Anitan trendit 2021 – Kodin sydän sykkii tyyliä ja toiminnallisuutta

Keittiö
Nykykeittiöiden reseptiin kuuluu käytännöllisyys, helppohoitoisuus, selkeät toiminnot sekä runsaat säilytys- ja laskutilat. Isot ikkunat korostavat harmonista kokonaisuutta.
28.4.2023

↑ Keittiöihin tuodaan ilmavuutta ja selkeyttä. Säilytyspaikkoja tarvitaan, mutta perinteisistä yläkaapeista on monessa keittiössä luovuttu. (Kuva: Petra-keittiöt)

Keittiö ei ole enää yksinäinen huone talon perällä, vaan muuhun kotiin yhteydessä oleva tila. Siellä vietetään aikaa, seurustellaan sekä vaihdetaan kuulumiset perheen ja ystävien kanssa ruuanlaiton lomassa.

Ilmeeltään keittiö suunnitellaan muiden kodin tilojen kanssa ehjäksi kokonaisuudeksi. Toisaalta nyt uskalletaan myös tehdä persoonallisia keittiöitä, joissa asukkaan tyyli saa näkyä. Puukuviot värittävät keittiötrendejä.

Isot saarekkeet ovat virtaviivaisia ja monitoimisia. Niihin suunnitellaan kookkaiden tasojen lisäksi paljon säilytystilaa ja esimerkiksi liesi tai vesipiste. Ne ovat myös perheen ruokailupisteitä ja tilanjakajia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaapistot ovat kuin moduuleja, joiden uumeniin sijoitellaan mahdollisimman paljon toimintoja. Suosittuihin aamiaiskaappeihin kootaan muun muassa aamupalatarvikkeet sekä kahvin- ja vedenkeittimet, joten keittiötasot vapautuvat muuhun käyttöön.

↑ Ruokakomerossa kaikki tarpeellinen on käden ulottuvilla. (Kuva: AlaCarte-keittiöt)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Ylellinen hana voi uudistaa koko keittiön ilmeen. (Kuva: Lapetek)

Kaikelle on paikkansa

Keittiöiden nykylinja on hyvin selkeä, sillä tilaan halutaan ilmavuutta ja tyylikkyyttä. Säilytyspaikat ovat kehittyneet niin sanotusta perinteisestä kaappityylistä, ja yläkaapit saatetaan jättää kokonaan pois.

Jokaiselle tavaralle ja astialle on kuitenkin paikkansa, ja vetolaatikot ovat tulleet jäädäkseen. Pelkistetyssä tyylissä vetimistä saatetaan luopua kokonaan.

Paluuta tekevät vanhan ajan ruokakomerot, joissa kaikki ruokatarvikkeet löytyvät samasta paikasta yhdelläovenavauksella. Myös korkeita liukuovikaapistoja suositaan. Niiden ovet ovat tyylikkään selkeitä. Hyllyille mahtuu lähes kaikki keittokirjoista ja astioista keittiötarvikkeisiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Keittiöissä näkyy nyt luonnollisia värejä, mutta myös veikeitä ratkaisuita, kuten kalanruotokuviota välitilassa. (Kuva: Petra-keittiöt)

↑ Aamiaiskaappiin laitetaan kaikki aamupalatarvikkeet, jotta keittiötasot vapautuvat muuhun käyttöön. (Kuva: Ideko)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uusi ja vanha sulassa sovussa

Koko keittiön ei tarvitse olla virtaviivaista ja vahvan modernia tyyliä, vaan uutta ja vanhaa yhdistellään rohkeasti.

Vanhat pöydät ja tuolit ovat erittäin trendikkäitä, ja pyöreät muodot näkyvät esimerkiksi keittiön pöydissä, valaisimissa ja hyllyissä.

Tyylejä valitaan myös teeman mukaan. Keittiössä voi olla kahvilamainen tunnelma, ravintolan tiskiä mukailevat tasot tai teollisen näköiset keittiöt mausteenaan luonnonaiheiset tapetit sekä viherkasvit ja yrtit.

↑ Uutta ja vanhaa kannattaa yhdistellä ennakkoluulottomasti, sillä vanhat pöydät ja tuolit tuovat moderniin kyökkiin yllättävää trendikkyyttä.

Sävyjä luonnosta

Keittiökaapeissa suositaan luonnonmateriaaleja, kuten vaaleaa puuta, ja esimerkiksi kalanruotokuvioiset tammiviiluovet tuovat tuulahduksen 1960-luvulta. Toisaalta käytetään rohkeasti myös tummempia ruskean sävyjä, esimerkiksi pähkinää.

Tasoihin valitaan sekä aitoa puuta että jäljitelmiä, kuten laminaattia. Monesti tasoissa ja välitilamateriaaleissa käytetään samaa materiaalia ja sävyä, jolloin kokonaisuus vaikuttaa harkitulta ja yhtenäiseltä. Kivikuviot, esimerkiksi marmori ja kvartsi, viehättävät monia.

Luonnon värisävyt ovat ehdottomasti tätä päivää. Vihreä, mustikansininen, merensininen sekä greige, eli harmaan ja beigen yhdistelmä, ja beige näkyvät useassa keittiössä.

Hieno tunnelma syntyy vaaleista ja valkoisista keittiöistä, joihin yhdistetään puu- tai kivipintoja ja maustetaan jollain tummalla sävyllä, kuten mustalla, tummansinisellä tai tummanharmaalla.

Yksi tyylikkäimmistä kokonaisuuksista on vaalean puun ja mustan yhdistelmä, sillä musta kehystää vaaleaa puuta hienosti ja tuo ryhtiä kokonaisuuteen.

Harkittu viimeistely syntyy ripauksesta messinkiä, kuparia ja mustaa esimerkiksi valaisimissa, vetimissä ja hanoissa. Myös altaat voivat olla mustia.

↑ Vaalean ja mustan puun yhdistelmä luo keittiöön kiinnostavan kontrastin. (Kuva: Petra-keittiöt)

↑ Musta on aina muodissa, myös keittiössä. Komea vaikutelma syntyy mustan hanan ja pesualtaan yhdistelmästä. (Kuva: Hansgrohe)

Virtaviivaiset kodinkoneet

Moderneimmissa keittiöissä jääkaapit ja pakastimet ovat täyskorkeita ja usein kaapistoihin integroituja. Ergonomiset uunitornit helpottavat kokkaajan arkea, sillä enää ei tarvitse kyykkiä lattianrajassa paistia uuniin laittaessa.

Joissakin uuneissa on myös mikroaaltotoiminto, joten yksi kodinkone huolehtii monesta ruuanlaiton vaiheesta. Kahvikoneita integroidaan kaapistoihin.

Liesituulettimeksi voi valita muunkin kuin katonrajaan kiinnitetyn laitteen, joka monesti on näköeste keittiön ja muiden tilojen välillä. Keittotasoon integroidut liesituulettimet ovat niin tehokkaita, että ne imevät ruuanlaitossa syntyvän höyryn pois, eivätkä käryt pääse nousemaan ylöspäin.

Keittiössä tärkeää on valaistus ja etenkin työtasojen riittävä valon määrä. Led-valojen asennus esimerkiksi yläkaappien alapintaan onnistuu vaivatta. Mikäli yläkaappeja ei haluta, alasvalot ja seinävalaisimet sijoitellaan tasojen yläpuolelle.

↑ Led-valot kiinnitetään usein kätevästi kaapin alapintaan valaisemaan työtilaa. Kullan sävy tuo keittiöön ripauksen luksusta. (Kuva: Limente)

Teksti: Anita Koponen, kuvat: valmistajat

Lue myös: