toikka kevät kevätistutus Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta