Kiinteistövero ja kiinteistöveron maksaminen – näin ilmoitat muutokset

Sisustus
Lue milloin kiinteistövero maksetaan ja kuinka ilmoitat muutokset kiinteistötiedoissa.

Kiinteistöverotuspäätökset lähetetään asiakkaille jo keväisin. Verotuspäätöksen mukana toimitetaan henkilötiedoilla esitäytetty ilmoitusosa-lomake kiinteistötietojen ilmoittamista varten. Lomaketta ei tarvitse palauttaa jos kiinteistötiedoissasi ei ole tapahtunut muutoksia.

Vaikka veropäätös toimitetaan, jo keväällä, kiinteistöveron eräpäivät ovat edelleen syksyllä. Kiinteistötiedoissa tapahtuneet muutokset on kuitenkin ilmoitettava jo keväällä (esim. vuonna 2012 viimeistään 8.5. tai 15.5.), ellei tietoja ole ilmoitettu jo aikaisemmin. Tietojen ilmoittamiseen käytetään verotuspäätöksen mukana olevaa ilmoitusosa -lomaketta.

Näin ilmoitat muutokset kiinteistötiedoissa:

  1. Irrota ilmoitusosa lomakkeesta.
  2. Merkitse rasti sen kiinteistön kohdalle, jonka tietoihin ilmoitat muutoksia.
  3. Tee korjausmerkinnät.
  4. Allekirjoita ja lisää yhteystiedot.
  5. Palauta ilmoitusosa verotoimistoon.
  6. Voit käyttää keväällä postitettavan esitäytetyn veroilmoituksen palautuskuorta.
  7. Säilytä päätös ja tilisiirrot, kunnes uusi päätös tulee.
  8. Ohje tietojen ilmoittamiseen löytyy myös päätöksen mukana tulleesta Ilmoitusosan täyttöoppaassa.

Milloin kiinteistövero maksetaan

Kiinteistöveron eräpäivät ovat syksyllä (esim. vuonna 2012 19.9. ja 1.11.2012). Vero maksetaan kahdessa erässä, jos se on 170 (vuonna 2012) euroa tai enemmän. Alle 170 euron vero sen sijaan on maksettava kokonaan jo ensimmäisenä eräpäivänä.

Jos olet tehnyt suoraveloitusvaltuutuksen alkuvuodesta (esim. viimeistään 29.2.2012 vuonna 2012), tieto suoraveloituksesta näkyy verotuspäätöksen mukana tulevassa tilisiirtolomakkeessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos olet tehnyt valtuutuksen myöhemmin, saat siitä erillisen ennakkoilmoituksen ennen eräpäivää. Alkusyksystä (esim. vuonna 2012 viimeistään 13.8.2012) tehty valtuutus ehtii kiinteistöveron ensimmäiseen erään ja viimeistään 24.9.2012 tehty valtuutus kiinteistöveron toiseen erään.

Jos olet tehnyt suoraveloitusvaltuutuksen jo aikaisempien vuosien kiinteistöveroa varten, kuluvan vuoden kiinteistöveroa varten ei tarvitse tehdä uutta valtuutusta.

Mitä kannattaa tehdä, jos kiinteistöverotuspäätös ei ole tullut postitse

Jos olet aikaisempina vuosina saanut kiinteistöverotuspäätöksen, kannattaa tarkistaa verotoimistosta, onko Verohallinnolla oikea osoitteesi. Päätös kiinteistöverotuksesta postitetaan osoitteeseen, joka on Verohallinnon tiedossa helmikuun lopussa.

Jos vero olisi alle 17 euroa, kiinteistöveroa ei tule maksettavaksi eikä verotuspäätöstä lähetetä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kiinteistöveroa ei myöskään tule maksettavaksi eikä verotuspäätöstä lähetetä niille yleishyödyllisille yhteisöille, joilla on ollut vain yleisessä tai yleishyödyllisessä käytössä olevia kiinteistöjä ja joihin sovellettava veroprosentti on ollut nolla.

Jos olet osakkaana kiinteistöyhtymässä, yhtymänä omistetun kiinteistön tiedot ovat mukana kotikunnan verotoimistosta lähetetyssä kiinteistöverotuspäätöksessä.

Näin haet muutosta kiinteistöverotukseen

Jos verotus ei ole vielä päättynyt, voit tehdä korjauspyynnön joko puhelimitse tai kirjallisesti. Tee kirjallinen korjauspyyntö ilmoitusosaa käyttäen.

Kiinteistöverotus päättyy Verohallinnon määräämänä aikana, kuitenkin viimeistään kalenterivuoden loppuun mennessä. Kiinteistöverotuksen tarkasta päättymisestä annetaan vuosittain erillinen Verohallinnon päätös. Kiinteistöverotus on yleensä päättynyt syyskuussa. Verotuksen päättymisen jälkeen esitetyt korjauspyynnöt siirretään käsiteltäväksi oikaisuvaatimuksina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Verotuspäätöksen mukana saat muutoksenhakuohjeen. Kiinteistöverotuksen oikaisuvaatimus on tehtävä 5 vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta. Oikaisuvaatimus on jätettävä määräajassa Verohallinnon johonkin toimipaikkaan.

  • Oikaisuvaatimus tehdään verotuksen oikaisulautakunnalle.
  • Oikaisulautakunnan hylkäävästä päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.
  • Hallinto-oikeuden hylkäävään päätökseen voi hakea valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Lähde: Verohalllinto, vero.fi