MAINOS

Kivipiha reunustaa torpparipuutarhan pientä lampea

Piha

Eva ja Sören näkevät kuistiltaan levollisen kivetyn alueen, joka reunustaa pientä lampea. Pohjolan puutarhat -sarja esittelee ruotsalaisen torpparipuutarhan kivipihan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Björnlundassa, Södermanlandin läänissä on Evalla ja Sörenillä hieman erilainen torpparipuutarha. Heidän 1890-luvulta peräisin olevalla tontillaan on lasitetun verannan edessä katseenvangitsijana kivetty piha.

Suuret graniittiset reunakivet muodostavat kuvion, joka johdattaa toisaalta talon ovelle ja toisaalta rapulle, joka vie alas alppiruusuja ja muita happaman maan kasveja kasvavalle turvepenkereelle. Reuna kivien välissä on pieniä katukiviä kauniina kuvioina.

Kasveja on istutettu kiveyksen keskelle istutussaarekkeisiin

1. punalehtinen pylväspyökki 2. mehitähti 3. magnolia ”Leonard Messel” 4. elefanttiheinä ”Nishidake” 5. hohdekirsikka 6. sinisarjoja 7. japaninvaahtera ”Garnet” 8. japaninvaahtera ”Viridis” 9. Osmankäämejä Täällä asuvat: Eva Bratt ja Sören Gustavsson

Ympärillä kasvaa puita ja suuria, vehmaita pensaita mutta myös korkeakasvuisia koristeruohoja. Pihalla on punalehtinen pylväspyökki, magnolia ja hohdekirsikka sekä muutamia japaninvaahteroita. – Täytyy istuttaa puita, jotka kasvavat korkeiksi niin saa pystysuoria linjoja, selittää Eva.

Useita kasveja on istutettu kiveyksen keskelle istutussaarekkeisiin. Ruokamulta on peitetty soralla. Keväällä saarekkeet ovat täynnä esiin pilkistäviä krookuksia ja kevättähtiä. Myöhemmin keväällä kukkivat mehitähdet.

Sopivia kasveja kivetylle alueelle

  • Punalehtinen pylväspyökki – muodoltaan ryhdikäs ja tuo korkeutta kuitenkaan peittämättä näkyvyyttä.
  • Havukasvit ja kanerva – talvivihantia kasveja, joita on erilaisia vihreän ja keltaisen sävyisiä.
  • Syyskatkero – hohtavan sinikukkainen ja kukkii myöhään syksyllä.

Lammen keskellä on pieni, kivistä ja turvepaakuista rakennettu saari


Eva Bratt ja Sören Gustavsson viihtyvät torpparipuutarhassaan ja 1890-luvulta peräisin olevalla tontillaan.

Keskellä on lampi, jossa on kultakaloja. Lampi on reunustettu pyöreillä, erikokoisilla kivillä. Lammen reunalla kasvaa saniaisia ja osmankäämejä. Ne viihtyvät vähän liiankin hyvin, ja niitä täytyy karsia, jotteivät ne valtaisi koko aluetta. Lumpeiden peittämä uppopumppu kierrättää veden niin, että se valuu takaisin lampeen toisen, takana olevalla kumpareella sijaitsevan, pienen lammen kautta.

Keskellä lampea on pieni, kivistä ja turvepaakuista rakennettu saari, joka on kuin pieni, tyylitelty kosteikko. – Siellä meillä kasvaa havukasvi, joka näyttää aivan tuulen pieksemältä männyltä, alppiruusu, salali ja kanerva, kertoo Eva.

Missä: Björnlundassa, Ruotsissa, www.besokstradgardar.se
Pinta-ala: Tontti 25 000 m², kivetty alue noin 150 m², lampi 10–12 m²
Kasvuvyöhyke: III

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

istutussaareke pihakiveys pihalampi torpparipuutarha