MAINOS

Kevätleikkausten aika – tehdään hyönteishotelli

Piha

Puutarhan kevätleikkausten aika on käsillä! Mutta kuinka ne puut ja pensaat pitikään leikata, kokonaan alas vai pelkästään harventaa? Lue puutarhurin tietopaketti kevätleikkauksista! Hyösteishotelli tuo pihallesi pölyttäjiä, ja on lisäksi hauskaa korona-ajan puuhastaelua lasten kanssa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Joko omenapuita leikkaamaan? 

Ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa alkaisi olla omenapuidenleikkaamisen hetket käsillä. Pakkohan ei ole leikata, mutta jos leikkaustarvetta on, niin kannattaa leikata aina ennemmin vähän vuosittain kun kerralla paljon. 

On hyvä muistaa, että tässä maltti on valttia, ja leikkauksia kannattaa suunnitella ensin parikin kertaa ennen leikkaamista. Jos ei ole paljoa kokemusta puiden leikkaamisesta, niin sellaista ”yön yli” tyyliä olen suositellut. Eli leikataan yhtenä päivänä hiukan, nukutaan yön yli ja katsotaan seuraavana päivänä tarviiko leikata lisää. Nimittäin usein käy se legendaarinen virhe, että kun päätetään leikata, niin ne todellakin leikataan, ja hyvä ettei kaikki oksat lähde kun oikein innostutaan. Eli maltilla edetään, etenkin vanhoilla ja pidemmän aikaa leikkaamattomien puiden kohdalla, ja muistetaan että myös kesä on erinomaisen hyvää leikkuu aikaa.

Mitä leikkaamisella haetaan? Ja miksi leikataan? Ei ainakaan tavan vuoksi.

Itse ideahan on hyvin yksinkertainen, että mitä leikkauksella haetaan. Sillä haetaan puulle terveyttä, elinvoimaa ja muotoa, jossa hedelmien on parasta kasvaa ja kerääminen onnistuu helpommin. Ettei tarvitsisi ainakaan niitä tikapuita ihan joka puun ja omenan kanssa mukana raahata. Ja toki myös hyvän sadon takia. Eli puun tulee olla sopivan harva ja muodoltaan sellainen, että auringonvaloa pääsee sen lehdille ja hedelmille mahdollisimman paljon.

Yksi hyvä tapa on myös antaa puun olla ja kasvaa sellaiseksi kuin kasvaa, ja antaa sen määrän satoa kun antaa. Sellaisen ”mummolan omenapuun” alla on kiva istuskella ja lueskella kesäpäivinä. Ja eikös se juuri puutarhan tarkoitus olekin, tarjota nautintoja monella eri tapaa.

Pensaitakin voi jo leikata

Pensaitakin voisi nyt alkaa leikata, kun ilmat ja kuu on suosiollisia siihenkin puuhaan.

Pensaiden leikkaamisellahan voidaan tavoitella ja saada monia eri asioita mm. tilaa, uutta kasvustoa, huonoja oksia pois, muotoa, satoa, ilmavuutta, tiheyttä, kukintaa jne.  Älä pelästy, ei läheskään niin vaikeaa, kuin miltä tuo saattaa kuulostaa. Aina ei onnistu, mutta kasveilla ja luonnolla on siitä kiitollinen tapa, että ne antavat usein uuden mahdollisuuden, joskus montakin kertaa. Tutustu leikattavaan kasviin ja olosuhteisiisi hyvin ja tee niin kuin terve maalaisjärki sanoo.

Alas-, harvennus- vai hoitoleikkaus?

Monen kasvin kohdalla puhutaan näistä, mutta harvemmin näkee kerrottavan, että mitä se tarkoittaa.

Alasleikkaus – koko pensas leikataan poikki samaan aikaan.

  •  Jätetäänkö ”tapit” vai ei, on kasvikohtainen asia. Yleensä ei jätetä.
  • Tehdään vuosittain tai tarpeen mukaan.

Harvennus / hoitoleikkaus – poistetaan heikot, huonot, vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois.

  • Tehdään harkiten ja ennemmin vuosittain, kuin kerran viiteen vuoteen.

Kasvikohtaisesti on eroa, että mikä leikkaus olisi suositeltavin ja paras. Kasvikohtaisesti lisätietoa kannattaa ”googlata” tai etsiä kirjoista ennen kuin ottaa sen sahan tai sakset käteen. Muutamia eri tavoin leikattavia kasveja:

Alasleikkuu:

  • Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.

Harvennettavia:

  • Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.

Hyönteishotelli ideoita ja malleja

Pörriäisten pelastaminen on paitsi tärkeää ja hyödyllistä, niin myös kannattavaa puuhaa. Moni on jo vuosia ottanut nämä huomioon ja vaikka yksin emme paljon voi, niin yhdessä sitäkin enemmän.

Erilaisia vinkkejä ja ohjeita löytyy vaikka kuinka tuolta netistä, mutta yhden ihan hyvän vinkkisivun löydät täältä.

Sivuilta löytyy useampia eri malleja erilaisista ja helpoista tavoista askarrella näitä hotelleja. Pörriäishotelleja ja rakennelmia ovat etenkin lapset tehneet yhdessä vanhempien kanssa suurella innolla, ja mielikuvitus on ollut ihan rajaton. Ja kun ensimmäiset yhteiset on tehty, niin monet lapset ovat alkaneet tehdä näitä ihan omineen ja erilaisia hotelleja on alkanut ilmestyä vähän joka puolelle. Näin ne lapsetkin oppivat paitsi kädentaitoja, niin myös ottavat askeleen lähemmäs luontoa ja sen kiehtovaa ainutkertaisuutta. Paljon jännempiä ja kiehtovampia asioita tapahtuu luonnossa kuin videopeleissä, kunhan siihen maailmaan vain ensin hiukan tutustuu. Ja nyt siihen olisi mitä erinomaisin aika ja tilaisuus.

Mustikkatakuu porakoneella

Taisin jo viime vuonna vinkata, että olen käynyt askartelemassa akkuporakoneeni kanssa muutamalla hyvällä mustikkapaikallani kantoihin ja lahopuihin lisäreikiä. Pölyttäjät ovat tästä ilahtuneet ja minulle on mustikoita riittänyt. Hiukan huonompinakin vuosina ämpärit on täyttyneet helpolla. Toki jos mustikkapaikkasi ei sijaitse sinun omalla maalla, niin maanomistajan lupa tarvitsee olla. Ja se nyt yleensä heltiää kyllä, etenkin jo mustikkapiirakan muistaa vielä kesällä maanomistajale viedä.

Ja minun valikoimani pihan ja puutarhan pörriäis- ja perhosystävällisistä kukista löydät kootusti täältä

Inspiraatioita ja kuvastoja

Ihan vain muistutuksena, että taimi-, kevät- ja ideakuvasto löytyvät kaikki kätevästi selattavina versioina täältä.

Mikäli sinulla on tilauksiin tai toimituksiin liittyviä kysymyksiä, niin ota yhteyttä vaan reilusti. Katsotaan asiat kuntoon yhdessä.

  • Puhelin (05-3440300) ajoittain ruuhkainen – kärsivällisyyttä!
  • Chat kotisivuilla www.puutarha.com
  • WhatsApp 044 099 7096
  • Sähköposti puutarha@kodinkukat.fi 

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyönteishotelli Juha Toikka kevätleikkaukset kevätleikkaus Kodin Kukat Kodinkukat marjapensaiden kevätleikkaus omenapuiden leikkaus


Lisää samasta aiheesta