MAINOS

Kodin huoltotyöt tehdään itse – ohjemanuaali ei ole huoltohommissa miehen lempiteos

Talo

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä lähes puolet.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nämä tiedot selviävät Sokeva Oy:n toukokuussa teettämästä kyselystä, johon vastasi tuhat 18–75-vuotiasta. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten asenteita kodin huolto- ja remonttihommia kohtaan. Aktiivisimmin kotiaan huoltavat rivi- ja omakotitaloissa asuvat ja yli 35-vuotiaat. Vaikka monessa kodissa huoltotyöt ja pienet remontit mielletään yhä miesten töiksi, joka kolmas nainen kertoo hoitavansa isommat huoltotyöt itse.

Yli 70 prosenttia vastaajista kertoo kiinnittävänsä huomiota levä- ja homekasvustoihin, jotka täplittävät ulkona aitoja, ikkunanpieliä ja rakennusten ulkopintoja. Yhtä moni kokee häiritseväksi, jos talon julkisivu tai katto on likaantunut. Keskiarvoa enemmän likaantuneet pinnat häiritsevät yli 65-vuotiaita.

– Jos mietit, onko naapuri huomannut aitaasi kertyneet home- ja leväkasvustot, niin kyllä, todennäköisesti on. Suurinta osaa ne myös häiritsevät. Naiset huomaavat miehiä herkemmin levät ja homeet naapurin tontilla, paljastaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Asumismuodolla ja tulotasolla on vaikutusta siihen, miten paljon pintojen siisteyteen kiinnitetään huomiota. Vähiten huomiota kiinnittävät kerrostaloissa asuvat sekä alle 20 000 euroa vuodessa tienaavat. Aktiivisimmin likaantuneet pinnat häiritsevät rivi- ja paritaloasujia. Rivitaloista löytyvät myös asukkaat, jotka huoltavat kotejaan tunnollisimmin. Kakkossijalle yltävät omakotiasujat.

– Ehkä rivitaloissa naapuruston ryhmäpaine saa asukkaat pitämään sähäkämmin huolta asunnostaan. Omakotiasujilla naapurit katselevat kauempaa, joten epäsiisteys häiritsee eniten asukkaita itseään, Kärppä arvioi.

Motivaationa pelko asunnon arvon laskusta

Kotia jaksetaan huoltaa säännöllisesti, jotta sen rahallinen arvo ei laske. Tämän syyn tunnistaa motivaation lähteeksi 75 prosenttia vastaajista. Rivitalo- ja omakotiasujat ovat keskiarvoa enemmän huolissaan kotinsa arvon säilymisestä. Nämä asukkaat erottuvat myös joukon aktiivisimpina kaikenlaisissa remontti- ja huoltohommissa.

– Suomalainen puunaa autoaan, vaikka sen arvo laskee. Varsinainen omaisuus on kiinni talossa, mutta kuinka moni pesee taloaan? Ruotsissa ja Norjassa taloja pestään jo säännöllisesti. Suomessa kiinteistöjen huoltopesua vasta harjoitellaan. Kiinteistönpesuaineiden menekki kuitenkin kasvaa jatkuvasti, Kärppä mainitsee.

Tein kodin huoltotyöt itse ja säästin

Enemmistö suomalaisista kokee, että asukkaiden kuuluu huolehtia kodin kunnossapidosta itse. Kyselyn vastaajista 57 prosenttia kertoo tekevänsä itse säännöllisesti huoltotöitä ja pieniä remontteja kotona. Aktiivisimmat remppailijat ovat yli 35-vuotiaita mutta alle 65-vuotiaita. Vähiten huoltotöihin osallistuvat nuorimmat 18–34-vuotiaat vastaajat.

– Yhtä moni jättää käyttämättä ammattilaisten palveluita, jos kotona täytyy korjata, maalata tai huoltopestä paikkoja. Yllättäen tulotasolla ei ole vaikutusta: myös kovatuloiset vastaajat tekevät huolto- ja remonttihommat mieluummin itse, Kärppä paljastaa.

Eniten ammattilaisten apuun turvautuvat kerrostaloasujat, joilla huoltopuuhia tulee vastaan kenties harvemmin kuin rivi-, pari- ja omakotitaloissa asuvilla. Myös ikä vaikuttaa siihen, että apua arvostetaan. Puolet yli 65-vuotiaista on ammattilaisten palkkaamisen puolella. Ammattiapu houkuttaa keskiarvoa enemmän myös 25–34-vuotiaita, joilla kokemusta on kenties kertynyt vähemmän.

Joka kolmas jättää ohjeet lukematta

Kyselyn perusteella miehet kantavat monessa kotitaloudessa isomman vastuun kodin remontti- ja huoltopuolesta. Naisista lähes puolet osallistuu säännöllisti kodin huoltotöihin ja pieniin remontteihin. Isompien huoltotöiden kohdalla 64 prosenttia naisista kertoo, että joku muu perheenjäsen hoitaa ne heidän puolestaan. Silti 36 prosenttia sanoo hoitavansa isommatkin huoltotyöt itse. Miehistä vain joka viides tunnustaa, että isommat huoltotyöt tekee kotona enimmäkseen joku muu.

Suurin itseluottamus omiin remontti- ja kodinhuoltokykyihin on 35–64-vuotiailla. Naisista puolet pitää itseään taitavina tee-se-itse-tekijöinä kodin huoltotöissä. Miesten luottamus on naksauksen suurempaa: heistä 60 prosenttia pitää itseään taitavana, 40 prosenttia myöntää, että näin ei ole.

– Moni jättää silti ohjeet lukematta ennakkoon. Melkein puolet miehistä jättää tutustumatta ohjeisiin ennen hommiin ryhtymistä. Sen sijaan naisista 80 prosenttia tutustuu ohjeisiin etukäteen. Asenteessa on iso ero sukupuolten välillä, Kärppä huomauttaa.

Ajoissa vai vasta kun jo repsottaa?

Naiset harrastavat miehiä enemmän kodin ennakoivaa kunnossapitoa. Yli kolmannes vastaajista myöntää, että korjailee ja puhdistaa paikkoja vasta sitten, kun ne repsottavat. Myös ikä vaikuttaa ennakoimisen lisääntymiseen: yli 55-vuotiaista vain harva antaa kodin repsahtaa ennen huoltamista.

– Yli kolmannes myöntää lykkäävänsä huoltotöiden aloitusta tai jättävänsä ne helposti kesken. Säntillisimmin hommat hoitavat loppuun rivitaloasujat, naiset ja 55–64-vuotiaat. Ruuhkavuodet näkyvät myös kodin huollossa. Eniten asioita lykätään ja keskeytetään 25–44-vuoden iässä, Kärppä toteaa.

Lähde: Sokeva Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huoltaa kodin huolto kodin huoltotyöt remontoida remontti


Lisää samasta aiheesta