Kodin kylmälaitteet kaikkiin tarpeisiin

Keittiö Mökki
Kylmälaitteet hankitaan käyttötarpeiden – ja käytettävissä olevan tilan – mukaan. Toinen haluaa suuren Side by Side -kylmäkeskuksen, toiselle riittää kompakti jenkkikaappi. Älykäs tekniikka tulee myös kodin kylmälaitteisiin: lue, mitä uutta onkaan tarjolla!

Kodin kylmälaitteita eli jääkaappeja, pakastimia ja näiden yhdistelmiä on tarjolla joka tarpeeseen ja jokaiselle kukkarolle.

– Kylmälaitteiden hintahaarukka lähtee alle kahdestasadasta eurosta ja kiipeää aina pariin tuhanteen euroon. Halvimmissa jääkaapeissa ei esimerkiksi ole tuulettimia, vaan ne toimivat painovoimalla, ja eri hyllyillä voi olla lämpötilaheittoja. Toisaalta taas uusimmat ja hintavimmat mallit sisältävät paljon huipputekniikkaa, esimerkiksi yhteyden internetiin, kameroita kaapin sisällä ja kosketusnäyttöjä ovissa, Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Linus Lönnroth kertoo.

Electroluxin jää-viileäkaappi ja pakastinkaappi muodostavat yhdessä twin-kaapin. Jää-viileäkaapissa on FreshZone-säilytystila, joka on 15 % kylmempi alue kuin jääkaapin muu lämpötila ja jossa liha ja kala säilyvät tuoreena tuplasti pidempään.

Pakastimet ja jääkaapit tarvitsevat ympärilleen ilmankiertotilaa, joten käytettävissä oleva tila pitää mitata ennen laitteen hankkimista. Huono ilmankierto kasvattaa sähkönkulutusta.

– Yleensä riittävä tila laitteen yläpuolella on viitisen senttiä, mutta myyjältä kannattaa varmistaa laitekohtainen ilmankiertotilan tarve, Lönnroth ohjeistaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jääkaappi-pakastimia hankitaan yleensä pieniin talouksiin, kun taas 120 senttiä leveitä ja täyskorkeita twin-pareja (jääkaappi ja kaappipakastin) ostetaan suurempiin keittiöihin. Käteviä ovat myös yhtenäiset Side By Side -kaapit, joissa jääkaappi voi olla pakastinta leveämpi. Näissä on nykyisin mukana usein jääpala-automaatti.

– Etenkin Non Plumbing -jääpalakoneet ovat suosittuja, koska niiden vesisäiliön ansiosta ne eivät tarvitse kiinteää vesiliitäntää, Lönnroth sanoo.

Jenkkikaappeja hankitaan pienten kaupunkikotien lisäksi erityisesti mökeille, ja mökkimatkoilla puolestaan käteviä ovat matkajääkaapit.

Huurtumaton tekniikka

Mitoituksen lisäksi monet kiinnittävät huomiota kylmälaitteiden ulkonäköön, hyllyjen monipuolisuuteen ja  siivoamisen vaivattomuuteen – sekä tietenkin tekniikkaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jääkaappien puhaltimet parantavat ilmankiertoa ja tasoittavat lämpötilaeroja. Jääkaappien Multiflow-tekniikka takaa hyvän ja tasaisen ilmankierron ja lämpötilan, kun kylmää ilmaa puhalletaan jokaiseen hyllyväliin erikseen. Joissakin malleissa on erityisiä kylmälaatikoita lihalle ja kalalle, jolloin ne säilyvät pidempään hyvinä. 

Pakastimen sulattamiseen kyllästyneiden kannattaa hankkia No Frost -pakastin, jota ei tarvitse sulattaa.

– On myös olemassa Low Frost -pakastimia, joihin kertyy vähemmän jäätä ja niiden sulatus on nopeampaa. Jään muodostumisella on merkitystä, sillä jopa yhden sentin kerros jäätä pudottaa energialuokkaa ja kasvattaa sähkölaskua, Lönnroth toteaa.

Perustekniikan lisäksi internet ja applikaatiot tulevat myös kylmälaitteisiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Esimerkiksi kaappien sisällä olevat kamerat ovat yleistymässä: ne ottavat kaapin sisällöstä kuvan, jotta voit kaupassa tarkistaa, kuinka monta purkkia pitikään maitoa ostaa. Laitteita voidaan myös ohjata applikaatioiden avulla etänä. Jääkaapin tai pakastimen voi esimerkiksi asettaa etänä jäähdytys- tai pakastustoiminnolle, jos vaikka kaupassa bongaa hyvän jauhelihatarjouksen, Lönnroth sanoo. 

Samsung Family Hub -jääkaappi-pakastimessa on kosketusnäyttö, jonka avulla näkee helposti jääkaapin sisällön. Jääkaapin sisällä on kamerat, joiden avulla voi tarkistaa kaapin sisällön vaikka puhelimesta kauppareissulla. Voit myös tehdä ostoslistat valmiiksi suoraan kosketusnäyttöön ja jakaa ne siitä älypuhelimeen. Jääkaapin kosketusnäyttöön voi kirjoittaa viestejä ja sen avulla voi hallinnoida perheen aikatauluja sekä kuunnella musiikkia.

Mitä energiamerkintä kertoo kylmälaitteista?

Pakastimen energiamerkintä kertoo energiatehokkuuden lisäksi laitteen kulutuksen, tilavuuden ja äänitason.

Pakastimien ja jääkaappien energiatehokkuus esitetään asteikolla A–G, mutta huonoin luokka on käytännössä A+. Energialuokkaan vaikuttaa laitteen vuotuinen energiankulutus ja tilavuus.

Ennen ostopäätöstä onkin hyvä pohtia omaa käyttötarvetta ja vaikkapa sitä, kuinka usein perheessä käydään kaupassa: liian täyteen ahdetusta jääkaapista ei löydä mitään, toisaalta taas energiatalouden kannalta on turhaa pitää suurta pakastinta tyhjillään. Kannattaa muistaa sekin, että jos kylmäsäilytyslaite on liian täynnä, voi ruokien säilyvyys kärsiä.

Energiamerkinnästä näkee myös laitteen äänitason. Hiljainen laite kannattaa hankkia erityisesti silloin, jos laite on sijoitettava makuuhuoneen lähelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Näin käytät kylmälaitetta oikein – 4 vinkkiä

  1. Älä säilytä elintarvikkeita täysin takaseinässä kiinni, sillä silloin ilma ei kierrä kunnolla eikä kondessivesi pääse valumaan pois. Kaappia ei kannata ahtaa liian täyteen, koska silloin ruokien säilyvyys heikkenee.
  2. Jäähdytä ruuat ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen. Lämpimät ruuat kylmälaitteissa kasvattavat energiankulutusta turhaan. Nosta pakastimesta tuotteet sulamaan vuorokautta ennen: saat ”ilmaista” jäähdytysenergiaa!
  3. Vältä turhaa oven avaamista, sillä se vain kasvattaa sähkölaskua. 
  4. Käytä pikapakastus ja -jäähdytystoimintoja. Jos ostat paljon ruokaa esimerkiksi ennen juhlia, kannattaa jääkaappi asentaa jo valmiiksi kylmemmäksi. Samoin on pakastimen laita: kuumimpaan marjastus- ja sienestysaikaan kannattaa käyttää pakastuskytkentää, jotta elintarvikkeet jäätyvät mahdollisimman nopeasti. Liian hidas jäätyminen huonontaa elintarvikkeiden laatua – myös niiden, jotka jo ovat pakastimessa!

  

Älä avaa jääkaapin ovea turhaan, jotta kylmää ilmaa ei pääsee karkuun. LG:n Side by side -kaapissa on peililasipaneeli, joka valaistuu kahdella nopealla koputuksella, jolloin näet jääkaapin sisään ilman, että ovea täytyy avata.