TEKSTI ANNE-MARJUT RAUHALA
KUVAT VALMISTAJIEN
 
Viipyileviä ja pyöreitä, tasaisia ja pehmeitä löylyjä, savusaunamaista rentouttavaa nautintoa, puhdasta ja helposti hengitettävää ilmaa, kokonaisvaltaista elämystä… Näin lupaavat kiuasvalmistajien markkinointitekstit sen lisäksi, että korostavat kiuasmallien helppoa ja vaivatonta käytettävyyttä.
 
Tämän päivän kiuas voi ulkoasultaan muistuttaa enemmän taideteosta kuin kiuasta: estetiikka on astunut entistä näkyvämmin funktionaalisuuden rinnalle. Designkiukaat hakevat muotonsa esimerkiksi vesiputouksesta, eikä isoäidin ajan luukullisesta pönttökiukaasta näy kuin lämmössä leijuva aavistus. Led-valot tuikkivat jo kiukaissakin, ja tuorein tekniikka on muutoinkin asettumassa luontevaksi osaksi 2000-luvun saunojan nautintoa. Teknisistä innovaatioista huolimatta kiuaskiven sitoman lämmön ja höyrystyvän veden yhteistyöhön perustuva rituaalinomaisuus on säilynyt kiukaiden ytimenä.
 
Kiuasmalleja perinteisestä aivan uudenlaiseen
Kiuasmarkkinat elävät ennennäkemätöntä evoluutiota. Suomen noin 1,8-miljoonaisen kiuaskannan uusiutuessa löylyhuoneen lattianrajassa kumartelu ja säätimien hankala kääntely on jäämässä historiaan. Digitalisoitumisen myötä kiukaan lämmitys hoidetaan joko saunan sisä- tai ulkopuolelle sijoitetusta paneelista, jossa säätimetkin on sijoitettu ergonomisesti. Lämpötila voidaan säätää jopa asteen tarkkuudella. Kiuas saatetaan integroida lauteisiin, löylyvesi pystytään lattialle valumisen sijaan pysäyttämään esimerkiksi vedenkeräilykiviin. Myös savusaunakiukaan voi saada teollisesti valmistettuna.
 
Kiukaiden ulkovaipat valmistetaan muun muassa vuolukivestä, ruostumattomasta teräksestä ja kromi- tai jaloteräksestä. Pystysuora rakenne on mahdollistanut sähkövastusten uudenlaisen sijoittelun ja kivipintojen aikaisempaa nopeamman lämpenemisen. Suuri kivitila, jossa lämmittäminen kohdistuu nimenomaan kiviin ilman osittaisen lämmittämisen sijaan antaa mahdollisuuden alempaan saunomislämpötilaan ja silti miellyttävän kostean löylyyn.
Narvi Greenline 25 -kiuas
Ympäristöystävällisyys korostuu Narvi Greenline 25 NMR -puukiukaan ilman- ja tulenkierron suunnittelussa. Ulkovaippa kestävää kromiterästä, tulipesän katto vahvaa 10 mm:n terästä, arina valurautaa. Vakiovarusteisiin kuuluvat tunnelmallisesti saunaa valaiseva lasiluukku ja säätöjalat. Hinta noin 450 euroa. Valmistaja Narvi.
Kastor Inferno Super -sähkökiuas
Elektronisessa, helppokäyttöisessä Kastor Inferno Super –sähkökiukaassa on valmistajan kehittämä AFS-ilmankiertojärjestelmä, joka tasaa saunan lämpötilaeroja. Erillinen kivitila, jossa vastukset kiertävät, tuottaa puukiuasmaisen pehmeät ja pitkät löylyt, kolmiportainen lämmitysjärjestelmä pitää lämpötilan tasaisena. Saatavana joko kiinteällä tai erillisellä ohjauspaneelilla. Tehovaihtoehdot 6 kW, 8 kW ja 10 kW, leveys kaikissa 370 mm ja syvyys 450 mm, korkeus 430–590 mm. Väreinä musta ja harjattu ruostumaton teräs. 8 kW:n kiukaan hinta rautakaupassa noin 800 euroa. Valmistaja Kastor.
Harvia Vega -kiuas
Helppokäyttöinen ja monipuolinen Harvia Vega on ilmeeltään moderni uutuuskiuas. Ulkovaippa ruostumatonta terästä. Käyttökytkimet ergonomisesti ylhäällä kiukaan sivuilla. Koska kiukaan sähkökytkentä tehdään sivulta, kiuas voidaan myös helposti asentaa oikea- tai vasenkätiseksi erilliseen seinäkiinnitystelineeseen. Rakenne mahdollistaa kiukaan asentamisen seinään myös hyvin matalalle; näin löylyä riittää myös alemmille lauteille ja lämpö jakautuu tilaan entistä tasaisemmin. Teho 4,5–8,0 kW, saunan suositeltava koko 3–12 m2. 6 kW:n kiukaan hinta noin 140 euroa. Valmistaja Harvia.

 

Aivan uudenlaistakin kiuaskulttuuria on tullut markkinoille. Kiuasta voidaan täydentää tai jopa kokonaan korvata infrapunalämmittimillä, jotka ovat tuoneet kiuassanastoon mm. kylpylämäiset käsitteet syvälämpö ja kohdennettu terveydenhoito. Kokonaisuuteen voi asentaa musiikkijärjestelmän täydentämään saunomiskokemusta kuuloaistin kautta.
 
Perinteinen puukiuas on myös pitänyt sitkeästi pintansa. Uudet puukiuasmallit hyödyntävät tämän päivän muotoilua ja materiaaleja sekä käytettävyyttä helpottavaa tekniikkaa. Palamistulos voi olla niin puhdas, ettei arinaa ja tuhkaluukkua tarvita. Kuin muistona lapsuuden saunasta joihinkin puukiukaisiin saa lisävarusteena erillisen kuumavesipadan. Useimpien valmistajien valikoimissa on sekä sähkö- että puukiukaita.
 
Hintahaitari on laaja: tässä katsauksessa esiteltävien kiuasmallien hinnat asettuvat 140:n ja reilun tuhannen euron välille.
Sauno-kiukaat, vuorattu ja vuoraamaton
Teollisesti valmistettu savusaunakiuas Sauno lämpiää lähes samassa ajassa ja samalla puumäärällä kuin kertalämmitteinen puukiuas: sauna on käyttövalmis kahdessa tunnissa, ja löylyjä riittää noin kolmeksi tunniksi. Polttotekniikkansa ansiosta puu palaa puhtaasti eikä nokea. Kiukaan teho on mitoitettu noin 9 m2:n saunalle, tilaustyönä kiukaan mitoitusta voidaan myös muuttaa. Vuolukivellä vuoratun mallin hinta on 1 100 euroa, vuoraamattoman 590 euroa. Valmistaja Sauno/Tapani Rinne.

 

Internet auttaa kiukaan esivalinnassa
Kiukaan ostajan kannattaa lähteä liikkeelle omista tarpeistaan ja arvoistaan sekä luonnollisesti niistä faktoista, jotka jo ovat olemassa. Kiukaan valintaa helpottavat useiden valmistajien nettisivuilla olevat ohjeet ja laskurit, joita on kätevää hyödyntää. Laskureiden avulla on helppo haarukoida oman saunan kuutioihin teholtaan optimaaliset kiuasmallit. Perheen saunomistottumukset vaikuttavat siihen, valitaanko kerta- vai jatkuvalämmitteinen, niin sanottu varaava kiuas, sähkökiuaskielessä ”aina” tai ”heti valmiina” kiukaana tunnettu. Nopeasti löylystä suihkuun vilahtavaa saunojaa palvelee parhaiten kertalämmitteinen kiuas, kun taas jatkuvalämmitteinen kiuas sopii usein ja pitkään saunomisesta nautiskelevalle. Joidenkin arvioiden mukaan jatkuvalämmitteinen kiuas on energiankulutukseltaan kertalämmitteistä edullisempi vaihtoehto silloin, jos saunassa kylvetään vähintään kolme kertaa viikossa.
 
Valmistajat korostavat riittävän eristyksen merkitystä kiukaan tehon maksimoinnissa. Eristämätön lasi- tai kivipinta saunan seinässä tai katossa kasvattaa lähes kaikkien kiukaiden tehon tarvetta: silloin saunan tilavuuteen on yleensä laskettava 1,2 lisäkuutiota jokaista eristämätöntä neliömetriä kohti. Varmista lisäkuutioiden laskennallinen tarve valmistajalta. Varaavat kiukaat vaativat täysin lämpöeristetyn saunan.
 
Varmista, että löylyhuoneessasi on riittävästi tilaa valitsemallesi kiukaalle määritettyihin suojaetäisyyksiin, mittaa saunasi oikein ja muista myös ilmaraot. Huomioi lisäksi ilmankiertojärjestelmän tehon vaikutus kiukaan ja saunan lämpenemiseen. Jos ympäristöystävällisyys kiinnostaa, selvitä kiuasvalmistajalta puun palamisen ja siitä syntyvän lämmön välinen hyötysuhde. Kysy valmistajilta muutoinkin aina, kun et tiedä tai et ole varma.
 
Valmistajien sivuilla on myös havainnollista tietoa eri kiuasmallien asennuksesta ja hoidosta sekä kiuaskivien valinnasta ja huollosta. Sekä kiuas että kivet tarvitsevat huolenpitoa. Puukiukaan omistajan on muistettava myös säännöllinen, lakisääteinen nuohous.
 
Vinkki!
Nauti löylystä pidempään
Runsashappinen +50–60 asteen lämpötila sallii tasaisen löylynheiton vailla ilman loppumisen tunnetta. Näin saunomisesta jaksaa nauttia pidempään.