Kiinteistön arvo – paraskaan tilasto ei kerro koko totuutta

Sisustus

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto (SKVL) pitää omakotitalojen tilastoja epäluotettavina. Tämä voi heikentää vakuusarvoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Alueilla, joissa kauppamäärät ovat luonnostaankin pienet, voi asiaa tuntemattomalle syntyä erittäin vääristynyt kuva alueen hintatasosta ja sen muutoksista, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas. Pienillä markkina-alueilla tämä ongelma on ollut olemassa jo ennen tämän hetkistä markkinatilannetta.

Tämä on aikainsaatossa johtanut erikoisiin ja yliampuviin uutisointeihin pienempien paikkakuntien hurjista hintojen nousuista tai laskuista.

– Jos tietyllä alueella, vaikkapa pienellä eteläpohjalaisella paikkakunnalla, on myyty vuoden aikana kaksi omakotitaloa, joista toinen hintaan 130 000 euroa ja toinen hintaan 450 000 euroa niin tilastojen mukaan keskiarvo hinta on ollut 290 000 euroa. Jos seuraavana vuonna myydään vain yksi omakotitalo hintaan 200 000 euroa, niin alueen kauppamäärissä ja keskiarvohinnoissa on tilastojen mukaan tapahtunut valtava romahdus, kuvaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: – Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos tilasto näyttää yllättävältä ja hurjalta, kellojen pitää soida.

Näin ollen esimerkiksi asuntojen vakuusarvoja määrittäessä on tärkeää hakea asiantuntijan arvio kiinteistön arvosta, eikä luottaa vain tilastollisiin keskiarvoihin. Ammattilainen osaa lukea tilastoja ja huomioida muun muassa millaiseen aineistoon tilasto perustuu.

Kiinteistön arvo voi vääristyä vakuusarvoa määriteltäessä

Kiinteistö - omakotitalotilasto

Jos omakotitalotilasto näyttää yllättävältä ja hurjalta, kellojen pitää soida.

SKVL on huolissaan nähtävillä olevasta kehityksestä, miten tilastoihin nojataan lähes sokeasti. Muuttaakseen tällaista kehitystä SKVL on julkaissut Asunnon ostajan ja myyjän oppaan, josta niin ostaja, myyjä kuin pankin toimihenkilötkin saavat käytännön tietoa erilaisista välittäjän tehtävistä.

Opas taustoittaa muun muassa sitä, miksi asuntojen vakuusarvioiden yhteydessä on syytä käyttää kiinteistönvälitysalan ammattilaisia eikä luottaa pelkästään pankkitoimihenkilön tilastojen perusteella muodostamaan käsitykseen asunnon arvosta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kiinteistön arvo kiinteistönvälitys omakotitalo vakuusarvo


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: