MAINOS

Kieloja jouluksi? Lehtipuiden ja pensaiden siirtoa

Piha

Nyt on hyvä aika siirtää pihan lehtipuita ja pensaita ennen talven pakkasia. Perinteiset joulukukat kuten amaryllis, jouluruusu ja -kaktus lähtevät puutarhalta uusiin koteihinsa kasvamaan, mutta miltä kuulostaisi saada kieloja jouluksi? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Metsät täynnä luonnonkoristeita

Viime viikolla raivonnut myrsky hiukan hirvitti, mutta siitä selvittiin ilman sen suurempia tuhoja, ja sähkötkin olivat poikki vain pieniä pätkiä.

Kun myrskyn jälkeen menin metsälenkille, niin siellä olikin kiva näky – käpyjä ja kuivia oksia oli tullut alas ihan tolkuttomasti. Oli helppo kerätä koristetavaraa mukaan. Jos teet pienen metsäretken, niin ota reilumman kokoinen kestokassi tai pari mukaan, sillä siellä on nyt koristeita yllin kyllin, sen kuin kerää.

Ja toki samalla voi kerätä ämpärillisen-pari suppilovahveroitakin, niitäkin on sammalmetsisköissä nyt ihan tolkuttomasti.

Kieloja jouluksi? Nyt se onnistuisi

Meistä moni kaipailee kieloja jouluksi ja se on ollut normaalisti melko hankalaa, sillä kaupallinen kielon juurakoiden viljely on käytännössä hiipunut täysin.

Mutta nyt on loistava tilaisuus saada niitä kun tämä lämpöaalto hellii ja maa on sula. Mene vain paikkaan, missä kieloja luonnossa kasvaa ja kaiva sieltä juurakoita ylös. Kannattaa katsoa sellaisia hiukan pulleampia silmuja, ne kasvattavat yleensä kukat. Juurakot istutetaan ruukkuihin, ja viedään pimeään ja viileään kuukaudeksi. Pari viikkoa ennen joulua nostetaan ruukut sisälle valoon ja lämpöön, niin saadaan nauttia kielojen kukista ja tuoksusta jouluna. Kukinnan jälkeen juurakot voi istuttaa takaisin maahan (jos maa on vielä sulaa), tai säilyttää ruukut viileässä ja istuttaa ne keväällä.

Ja tietysti juurakoiden nostoon tarvitsee maanomistajan luvan, niiden nosto ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, kuten esim. nuo tippuneiden käpyjen ja oksien keruu.

Lehtipuiden ja pensaiden siirtoa

Onko sinulla jokin lehtipuu tai pensas, jonka haluaisit siirtää toiseen paikkaan? Niiden siirtäminen onnistuu hyvin ja on turvallista tehdä nyt, kun kasvit ovat lepotilassa, lehdet tippuneet ja maa on sula.

Ihan normaali istutustapa ja ainut vinkki minkä antaisin olisi, että jos siirrettävä puu on pitkä (yli 1 metri), niin laita talvea vasten kunnon tukipuu sille. Kasvi kun ei ala juurtua ennen kuin vasta keväällä, niin talven tuulet saattavat sitä muuten heilutella vinoon ja tehdä myös istutuskuopasta väljän.

Kelit ja kuu suosii nyt talvivalkosipulin istuttamista

Sanoisin, että nyt tämä ja seuraava viikko on sääennuisteiden mukaan ihanteelliset istutusviikot talvivalkosipulien kynsille. Ja kun vielä laskeva kuukin suosii, niin nyt tartutaan toimeen ja pistetään istutushommat käyntiin. 

Minäkin tosiaan käynnistelen nyt valkosipulien istutukset ja niin kauan kuin minulla tuossa sipuleita on istuttamatta, niin voin lähettää niitä myös sinulle. Eli tilaathan nyt piakkoin jos vielä haluat / tarvit ( tai haluat antaa lahjaksi jollekin).  Lähetän sipulit 1-2 päivän sisällä.

10 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 14,95 € (kynsihinta n. 0,25 €), 30 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 39,95 € (ovh. 44,85, kynsihinta n. 0,22 €) tai 1 kg pakkaus (n. 30 kpl – koko 40-50) hintaan 19,95 € (ovh. 27,50, kynsihinta n. 0,11 €).

Paljonko valmis sipuli sitten maksaa? Ns. ”kynsihinnan” saa kun laskee, että keskimäärin näissä sipuleissa on 6 kynttä, eli jos tilaa 10 sipulia, saa n. 60 kynttä ja silloin ”kynsihinnaksi” jää 0,25 €. 

Amaryllisten, jouluruusujen ja -kaktusten toimitukset alkavat

Tätä aikaa odotan aina suurella innolla, kun saan lähettää joulukukkien sipulit uusiin koteihin kasvamaan ja ilahduttamaan sekä hämmästyttämään. Seuraavat pari viikkoa niitä toimittelen ja kun ne istuttaa nyt parin-kolmen viikon sisällä, niin ne ovat uhkeimmillaan juuri jouluna.

Jos et ole vielä hankkinut omia, niin nyt alkaisi olemaan hyvät h-hetket, ennen kuin loppuvat. Kaikki joulukukat löydät kootusti täältä.

Tunnelmallisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukaktus joulukukat joulukukka jouluruusu Juha Toikka kielo Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta