Mitä kaikkea kierrätysmuovista voi rakentaa? Lue vinkit käyttökohteista ja katso video!

MökkiPihaTalo

Kosteutta, vaihtelevia sääolosuhteita ja aikaa kestävä uusiomuoviprofiili sopii moniin rakennuskohteisiin, joissa on aiemmin käytetty kestopuuta tai betonia. Kierrätysmuovista voi rakentaa terassin sokkelin, aidan tai vaikkapa hevosen karsinan.

 ↑ Kierrätysmuovista tehdään mm. laiturin rakenteita. Muoviprofiilit eivät lahoa, ja ne voidaan upottaa vaikka kokonaan veteen. 

Fortum valmistaa kierrätysmuovista Circo-muoviprofiileja, jotka sopivat erinomaisesti ulkokäyttöön ja monenlaiseen rakentamiseen. Lahoamattomia ja kestäviä profiileja käytetään kohteissa, joissa on perinteisesti käytetty puuta tai betonia.

1. Maanvaraiset rakennelmat kotipihalle ja mökille

Kierrätysmuovista voidaan tehdä muun muassa aidantolppia, terassien, laitureiden ja kevyiden piharakennusten alusrakenteita ja sokkeleita tai erilaisia ritilöitä. Circo-muoviprofiilit sopivat kohteisiin, joissa vaaditaan erinomaista kosteuden- ja kulutuksenkestoa. Profiilit säilyvät lahoamatta sekä pitävät värinsä, vaikka olisivat jatkuvassa kosketuksessa maan ja veden kanssa. Profiilit voidaan vaikka kokonaan upottaa veteen.

Tyypillisiä Circo-muoviprofiilien käyttökohteita  ovat terassien maanvaraiset rakenteet ja aidat. Vapaa-ajan asunnoilla Circo-muoviprofiileja käytetään laitureiden rakenteisiin. Terassin tai aidan rakentaminen käy joutuisasti, sillä profiilien työstämiseen sopivat normaalit puuntyöstöön tarkoitetut työkalut. Profiileja voidaan jyrsiä, sahata, porata, naulata ja ruuvata.

– Esimerkiksi terassi on helppo rakentaa Circo-profiilien avulla. Koska tuote kestää kosteutta, terassin sokkeli voidaan rakentaa muoviprofiileista suoraan tasaiselle maalle ja sen päälle asentaa terassilaudoitus esimerkiksi komposiittilaudoista. Koska perustuksia ei tarvita, säästytään vaivalloisilta kaivuu- ja pilaritöiltä, Fortumin tuotepäällikkö Kirsi Rantala sanoo.

Ekokem_muoviprofiili

Muoviprofiilien perusväreinä ovat luonnonmukaiset värit harmaa, tummanharmaa, ruskea ja vihreä. Tuotteen väri kestää UV-suojauksen ja läpivärjäyksen ansiosta.

2. Eläinaitaukset ja hevostallit

Circo-profiileja on käytetty myös paljon hevostallien karsinoiden rakenteissa. Muoviprofiilit sopivat erinomaisesti eläinten alusritilöihin tai karsinarakenteisiin, koska materiaali on helppo pitää puhtaana: profiilit kestävät hyvin pesua ja kemikaaleja eikä materiaali ime vettä. Likaa ja vettä hylkivä sekä tikkuilematon pinta on hygieeninen eikä siinä kasva bakteerit. Jopa hevosenpotkuja kestävät muoviprofiilit ovat turvallisia käyttää eikä hevonen järsi muovia kuten puuta. 

Muoviprofiilit sopivat hyvin myös sähköaitausten pylväiksi. Kun johtamattomia Circo-profiileja käytetään sähköaitausten pylväinä, ei muita eristimiä tarvita.

Kierrätysmuovia on käytetty myös maneesin rakenteissa.

Ekokem_hevostalli

Kierrätysmuovia on käytetty paljon hevostallien karsinoiden rakenteissa, koska muoviprofiilit ovat kestäviä, turvallisia ja helppo pitää puhtaana – eikä hevonen järsi muovia kuten puuta.

3. Julkisrakentaminen ja liikenne-esteet

Julkisen rakentamisen puolella muoviprofiilien käyttökohteita ovat mm. puistokalusteet, pengerrykset, ritilät, laatat, pollarit, meluesteet ja aitarakenteet.

Julkisrakentamisessa profiilit pääsevät oikeuksiinsa, sillä niihin on vaikea kaivertaa. Lisäksi maali ei tartu profiileihin, ja graffitit irtoavat niistä vaivattomasti.

Liikenne-esteisiin Circo-profiileista saa materiaalin, joka kestää kolhuja, mutta ei vahingoita autoja niin paljoa kuin esimerkiksi teräs tai betoni.

Luonnolliset värit ja monipuoliset mallit

  • Valmiiden profiilien värivaihtoehdot sulautuvat ympäristöön: vihreä, ruskea, harmaa ja musta. Läpivärjättyjä profiileja ei tarvitse maalata, eikä niiden sävy haalistu UV-suoja-aineen ansiosta.
  • Saatavana valmiita tuotteita ja rakennusmateriaalia.
  • Yleisimmät mallit ovat pyöreä, neliö ja suorakaide. Myös ponttilauta soveltuu monenlaisiin kohteisiin.
  • Valikoimassa on erikokoisten lautojen lisäksi monenlaisia palkkeja, rimoja ja tolppia.
  • Yleisimmät pituudet ovat 2 000 mm, 2 500 mm ja 3 000 mm. Profiilien halkaisija on maks. 150 mm.
  • Muoviprofiilit vastaavat taivutusjäykkyydeltään lähes saman paksuista puuta, mutta taipuvat enemmän katkeamatta.
  • Circo-profiilien iskulujuus on keskimäärin kaksinkertainen vastaavan mittaiseen puuhun verrattuna, lisäksi puristuslujuus yhtä hyvä kuin puulla.

Säästä luonnonvaroja seuraaville sukupolville

Kotitalouksien kierrättämät muovipakkaukset päätyvät Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle. Fortum kerää muovia myös kaupan ja teollisuuden jätteistä ja sivuvirroista. Kun muovia kierrätetään, se ei kuormita kaatopaikkoja eikä öljyä tarvitse porata uusia muovituotteita varten. Muovin kierrättäminen vaatii vain pienen osan siitä energiasta, mikä kuluisi muovin valmistamiseen alusta loppuun saakka. Täysin kierrätysmuovista valmistettu Circo-muoviprofiili onkin ekologinen ja kestävä valinta. 

Kierrättäminen, kiertotalous ja ekologisuus ovat nykyään vahvasti esillä – eikä suotta. Niin yritykset kuin kuluttajat arvostavat vastuullista toimintatapaa, joka säästää luonnonvaroja. Teknisten ominaisuuksiensa ja luomiensa säästöjen lisäksi Circo-profiilit tuovat rakenteisiin lisäarvoa ekologisuudellaan.

Pitkäikäinen tuote kuormittaa vähän ympäristöä eikä kukkaron nyörejäkään tarvitse olla jatkuvasti aukomassa. Ylivoimaiset ominaisuudet, säästöt rakennusvaiheessa sekä erittäin pitkä käyttöikä tekevät Circo-profiileista edullisen materiaalivaihtoehdon.

Katso video!

Lue lisää:

www.circoplastics.com

Ekokem_melueste

Circo-profiileista valmistetulla aidalla on monia etuja verrattuna puuaitaan: se kestää pidempään, ei tikkuunnu ja on helppo huoltaa.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aidantolppa aita aitaus karsina kierrätysmuovi laituri muovi muovin kierrätys muoviprofiili rakentaminen sokkeli sähköaita terassi terassin rakentaminen viherrakentaminen

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.fortum.com/fi

Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa.

Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. 

 

Lue lisää: Fortum