Kierrätysmuovi taipuu monenlaiseen rakentamiseen

MökkiPihaTalo

Kosteutta, vaihtelevia sääolosuhteita ja aikaa kestävä uusiomuoviprofiili sopii moniin rakennuskohteisiin, joissa on aiemmin käytetty kestopuuta tai betonia. Kierrätysmuovista voi rakentaa terassin sokkelin, aidan tai vaikkapa hevosen karsinan.

Addu-teksti

Muovi on arvokas raaka-aine, joka sopii hyvin kierrätettäväksi. Muovin kierrätysaste on kasvanut viime vuosina, koska jätelain muutosten myötä muovi ei saa päätyä enää kaatopaikoille. Muovipakkaukset ovat kuuluneet vuoden 2016 alusta tuottajavastuun piiriin eli tuottajalla on velvollisuus hoitaa muovipakkausten jätehuolto. Kotitalouksien kierrättämät muovipakkaukset päätyvät Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle. Fortum kerää muovia myös kaupan ja teollisuuden jätteistä ja sivuvirroista.

– Jalostamme teollisuuden ja kaupan jätemuovista muoviprofiileja, jotka ovat erinomaista materiaalia muun muassa pienrakentamiseen. Kierrätysmuovista valmistetut profiilit eivät lahoa ja ne kestävät muun muassa vettä ja pakkasta, joten ne sopivat monenlaisiin kohteisiin, joissa on perinteisesti käytetty puuta tai betonia, Fortumin tuotepäällikkö Kirsi Rantala kertoo.

Kun muovia kierrätetään, se ei kuormita kaatopaikkoja eikä öljyä tarvitse porata uusia muovituotteita varten. Muovin kierrättäminen vaatii vain pienen osan siitä energiasta, mikä kuluisi muovin valmistamiseen alusta loppuun saakka. Täysin kierrätysmuovista valmistettu Circo-muoviprofiili onkin ekologinen ja kestävä valinta.

Ekokem_muoviprofiili

Uusiomuoviprofiili sopii moneen

Muoviprofiilit soveltuvat kohteisiin, joissa vaaditaan erinomaista kosteuden- ja kulutuksenkestoa. Profiilit säilyvät lahoamatta sekä pitävät värinsä, vaikka olisivat jatkuvassa kosketuksessa maan ja veden kanssa. Profiilit voidaan vaikka kokonaan upottaa veteen.

– Muoviprofiilit sopivat hyvin viherrakentamiseen sekä maanvaraisiin rakennelmiin, koska muovi ei lahoa. Esimerkiksi terassi on helppo rakentaa Circo-profiilien avulla. Koska tuote kestää kosteutta, terassin sokkeli voidaan rakentaa muoviprofiileista suoraan tasaiselle maalle ja sen päälle asentaa terassilaudoitus esimerkiksi komposiittilaudoista. Koska perustuksia ei tarvita, säästytään vaivalloisilta kaivuu- ja pilaritöiltä, Rantala sanoo.

Muoviprofiileista voidaan tehdä muun muassa aidantolppia, terassien, laitureiden ja kevyiden piharakennusten alusrakenteita ja sokkeleita, erilaisia ritilöitä ja laattoja tai vaikkapa puistokalusteita.

Circo-profiileja on käytetty myös paljon hevostallien karsinoiden rakenteissa sekä sähköaitausten pylväinä. Jopa hevosenpotkuja kestävät muoviprofiilit ovat turvallisia käyttää eikä hevonen järsi muovia kuten puuta. Muoviprofiilit on myös helppo pitää puhtaana, koska ne kestävät hyvin pesua ja kemikaaleja eikä materiaali ime vettä. Likaa ja vettä hylkivä sekä tikkuilematon pinta on hygieeninen eikä siinä kasva bakteerit.

Myös julkisrakentamisessa profiilit pääsevät oikeuksiinsa, sillä niihin on vaikea kaivertaa. Lisäksi maali ei tartu profiileihin, ja graffitit irtoavat niistä vaivattomasti.

Ekokem_hevostalli

Luonnolliset värit ja monipuoliset mallit

Valmiiden profiilien värivaihtoehdot ovat ympäristöön sulautuvia: vihreä, ruskea, harmaa ja musta. Läpivärjättyjä profiileja ei tarvitse maalata, eikä niiden sävy haalistu UV-suoja-aineen ansiosta.

Circo-muoviprofiileista on saatavana valmiita tuotteita ja rakennusmateriaalia. Yleisimmät mallit profiilien poikkileikkauksessa ovat pyöreä, neliö ja suorakaide. Myös ponttilauta soveltuu monenlaisiin kohteisiin. Laajassa valikoimassa on erikokoisten lautojen lisäksi monenlaisia palkkeja, rimoja ja tolppia. Profiilien maksimipituus on 3 000 mm. Yleisimmät tuotteiden pituudet ovat 2 000 mm, 2 500 mm ja 3 000 mm. Profiilien halkaisija on maksimissaan 150 mm.

Muoviprofiilit vastaavat taivutusjäykkyydeltään lähes saman paksuista puuta, mutta taipuvat enemmän katkeamatta. Kaikkien Circo-profiilien iskulujuus on keskimäärin kaksinkertainen vastaavan mittaiseen puuhun verrattuna, lisäksi puristuslujuus yhtä hyvä kuin puulla.

– Profiileja on helppo työstää samoilla työkaluilla kuin puutakin. Niitä voidaan jyrsiä, sahata, porata, naulata ja ruuvata.

Säästä luonnonvaroja seuraaville sukupolville

Kierrättäminen, kiertotalous ja ekologisuus ovat nykyään vahvasti esillä – eikä suotta. Niin yritykset kuin kuluttajat arvostavat vastuullista toimintatapaa, joka säästää luonnonvaroja. Teknisten ominaisuuksiensa ja luomiensa säästöjen lisäksi Circo-profiilit tuovat rakenteisiin lisäarvoa ekologisuudellaan.

Pitkäikäinen tuote kuormittaa vähän ympäristöä eikä kukkaron nyörejäkään tarvitse olla jatkuvasti aukomassa. Ylivoimaiset ominaisuudet, säästöt rakennusvaiheessa sekä erittäin pitkä käyttöikä tekevät Circo-profiileista edullisen materiaalivaihtoehdon.

Lue lisää:

www.circoplastics.com

Ekokem_melueste


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aita kierrätysmuovi muoviprofiili rakentaminen terassin rakentaminen viherrakentaminen

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.fortum.com/fi

Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa.

Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. 

 

Lue lisää: Fortum