MAINOS

Klassikko jo syntyessään – omakotitalon remontti

SisustusTalo

Espoolaisperhe muutti tuplasti entistä kotia suurempaan omakotitaloon ja remontoi sen täysin. Kaunis tammiparketti, vaaleat pinnat ja aikaa kestävät materiaalit tekevät tästä kodista klassisen kauniin. Omakotitalon remontti oli odotettua pidempi projekti, mutta lopulta kaiken vaivan arvoista!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Espoolainen omakotitalo kylpi valossa aurinkoisena talvipäivänä. Talon nykyiset asukkaat olivat tulleet katsomaan taloa puoliksi leikillään, koska ei ollut järkevää hankkia nykyistä isompaa kotia.

– Kävimme ikään kuin huviksemme katsomassa taloa, sillä sen koko oli lähes tuplasti suurempi kuin edeltävä asuntomme. Lisäksi esikoisemme oli siinä iässä, että hän alkoi suunnitella lukion jälkeisiä jatko-opintoja ja mahdollisesti olisi lähdössä opiskelemaan ulkomaille. Suunnitelmissamme ei ollut ostaa tätä taloa, mutta asunnon nähtyämme olimme kuitenkin heti myytyjä ja se oli sitten menoa. Kaupat syntyivät nopeasti, ja onneksi entinen asuntomme meni kaupaksi heti ensimmäisellä näytöllä, omistajat kertovat.

Huoneita talossa ei ollut paljoakaan enempää kuin edeltävässä kodissa, mutta siinä oli mukavaa väljyyttä, avaruutta ja valoisuutta. Asunnon asuinpinta-ala on 191 m² ja kokonaispinta-ala 277 m². Talossa on reilusti kaivattua säilytystilaa mm. harrastusvälineille.

Asunto on hämeenlinnalaisen arkkitehti Asko Kaipaisen suunnittelema täystiilitalo, joka on rakennettu rinteeseen kolmeen tasoon Espoon Friisilässä 1 500-neliöiselle tontille. Asunnon olohuone on korkeaa ataljee-tilaa, johon yhdistyy takka- ja ruokailutila. Makuuhuoneita talossa on neljä.

Pienestä pintaremontista tulikin täysremontti

Perhe alkoi heti kauppojen jälkeen suunnitella remonttia. Asuntoon olisi periaatteessa voinut muuttaa pienellä pintaremontilla, sillä kaikki oli siistissä alkuperäisessä kunnossa vuodelta 1994.

– Halusimme remontoida ainakin keittiön, vessat, kylpyhuoneet ja saunatilat, mutta niin siinä kävi, että nälkä kasvoi syödessä ja asuntoon tehtiin lähes kaikki uusiksi, omistajat kertovat.

Eräs remonttia helpottava asia oli, että läheiseen K-rauta Merituuleen avattiin ns. rakentajan tili.

– Remonttimiehet pystyivät hakemaan itse tilille tarvikkeita ja tuotteista sai alennusta. Lisäksi kuluja oli helpompi seurata, kun lasku tuli yhdestä paikasta.

Kaikki alkoi keittiöstä

Remontin suunnittelu alkoi keittiöstä, sillä keittiö on kodin sydän ja tässä perheessä kokataan paljon. Asunnossa oli suuri perinteinen ns. suljettu keittiö kahdella sisäänkäynnillä, jonne sopi oma ruokapöytä.

– Aloimme suunnitella avokeittiötä, jonka halusimme avautuvan hiukan asunnon kokoon nähden ahtaaseen ruokailutilaan. Seinä purettiin ja samalla ruokailutilaa suurennettiin pienentämällä keittiötä. Ruokailutilan puolelle suunniteltiin iso taso, jossa on mukava nauttia aamupala ja seurustella vuorossa olevien kokkien kanssa, asukkaat toteavat.

Keittiön suunnittelijaksi valittiin Pirjo Mäntysalo helsinkiläisestä Blau Interiorista hyvien suositusten perusteella. Asukkaat halusivat vaalean keittiön, joten Mäntysalo keräsi maailmalta erilaisten vaaleiden keittiöiden kuvia, joiden pohjalta keittiö suunniteltiin perheen mieltymyksien, maun ja tarpeiden mukaan.

Edellisessä asunnossa keittiössä oli lämpimät massiivipuutasot, mutta nyt päädyttiin näyttäviin ja helppohoitoisiin kivitasoihin. Perhe on erittäin tyytyväinen keittiöönsä, sillä sinne mahtuu monta kokkia samaan aikaan ja säilytystilaa on runsaasti.

Kodinkoneet valittiin Siemensin mallistosta. Näyttävä liesituuletin, joka ohjaa katon huippuimuria, on Savon mallistoa. Keittiön ja koko asunnon kiinteän led-valaistuksen suunnitteli Harri Kumpulainen Halogen Galleriasta.

Keittiön suunnitellut Pirjo Mäntysalo suunnitteli myös kodin uudet säilytysjärjestelmät. Kaikki perinteiset komerot korvattiin käytännöllisillä liukuovikaapistoilla. Liukuovet toimitti Kabinetti.

Talon täydeltä parkettia

Seuraava suuri päätös tehtiin lattioista. Asunnon entiset valkoiset kaakelilattiat päätettiin korvata parketilla, sillä puu tuo kotiin lämpöä ja pehmeyttä.

– Ihastuimme Novafloorin itävältalaiseen Parador Trendtime 3 mattalakattuun tammiseen kalanruotoparkettiin, jossa kalanruotokuvio on suurikokoinen.

 

Myös makuuhuoneiden vanhat pähkinäpuuparketit korvattiin yhtenäisyyden nimissä tällä samalla kalanruotoparketilla. Parkettia onkin asunnossa aika paljon, noin 160 m². Parketit asensi maahantuojan suosituksesta ripeästi ja ammattitaidolla Parketti Suvala.

Parketit oli tarkoitus asentaa entisten lattioiden päälle. Valitettavasti entiset laattalattiat olivat kovin epätasaiset, ja suuri osa laatoista oli huonosti kiinni. Tämän takia vanhat laattalattiat oli pakko purkaa ja lattiat piikata puhtaaksi vanhoista tasoitteista. Purkutyön jälkeen lattiat saivat uuden tasoitteen. Näihin työvaiheisiin meni aikaa, ja se myös valitettavasti hidastutti aikataulua.

Asunnossa haluttiin säilyttää valoisa ja vaalea skandinaavinen ilme. Asunnon seinät oli maalattu arkkitehdin suunnitelman mukaan maalarinvalkoisella sävyllä. Maalarinvalkoinen korvattiin Tikkurilan valkoisella, joka on värinä hiukan lämpimämpi valkoinen, ja se sointuu kauniisti tammisten lattioiden kanssa.

– Makuuhuoneisiin halusimme lisää lämpöä ja tunnelmaa Tikkurilan Taika ja Tunto-tuotteilla. Jokaiseen makuuhuoneeseen maalattiin yksi seinä näillä tehosteväreillä.

Klassinen kylpyhuone

Kylpyhuoneiden remontit perhe suunnitteli itse remonttimiesten kanssa ja kalusteet tiloihin suunnitteli Pirjo Mäntysalo Blau Interiorista. Alakerran kylpyhuoneesta päätettiin poistaa kylpyamme ja purkaa suihkujen väliset seinät. Kylpyammeen tilalle asennettiin kaapistoja ja iso huoneen levyinen peili. Alakerran kylpyhuoneen ja WC:n seinälaatoiksi valittiin lämminsävyiset kermanväriset laatat. Yläkerran kylpyhuoneeseen valittiin kiiltävät valkoiset laatat. Suihkutilan seinä purettiin puoleen väliin ja yläosaan teetettiin lasi, jotta tilasta tulisi avara ja entistä valoisampi. Laatat valittiin ABL-laattojen mallistosta, kylpyhuoneiden ja WC:n isot peilit ja lasinen väliseinä tilattiin asennuksineen Lasistamo Helsingistä.

 

Näyttävä hana viimeistelee kylpyhuoneen. Kaikki asunnon hanat ja sekoittajat vaihdettiin Hansgrohen tuotteisiin. Niistä asukkailla oli hyvät kokemukset edellisestä asunnosta. Hanat ja suihkut hankittiin helsinkiläisestä Daniel’s-liikkeestä, jossa on yksi Suomen laajimmista hana- ja kylpyhuonetarvikevalikoimista.

Saunasta haluttiin tehdä pelkistetty. Sopiva puutavara löytyi Suomen Tervaleppä Oy:ltä. Puu on lämpökäsiteltyä haapaa. Lauteet ovat 20 cm leveää lankkua ja seinäpaneelit 15 cm leveää paneelia. Kiukaaksi valittiin näyttävä Helon Rocher digitaalisella ohjausyksiköllä. Kiukaassa on lähes 100 kg kiviä, jotka takaavat pehmeät ja kosteat löylyt.

Talossa on varaava lattialämmitys sähköllä, ja osassa makuuhuoneista on sähköpatterit. Vaikka talo on iso, sähkönkulutus on ollut maltillista: noin 28 000 kWh vuodessa. Talo on sisältä ja ulkoa tiilivuorattu ja ilmeisen hyvin rakennettu. Asuntoon hankittiin kuitenkin kaksi Mitsubishi Electric FH35 -ilmalämpöpumpumppua tuomaan ene rgiatehokkuutta. Suunnittelun, toimituksen ja asennuksen toteutti Innoair.

– Onkin mielenkiintoista seurata, miten ilmalämpöpumput vaikuttavat energiankulutukseen, omistajat pohtivat.

Teksti: toimitus, kuvat: Anni Lehti, Mikael Pettersson

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

omakotitalo omakotitalon remontti remontoida remontti