MAINOS

Kodin sisustaminen lisää asumisen viihtyisyyttä

Sisustus

Huolellinen sisustussuunnittelu on jokaisen kodikkaan kodin salaisuus. Oli tila sitten olohuone, keittiö, makuuhuone tai vaikkapa terassi, sisustamiseen ja sisustussuunnitteluun kannattaa satsata.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Olohuoneen sisustus


Matto on olohuoneen tekstiileistä ehkä tärkein sillä se sitoo kalusteryhmät yhteen. (Kuva: Asko)

Olohuoneen sisustuksen ja sen toimintojen täytyy perustua sinun ja perheesi tarpeisiin.

Television ei tarvitse hallita tilaa huoneen keskipisteenä, anna mieluummin mukavan sohvan nousta tärkeimpään asemaan. Sohvan paikka on olohuoneen parhaimmalla seinällä, josta usein näkee koko tilan keittiöön asti ja toivottavasti myös ulos ikkunoista.

Olohuoneen seinäpinnat voit maalata, tasoittaa, tapetoida, paneloida tai vaikkapa laatoittaa. Mahdollisuuksia on monia. Kodikkuutta ja pehmeyttä saat tapeteilla, tehostepintoja karkeilla tasoitteilla ja laatoilla. Taulujen ripustus kannattaa keskittää yhdelle seinälle, siten saat siitä näyttävämmän ja tehokkaamman.

Matto on olohuoneen tekstiileistä ehkä tärkein sillä se sitoo kalusteryhmät yhteen. Mitoita matto sohvan leveyden mukaan nojatuoleihin asti. Pyöreä matto rikkoo ankaran neliömäisyyden. Verhot antavat olohuoneelle loppusilauksen. Suunnittele verhot niin, että ne auki ollessaan kehystävät ikkunaa.

Olohuoneen valaistuksessa riippuvalaisin kannattaa sijoittaa pöydän päälle, siirrettävä lattiavalaisin lukuvaloksi nojatuolin viereen, näyttävä sisustusvalaisin huoneen nurkkaan luomaan tunnelmaa ja kohdevalaisin korostamaan seinille ripustettua taidetta.

Olohuoneen sisustaminen – lue lisää >

Olohuoneen sisustus Suomelan netissä >

Keittiön sisustus


Hyvä Ergonomia ja turvallisuus ovat keittössä tärkeitä. (Kuva: Umpipuu)

Suunnittele keittiösi niin, että liesi, jääkaappi ja vesipiste ovat lähellä toisiaan. Järjestä liesi ja vesipiste rinnakkain. Jätä niiden väliin laskutilaa työskentelyä varten. Keittiökoneita hankkiessasi osta vain parasta A-energialuokkaa. Se on ekologinen ratkaisu ja näkyy myös sähkölaskussasi.

Hyvä Ergonomia ja turvallisuus ovat keittössä tärkeitä. Sijoita uuni työskentelykorkeudelle uunikomeroon. Suuria, kevyesti ulos rullaavia laatikoita on helpompi käyttää kuin hyllytasoja. Laatikoissa voit säilyttää myös painavat tavarat kuten lautaspinot.

Keittiön turvallisuuteen liittyy ennen kaikkea liesipalon vaara. Liesipalo on tulipalojen yleisimpiä syttymissyitä. Ellei liedessäsi ole lapsilukkoa valmiina, sellainen kannattaa asentaa jälkikäteen. Turvareunus antaa suojaa erityisesti lapsiperheissä.

Seinässä lieden ja vesipisteen takana toimii mikä tahansa pintamateriaali, josta rasvan saa pyyhityksi pois. Työtason täytyy olla hygieeninen ja kestää kovaa kulutusta. Panosta keittökaappien ovissa kestävään laatuun ja materiaaleihin, joita voit korjata. Kivi- ja keraaminen laatta ja laminaatti kestävät lattialla kovaakin kulutusta eivätkä säiky vettä.

Keittiön valaistuksessa loisteputkivalaisimet kannattaa asentaa yläkomeroiden päälle piiloon, jolloin ne valaisevat epäsuorasti katon kautta. Työvalot kiinnitetään yläkomeroiden pohjaan. Tunnelmaa luovat omat kohdevalaisimensa..

Keittiön sisustaminen – lue lisää >

Keittiön sisustus Suomelan netissä >

Makuuhuoneen sisustus


Makuuhuoneen kalustamisessa on keskeistä helppohoitoisuus ja hyvän unen kannalta mahdollisimman raikas ilma. (Kuva: Asko)

Makuuhuone on kodin yksityisin tila lepoa ja rentoutumista varten. Niinpä makuuhuone sijoitetaan yleensä erilleen, jopa eri kerrokseen. Paras ilmansuunta on itä, sillä luonnonvaloon on hyvä herätä. Hyvän yöunen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että makuuhuoneessa on tehokas ilmanvaihto.

Makuuhuoneeseen ei kannata ahtaa liikaa toimintoja, sillä levollinen tunnelma kärsii. Esimerkiksi pukeutumiselle ja kauneuden hoidolle voi varata paikan muista tiloista. Mahdolinen työpiste on hyvä saada piiloon tai erottaa sängystä tilanjakajalla.

Makuuhuoneen kalustamisessa on keskeistä helppohoitoisuus ja hyvän unen kannalta mahdollisimman raikas ilma. Kaikki pölynkerääjät on syytä säilöä ovien takana. Kodin tärkein kalustehankinta on sänky, sillä ihminen viettää siinä kolmasosan elämästään. Hanki niin hyvä sänky ja patja kuin kukkarosi sallii

Hanki yöpöytä, naulakko, koukkuja tai vaaterenki päivän vaatteita varten. Voit tehdä myös lukunurkkauksen mukavalla nojatuolilla ja jalkalampulla.

Makuuhuoneen valaistus. Parisängyn molemmilla puolilla täytyy olla lukuvalot, joiden varsi on säädettävä. Makuuhuoneen kattovalaisin on usein suoraan sängyn yläpuolella. Paras vaihtoehto on tällöin plafondi himmennettävällä valokatkaisimella

Sängyn tekstiileissä paras materiaali on kestävä ja hengittävä puuvilla, joka sietää hyvin myös pesua. Makuuhuoneen pimentäminen onnistuu sälekaihtimilla tai pimentävällä verhokankaalla. Pehmeä matto tuntuu mukavalta varpaille.

Makuuhuoneen väritys on yleensä viileä ja vaalea, sillä näitä sävyjä pidetään rauhoittavina. Viimeaikoina muodissa ovat olleet erilaiset ruskean sävyt vaaleasta beigestä hyvinkin tummaan ruskeaan. Suomalaisten kestosuosikki sininen on taas nousemassa trendikkääksi. Oli tyyli makuuhuoneessa mikä hyvänsä, sen on miellytettävä molempia puolisoja.

Makuuhuoneen sisustaminen – lue lisää >

Makuuhuoneen sisustus Suomelan netissä >

Terassin sisustus


Älä pilaa kaunista terassiasi rumilla kalusteilla. (Kuva: Ikea)

Terassilla olet parhaimillaan suojassa naapureiden ja ohikulkijoiden katseilta. Kun käynti terassille on lähellä keittiötä, ruokailu ulkona onnistuu helposti. Hyvältä terassilta on luonteva yhteys pihalle ja kalustus on kestävää ja helppohoitoista.

Terassi voi myös olla täysin irrallaan päärakennuksesta. Erillinen maapohjalle tehty pihataso ei edes tarvitse kummoisia perustustöitä.

Terassin kattaminen lisää sen käytettävyyttä. Katon materiaali voi olla sama kuin päärakennuksessa tai se voi olla valoa läpipäästävä lasi- tai muovikate tai edullinen purje- tai markiisikangaskatto.

Älä pilaa kaunista terassiasi rumilla terassikalusteilla. Nykyään on saatavilla laadukkaita keinomateriaaleista tehtyjä, usein hauskan värisiäkin kalusteita. Kovapuusta tehdyt kalusteet ovat yleistyneet, käytetyin puulaji on tiikki. Muita materiaaleja pihakalusteissa ovat metallit, kuten alumiini, takorauta ja maalattu teräs, bambu ja rottinki.

Hanki suuria ja näyttäviä ruukkuja patiolle ja istuta niihin paljon reheviä kasveja. Loppukesän hämärtyviin iltoihin voit varautua muuraamalla ulos avotakan tai ulkogrillin. Älä valaise terassia liikaa, hämärä tunnelmavalo riittää.

Terassin sisustaminen – lue lisää >

Terassit ja pergolat Suomelan netissä >

 

 

Sisustusvinkit: sisustussuunnittelija Eija Oksanen.
Eija arvostaa ekologisesti kestäviä ja ajattomia ratkaisuja.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiön sisustus kodin sisustus makuuhuone makuuhuoneen sisustus olohuone olohuoneen sisustus sisustaminen sisustus