Kumpulan perheen runsaan 200 neliön laajuista kivipihaa asennettiin noin neljä ja puoli työpäivää. 2000-luvun vaihteessa valmistuneen omakotitalon pihan perustana oli muutamia vuosia painunut, kohtalaisen tasainen murske / sepelipiha, joten pohjatöiksi riitti pinnan tasoitus, kaatojen varmistaminen ja huolellinen asennushiekalla tasaaminen.
”Kun pohjustus on huolelliseti tehty ja kiviä ladottaessa käytetään apuna linjalankoja ja linjaria päästään vaivattomimmin hyvään lopputuloksen”, Jyrki Sumu myös kivipiha-asennuksia suorittavasta Clemacista sanoo. Clemac asensi Kumpuloiden pihan kivet yhteistyössä HPL-palvelut Oy:n kanssa.
Lue alta Jyrki Sumun vinkit sujuvaan pihakiviasennukseen ja seuraa kuvista Kumpuloiden pihan asennuksen etenemistä vaihe vaiheelta.
  • Tässäkin työssä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käytä suunnittelussa apuna nettiä. Esim. kivikauppiaiden ja puutarha-alan sivustoilta löytyy runsaasti ideoita ja työkaluja suunnitteluun
  • Valitse tarkoituksenmukainen materiaali kohteeseen. Esim. laatta tai liuskekivi ei välttämättä ole oikea päällyste ajoväylille, eikä 80 mm vahvuista betonikiveä ole tarpeellista laittaa kävelyalueille.
  • Ota huomioon, että vain routimaton ja kantava pohja takaa hyvän ja kestävän lopputuloksen. Suorita tarvittaessa massanvaihto ja tiivistä kerroksittain.
  • Johdata sadevedet pohjanmuotoilulla rakennuksista poispäin. Ole huolellinen pohjanmuotoilussa, sillä kaikki virheet pohjustuksessa näkyvät myös valmiissa pinnassa.
  • Muista kiviä ladottaessa aina käyttää apuna linjalankaa.
  • Mikäli et ole täysin varma työssä onnistumisestasi, anna työ ammattilaisen hoidettavaksi. Työn osuudesta saa myös kotitalousvähennyksen.

 

tasoitus_piha_kumpula
1. Pihan epätasaisuudet tasoitetaan lapiolla, lanalla ja haralla.
bobcat_piha_kumpula
2. Asennushiekka levitettiin ja tasoitettiin aluksi työkoneella.

 

pohjavalmis_piha_kumpula
3. Hyvin tasoitetun ja täryytetyn pohjan päälle on helppo aloittaa kivien latominen.

 

kivet-tontilla_piha_kumpula
4. Betonikivet purettiin pihakadulle vierekkäin ja haluttuun järjestykseen, jolloin niitä on helppo liikutella valmistunutta kivipintaa pitkin pumppukärryllä.

 

pumppukärry_piha_kumpula
5. Ladonta aloitettiin rakennuksen päätylinjaa noudattaen pihakadun asvaltin reunasta. Näin materiaalia saatiin vedettyä pumppukärryllä lähemmäksi ladontapistettä.

 

ladonta_piha_kumpula
6. Ladonnnassa kannattaa aina käyttää linjalankaa ja linjalautoja. Linjaus kannattaa aloittaa rakennuksen linjoista ja suunnitella siten, että mahdolliset leikkaukset jäävät minimiin.

 

kaivonkansi_piha_kumpula
7. Kaivojen ja reunuksien viimeistelyt tehdään viimeiseksi, kun suorat pinnat on saatu ladottua.

 

leikkaus_piha_kumpula
8. Timanttilaikalla leikataan erityisesti vinot täytekivet ladontareunojen leikkauksiin. Mekaanisella kivileikkurilla halkaiset suorat pinnat kätevästi. Molempia vuokrataan rakennuskonevuokraamoissa.

 

tuenta_piha_kumpula
9. Reunakivet tuetaan erityisesti saumakodista betonilla. Päistään valmiiksi pyöristetyllä reunakivellä kaarteiden tekeminen on kätevää.

 

täryytys_piha_kumpula
10. Kun pohja on tehty huollellisesti, kivet voi jälkikäteen täryyttää paikoilleen. Näin säästyy valtavalta määrältä kumivasaran napautuksia.

 

saumaushiekka_piha_kumpula
11. Saumaushiekka levitetään lastalla ja harjalla. Saumaus viimeistelee lopputuloksen ja vähentää myös kivivälien mahdollista rikkaruohokasvustoa. Saumaushiekkaa kannattaa lisätä aika-ajoin.

 

valmis_piha_kumpula
12. Lopputulos alkaa hahmottua ja on kiveyksen ulkopuolisten reunojen viimeistelyä vaille valmis. Lopputulos vastasi perheen odotuksia, ja pihan monikäyttöisyys ja huollettavuus ovat lisääntyneet merkittävästi.

 

Lisätietoja: