Rikkaruohot tulisi kitkeä vähintään kerran kuussa ja aina vähenevän kuun aikaan, koska silloin ne uudistuvat huonosti ja usein häviävät kokonaan. Näin urakka helpottuu kerta kerralta. Toki katteiden käyttö helpottaa rikkaruohojen hallintaa huomattavasti.
Rikkaruohot vievät arvokasveilta vettä ja ravinteita. Ne helposti tukahduttavat arvokasvit alleen tai pakottavat ne rumanmuotoisiksi. Toki ne myös rumentavat penkkiä sekä ympäristöä. Hankalat rikkaruohot (mm. juolavehnä ja vuohenputki) leviävät niin paljon, että niitä on ylivoimaista torjua, jos niiden kimppuun ei ole käyty ajoissa ja riittävän usein.
Aikaansa seuraava tarhuri käyttää rikkaruohojen torjunnassa enemmän luonnonmukaisia keinoja kuin kemikaaleja. Oikeaan aikaan ja riittävän usein tapahtuvat hoitotyöt yhdessä katteiden kanssa tekevät käytännössä erilaisten ”myrkkyjen” käytön puutarhassa tarpeettomaksi.
Jos luoja ei suo vettä tarpeeksi, niin kastelu kannattaa suorittaa kunnolla. Ensin kastellaan maata hiukan, jotta vesi alkaa imeytyä ja sitten vasta kunnolla. Kun kastellaan, niin kastellaan kunnolla. Maan tulee kastua vähintään 10–15 cm:n matkalta. Tämä pitää tarkistaa ihan maata kuopaisemalla ja tarkistamalla asia. Tämä vaatii usein yllättävän paljon vettä. Liian vähällä kastelulla ei ole itse kasville iloa, mutta pintarikkaruohot kyllä kasvavat.
MAINOS
Hyvä keino on rakentaa ns. kasteluputki eli putki, jonka päässä on pienet reiät. Työnnä putki n. 30–50 cm:n syvyyteen maahan ja laske vettä hiljalleen sen kautta kasvien juurille. Näin vesi menee sinne minne pitääkin. Sateella kastelu kuulostaa hullun hommalle, mutta itse kastelen usein sateella tai heti sateen jälkeen letkukastelut. Sade on useimmiten kostuttanut maan hyvin vettä imeväksi, ja näin letkusta suihkutettu vesi imeytyy hyvin maahan eikä virtaile.
Luonnonkukkaniittyjen hoitoaika on parhaimmillaan, kun kukat ovat kukkineet ja siemenet valmistumassa. Keto niitetään, mutta kasvustoa ei korjata pois vaan annetaan siementen varista maahan ja keto uudistuu itsestään.
Pitkäksi venähtäneiden perennojen tukeminen kannattaa tehdä ajoissa, etteivät ne suotta kaatuile. Mikäli kasvit ovat kaatuneet, niin niitä ei saa leikata poikki, ei etenkään alhaalta. Painavat kukinnot voi leikata maljakkoon, mutta lehdistö tulisi jättää, jotta kasvi saa voimaa seuraavan vuoden kasvuun ja talvehtimiseen.
MAINOSLisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy