MAINOS

Kodin sähkölaitteet entistä energiatehokkaampia

Keittiö

Kodinkoneiden energiamerkintä kertoo laitteen energiankulutuksen ja energialuokan. Tehokkaiden laitteiden tarjonta ei kuitenkaan suoraan laske sähkön kulutusta. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Motiva on seurannut mm. kylmälaitteiden energiamerkintää jo lähes 20 vuotta, seurannan perusteella voi todeta, että kylmälaitteiden tarjonta on muuttunut selvästi energiatehokkaammaksi.

Tehokkaat laitteet eivät suoraan laske sähkön kulutusta

Kylmälaitteiden kehitys on ollut viime aikoina nopeaa. Muutoksen taustalla on monia syitä, joista yksi viime aikoina selvästi vaikuttaneista tekijöistä on EU:n ekosuunnittelu- ja energiamerkintädirektiivit.

Direktiivien vaatimusten myötä markkinoilta poistuu tehottomia laitteita ja kuluttajien tietoon nostetaan yhä energiatehokkaampia laitteita energiamerkinnän erotellessa paremmin todella tehokkaat laitteet.

Markkinoiden parhaat kylmälaitteet yltävät jo A+++ -energialuokkaan niiden kulutuksen ollessa huomattavasti esim. 10 vuotta vanhan laitteen kulutusta alhaisempi.

Seurantaa on laajennettu pyykinpesukoneisiin, kuivausrumpuihin ja televisioihin


Motivan Topten-Suomi.fi -palvelu listaa tiukoin kriteerein valitut energiatehokkaimmat tuotteet ja laitteet.

Motiva seuraa vuosittain kylmälaitteiden energiamerkinnän kehittymistä. Viime vuosina seurantaa on laajennettu myös pyykinpesukoneisiin, kuivausrumpuihin ja viimeisimpänä televisioihin. Seuranta ei ole tilastollisesti kattava mutta antaa hyvän kuvan markkinoiden tarjonnasta.

Kylmälaitteissa tarjonta on siirtynyt selvästi energiatehokkaimpiin A++ ja A+++ -luokan laitteisiin. Markkinoiden laajin tarjonta on kuitenkin A+-luokan laitteilla. Ekosuunnitteluvaatimusten myötä markkinoille ei A+ -energialuokkaa tehottomampia laitteita enää saada tuoda, vaan suunta on parempaan.

Televisioiden kohdalla suurin tarjonta on jo A+ -luokassa, mutta A++ -luokan laitteita ei vielä ole laajalti tarjolla.

Motivan Topten-Suomi.fi -palvelu listaa tiukoin kriteerein valitut energiatehokkaimmat tuotteet ja laitteet. Kylmälaitteilta ja mm. astianpesukoneilta vaaditaan jo A+++ -energialuokka listalle pääsemiseen. Pienen sähkönkulutuksen lisäksi palvelussa huomioidaan muutkin tekijät, mm. veden kulutus ja esim. autojen päästöt.

Kodin sähkölaitteiden kasvava käyttö ja laitemäärät nostavat kulutusta

Yksittäisten laitteiden kohdalla energiankulutus on kääntynyt laskuun mutta sama lasku ei ole tapahtunut kotitalouksien energiankulutuksessa. Kotitaloussähkön kulutus – ilman lämmitykseen kuluvaa energiaa – on pysynyt viime vuosina lähes ennallaan, sillä vaikka laitteet itsessään kuluttavat vähemmän energiaa, on niiden käyttö ja määrä lisääntynyt.

Talouksissa on aiempaa useampia laitteita – televisioita, tietokoneita jne. ja niitä käytetään enemmän. Valmiustilan energiankulutus on vähentynyt useissa laiteryhmissä ekosuunnitteluvaatimusten myötä, mutta käytön aikaisen kulutuksen lisääntyminen pidentyneinä käyttöaikoina kasvattaa mm. viihdelaitteiden osuutta kodin sähkönkäytöstä.

Lisätietoja:
www.motiva.fi/ostajanopas
www.topten-Suomi.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energian säästö kodin sähkölaitteet kylmälaitteen energiamerkintä television energiamerkintä