MAINOS

Keväistä kasvunihmeen juhlaa puutarhalla – tuhti tietopaketti petunioista

Piha

Puutarhalla koetaan kasvun ihmeitä! Itämistä, juurtumista, versomista - mutta mitä ihmettä on biohiilen lataaminen? Lue myös puutarhurin tietopaketti petunioista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aurinkoisia terveisiä täältä puutarhalta! Puutarhalla jokainen päivä on nyt yhtä kasvunihmeen juhlaa. Siemenet itävät, pistokkaat juurtuvat, emokasvit työntävät uutta versoa ja kasvun oikein tuntee, kun kasvihuoneeseen menee. Nythän sieltä ei pois malttaisi olla yhtään!

Hopea eucalyptukset päästiin jo koulimaan seuraaviin paakkuihin tällä viikolla. Näissä paakuissa ne saavat kasvattaa lisää juuria ja voimia itseensä, ja ovat sitten valmiit istutettaviksi ruukkuihin. Vaikka näiden kasvatus on hidasta (ja osin haastavaakin), niin on ihanan palkitsevaa, kun saa seurata kasvun ihmettä ja sen eri vaiheita ihan pienestä alusta aina upeaan kukoistukseen asti.

Tiesithän muuten, että hopea eucalyptukset talvehtivat hyvin joko viileässä huoneessa tai kellarissa, joten nosta syksyllä ruukut ajoissa suojaan tai kaiva juurakko ylös maasta, ja talveta se daalioiden tapaan. Ja kasvulampun alla sen kasvatus onnistuu ihan sisäkasvinakin. 

Omat eucalyptuksen taimet voit varata jo nyt hintaan 7,95 € / 6 kpl, tai 11,90 € / 12 kpl (ovh. 15,90) täältä. Toimitan ne sitten, kun taimet ovat sopivan isoja ruukkuihin istuttamiseen, käytännössä ensi kuussa.

Mitä on biohiilen lataus?

Viime viikolla oli puhetta, että biohiili on loistava tuote monessakin mielessä, mutta sen esikäsittelystä eli ”lataamisesta” ei jostain syystä kerrota kovinkaan usein. Se on kuitenkin hyvin tärkeä toimenpide. Sen ideahan on yksinkertainen, eli biohiili kun on kova imemään itseensä vettä ja ravintoa jne. Ja ettei se imisi kasvualustasta kaikkia ravinteita, vaan päinvastoin toimisi ravintopankkina, niin hiili ladataan ennen käyttöä lannoitteella. Joko kompostimullan tai ihan veteen sekoitetun lannoitteen avulla. 

Kirjoitin selkeät ohjeet siitä, kuinka sen voi tehdä eri tavoin sekä annostelu ohjeet tänne (lue molemmat, sekä kuvaus että käyttöohje siellä alhaalla).

Tässä kuvassa on biohiiltä lataantumassa, vaikka se kyllä hieman mämmille näyttää. Pääsiäisen aikoihin pitääkin olla tarkkana, ettei mene rasiat sekaisin…

Olen ottanut tuon hiukan hienompirakenteisen biohiilen meidän valikoimaan, jolloin tätä on helpompi annostella ruukkuihin ja amppeleihin. Toki käy tämä maahankin, mutta jos isompia määriä tarvitset, niin sitten sinun kannattaa kysellä paikallisilta puutarhakauppiailta esim. suursäkkitoimituksia.

Tätä hienompijakoista biohiiltä saatavilla 3 litran pakkauksissa hintaan 7,95 € / pkt täältä.

Historiaa ja tarinaa kasveista – vuorossa petuniat

Tästä on kovasti tykätty ja toivottu lisää eri kasvien historiasta ja tarinoista. Ne ovatkin usein kiehtovia ja antaa kasveille enemmän ”sielua”. Nyt kurkistettaisiin siis petunoiden historiaan ja symboliikkaan.

On aina olemassa kasveja, joita joko rakastetaan tai inhotaan, ja petunia on tällainen kasvi. Osana Solanaceae-heimoa se liittyy läheisesti tupakkaan, tomaattiin, chilipippuriin ja tappaviin öihin. 1500- luvun alussa, kuningatar Elisabeth I hallitessa, espanjalaiset tutkijat löysivät Etelä-Amerikasta matalakasvuisen, valkokukkaisen tuoksuvan kasvin, joka Tipi-Guaranin kielellä kutsuttiin Petuniksi. Karkeasti käännettynä ”arvoton tupakkatuote”. Sen rumuuden takia tutkijat eivät kiinnostuneet siitä, eikä näytteitä kerätty. Vuonna 1823, kuningas George III:n aikaan, Joseph Bonaparte lähetettiin takaisin Argentiinaan. Tällä matkalla näytteitä kerättiin ja ne lähetettiin tutkittavaksi Espanjaan, jossa kasvitieteilijät vahvistivat kasvin intialaisen nimen ja sijoittivat sen tupakkakasveihin. Vanhojen muistiinpanojen mukaan 1831 suuri skotlantilainen tutkija John (James) Tweedie tutki Amerikkaa ja löysi toisen Petunian suvun kasvin, joka oli violetti ja hän lähetti näytteet Glasgowin kasvitieteelliseen puutarhaan. Tweedie on listattu Edinburgin kasvitieteellisten puutarhojen keräilijäksi. 35:stä Petunia-suvusta yksi on nimetty hänen mukaansa, ”Petunia Tweedia”.

1800-luvun lopulla kasvattajat erityisesti Englannissa, Amerikassa, Saksassa ja Japanissa alkoivat kehitellä uusia lajikkeita saadakseen enemmän värejä ja suurempia kukkia. Näitä varhaisia risteytyksiä alettiin kutsua Petunia x Hybrideiksi, vaikka ne eivät tarkasti ottaen olleet hybridejä. Vaikka petunioita on jo useita lajikkeita, kasvattajat yrittävät edelleen löytää täydellistä petuniaa.

Värillä voi viestiä sanattomasti, mutta voimakkaasti:

  • Valkoinen on viattomuuden, puhtauden ja hengellisyyden symboli. Valkoista käytetään usein häissä sen neutraalisuuden takia, mutta myös siksi, että valkoinen liitetään hengellisiin symboliikkoihin ja kunnioittaa jumalallisia voimia. Valkoinen petunia on myös luottamuksen, arvokkuuden ja totuuden symbolija voi olla loistava lahja jokaiselle, joka ansaitsee tällaisen tunnustuksen.
  • Violetti on fantasian, mysteerin, armon ja lumouksen symboli.
  • Purppurapetunia voi olla lahja jollekin, jossa nämä kaikki asiat yhdistyvät. Purppura petunia ei lähetä väärää viestiä ystävälle tai kollegalle. Se on täydellinen lahja ihmiselle, josta et ole seksuaalisesti kiinnostunut.
  • Pinkki symboloi äidinrakkautta, myötätuntoa, lempeyttä ja naisellista energiaa. Täydellinen lahja lähes jokaiselle elämässäsi olevalle naiselle, riippumatta siitä mikä teidän keskinäinen suhde on. Vaaleanpunainen sopii lahjaksi kenelle tahansa, jolle haluat kertoa välittäväsi hänestä.
  • Punainen on rakkauden ja intohimon symboli ja se on täydellinen väri, kun haluat näyttää jollekin rakastavasi häntä. Punainen kukka on loistava lahja ystävänpäivänä, mutta myös silloin kun haluat ilmaista syvää rakkautta ja intohimoa jollekin. Jos olet kyllästynyt antamaan ruusuja joka vuosipäivä, lempeä punainen petunia voi olla hyvä vaihtoehto.
  • Sininen on luottamuksen, läheisyyden ja rauhanomaisen energian symboli. Sininen kukka on yksinkertaisesti kaunis sen ainutlaatuisuuden ja upean ulkonäön vuoksi. Sininen petunia voi olla lahja sinulle rakkaalle ihmiselle joka ansaitsee kiitokset.
  • Keltainen on kunnioituksen, myötätunnon ja ystävyyden symboli. Kuten sanat jo viittaavat, keltainen petunia on loistava lahja jollekin, joka käy läpi vaikeita aikoja, ja myös läheiselle ystävälle.

Minun suosikki Petuniat löydät kootusti täältä.

Olenko muistanut kertoa, että nämä minun kerrotut petunialajikkeet ovat ns. ”huoltovapaita”, eli niiden kukkia ei tarvitse nyppiä pois ellet halua. Nämä ovat pistokaslisättyjä ja näiden kukat eivät muodosta siemeniä, joten kukinta ei sen takia laannu, vaikkei niitä pois nypikään. Toki se kukkineiden kukkien pois nyppimien pitkin kesää on niin ”himohommaa”, että eihän sitä osaa olla tekemättäkään!

Mullantuoksuisin ja pieneten ihmeiden täyttämin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biohiili eucalyptus hopea eucalyptus Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat petunia


Lisää samasta aiheesta