Kitkerä kahvi historiaan näillä ohjeilla

Keittiö
Valtaosa myydyistä kahvinkeittimistä on edelleen suodatinkahvinkeittimiä vaikka yhä useammasta suomalaiskodista löytyy erikoiskahveja valmistava automaattinen kahvikone. Lue. kuinka vältät kitkerät kahvihetket.

Ohjeet kirkerän kahvin välttämiseen:

  1. Säilytä kahvi ilmatiiviisti: Kahvi kannattaa säilyttää ilmatiiviissä pakkauksessa, sillä kahvin sisältämä rasva muuttuu kovaksi, jos se joutuu kosketuksiin ilman kanssa. Ilmatiiviissä pussissa kahviin ei pääse epämukavia aromeja, jotka vaikuttavat myös makuun.
  2. Mittaa kahvin määrä: Ole tarkkana kahvin annostelussa, jotta kahvista ei tule liian laihan tai väkevän makuista. Suositeltava annostelu on 60 grammaa kahvia vesilitraa kohden. Jotkin kahvinkeitinmallit ilmoittavat tarvitun kahvimäärän keittimen säiliöön lisätyn vesimäärän mukaan.
  3. Käytä laadukkaita suodatinpapereita: Valkaisemattomista, ruskeista suodatinpapereista jää kahviin paperin makua. Suodatinpaperin huuhtelu puhtaalla vedellä ennen sen käyttöönottoa vähentää paperin makua.
  4. Valmista kahvia kylmästä vedestä: Parhaimmanmakuinen kahvi valmistetaan raikkaasta, kylmästä vedestä.
  5. Oikea lämpötila kahvinvalmistukseen: Kun kahvi on valmista, tulisi sen olla lämpötilaltaan 80–85 asteista, jotta se ei muutu kitkeräksi tai laimeaksi. Oikea lämpötila on helpointa varmistaa hankkimalla laadukas kone, jossa ECBC APPROVED -sertifikaatti, joka takaa oikean lämmön.
  6. Puhdista huolellisesti: Kahvinkeittimen puhdistaminen on tärkeää, koska kahvi sisältää rasvaa ja vesi kalkkia. Säännöllinen puhdistaminen varmistaa hyvänmakuisen kahvin ja pidentää kahvinkeittimen käyttöikää. Puhdista kaikki osat huolellisesti – käyttämään esimerkiksi Cleandrop-puhdistusnestettä. Näin kahvi maistuu tuoreelle eikä kitkerälle.
  7. Älä lisää vettä kahvipannulla: Kahvirasvat ja muut epäpuhtaudet siirtyvät vesisäiliöön ja siitä koneen sisälle. Tämä rasittaa ajan myötä kahvinkeitintä ja eikä kahvi maistu niin hyvältä kuin sen kuuluisi.
  8. Keitä uutta kahvia: Kahvin ei tulisi koskaan seisoa keittimen lämpölevyllä 30 minuuttia pidempään, sillä tämän jälkeen kahvin maku muuttuu kitkeräksi. Mikäli kahvi tarjoillaan yli puoli tuntia myöhemmin, kannattaa se siirtää termoskannuun. Kannattaa kuitenkin mieluummin keittää pienempiä määriä kahvia hieman useammin.

Suomessa on tällä hetkellä kolme trendiä kahvinjuontiin liittyen

Kahvi - capuccino

Kahvinjuontikulttuurimme on kehittynyt ja aamulatte tai -espresso on jo monelle arkipäivää. Kuva: Gigantti

Perinteiseen suodatinkahvinkeittimeen satsataan enemmän ja kahvi halutaan valmistaa laadukkaasti. Myös erikoiskahveja valmistavat automaattiset kahvikoneet yleistyvät kovaa vauhtia. Kolmanneksi Suomessa halutaan juoda maitopohjaisia kahvijuomia enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, ja tämä näkyy myytyjen kapselikoneiden ja kahviautomaattien ominaisuuksissa.

– Suomalaisille maistuvat latte ja capuccino, siinä missä muille pohjoismaalaisille kelpaa espressokahvi sellaisenaan. Suomalainen kuluttaja arvostaa, että maitokahvin saa helposti napin painalluksella, kertoo Gigantin tuotepäällikkö Antti Pakarinen.

Suodatinkahvin suosio ei hiivu

Valtaosa, jopa 80 prosenttia, kahvikoneista on edelleen perinteisiä suodatinkahvinkeittimiä.

– Moccamaster on selkeä suosikki vuodesta toiseen ja se dominoi markkinoita. Markkinoille on tullut monia muitakin laadukkaita vaihtoehtoja ja selkeä kehitys on, että myös ihan tavallisen suodatinkahvinkeittimen laatuun ja ominaisuuksiin halutaan panostaa. Kiinnostus kahvinkeittimiä kohtaa herää syksyllä ja jouluna on niiden toinen sesonki, Pakarinen kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suodatinkahvin juontia varioidaan eri mauilla ja pavut saatetaan jauhaa itse. – Innokkaimmat ja kokeilunhaluisimmat kahvinjuojat ostavat erillisen kahvimyllyn, joka jauhaa tuoretta kahvia pavuista. Jauhatusasteella ja papuvalinnalla pystyy säätelemään makua mieluisekseen.

Kahviautomaatteja hankitaan yhä useampaan kotiin

Vaikka suodatinkahvinkeittimien suosio on vankkumaton, hankitaan perinteisen keittimen lisäksi yhä useammin automaattinen kahvikone. Kahviautomaattien myynti on yli kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

– Kahvinjuontikulttuurimme on kehittynyt ja aamulatte tai -espresso on jo monelle arkipäivää. Kahviautomaatit, jotka valmistavat latteja, capuccinoja, macciatoja ja muita erilaisia espressopohjaisia kahveja, ovat vuosi vuodelta suositumpia.

Pakarisen mukaan kahviautomaattien suosiota selittää se, että ihmiset ovat tottuneet nauttimaan erilaisia kahveja kahviloissa tai kapselikoneen myötä. Kahviautomaatti jauhaa aina kahvin tuoreista pavuista. Papujen valinnalla pystyy vaikuttamaan makuun ja kahvikupin hintaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Useissa kodeissa kahviautomaatti ei syrjäytä suodatinkahvikeitintä, vaan ne elävät rinta rinnan eri tilanteita varten.

– Kahviautomaatista tai kapselikeittimestä saa yleensä vain yhden kupin kerrallaan. Usein kuitenkin kahvinjuojia saattaa olla useampia, jolloin suodatinkahvikeitin on vaivaton tapa valmistaa kahvia useammalle hengelle. Jos siis hankkii uuden automaattikoneen, kannattaa vanha keitin säilyttää eri tilanteiden varalle.

Kansainvälistä kahvipäivää vietetään tiistaina 29.9.

MAINOS
MAINOS LOPPUU