Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin

Ruoka
Kinkun paistorasva laitetaan hyytyneenä biojäteastiaan tai kotikompostiin. Pienet määrät nestemäistä rasvaa voi imeyttää ensin paperiin. Kinkun paistorasva on pitkäaikainen vieras putkistossa, älä siis kaada sitä viemäriin.
28.3.2023

Kinkun paistorasva on lämpimänä juoksevaa, mutta jäähtyessään se kittaantuu ikävästi viemäriputkeen. Veden laskeminen rasvan kanssa ei auta: kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Käytä kinkun paistorasva kastikkeeseen tai kierrätä se

Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä antaa vinkit kinkkurasvan hävittämiseen:

  • Anna kinkkurasvan jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa, esimerkiksi maitopurkissa, ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
  • Tee kinkun paistorasvasta herkullinen kastike joulupöytään. Kinkun paistolientä ja rasvaa voi käyttää joulukinkun kastikkeeseen, jonka voi maustaa esimerkiksi omenasoseella ja sinapilla.
  • Kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.
  • Jos rasva kuitenkin vahingossa lirvahtaa viemäriin ja viemäri tukkeutuu, kutsu apuun LVI-ammattilainen. Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.

– On kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti. Näin joulukin sujuu leppoisimmissa tunnelmissa, Mäkinen toteaa.

Kinkkutemppu kerää kinkun paistorasvat ja jalostaa ne dieseliksi

Kinkun rasvaa kerätään myös Kinkkutemppu-hyväntekeväisyystempauksessa joulunaikaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jouluruokien paistinrasvat kierrätetään ja jalostetaan uusiutuvaksi dieseliksi. Onpa kyse kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuresten paistinrasvasta, kierrätys kannattaa. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.

Yksistään kinkkua Suomessa syödään jouluna 7 miljoonaa kiloa. Ja kaikki muut paistinrasvaa tuottavat jouluruoat päälle.

 

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat www.lvi-tu.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU