MAINOS

Kodin vaarallisimmat sähkölaitteet – katso video

Talo

Vielä muutamia vuosia sitten televisio oli yksi yleisimmistä kodin sähköpalojen aiheuttajista, mutta ei enää. Lue uusi vaarallisuuslistaus.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nykyään televisio roihahtaa tuleen vain harvoin. Sen sijaan kodinkoneet ja vanhan omakotitalon sähköliitännät aiheuttavat yhä useammin vaaratilanteen. Moni myös säilyttää paristoja tietämättään väärin.

Vielä putkitelevision aikaan parisataa ruutua roihahti vuodessa laitteistoon kerääntyneen pölyn takia, nykyään televisiopalot ovat todella harvinaisia. Nyt kodin syttymisherkimmät ja vaarallisimmat sähkölaitteet ovat LähiTapiolan tilastojen mukaan seuraavat:

  • Liedet
  • Valaisimet
  • Silitysraudat
  • Kiukaat
  • Akut ja latauslaitteet
  • Vialliset sähköliitännät

Sähkölaitteet itsessään ovat turvallisia – niitä vain käytetään väärin tai vioittuneina

– Ruuat unohdetaan hellalle, leivänpaahtimeen tungetaan sinne kuulumattomia asioita, jääkaappien taustoja ei imuroida, kuivatetaan sähkökiukaalla pyykkiä tai tehdään itse kyseenalaisia kytkentöjä, listaa LähiTapiolan osastopäällikkö Antti Määttänen yleisimpiä huolimattomuusvirheitä.

Vuodessa tehdään 5 900 rakennuspalon hälytystä, joista sähköpaloja on 2 500. Keskimäärin kymmenen ihmistä kuolee vuosittain sähköstä alkunsa saaneessa tulipalossa.

Rikkinäisistä sähkölaitteista ei luovuta

Määttäsen mukaan ihmiset käyttävät turhan pitkään rikkinäisiä laitteita. Esimerkiksi pesukone yleensä aina oireilee ennen lopullista hajoamistaan.
– Jos siitä kuuluu outoa ääntä tai jokin valo vilkkuu, on asia syytä selvittää ja laite korjata ennen suurempaa vahinkoa. Missään tapauksessa pesukonetta ei saa jättää yksin pyörimään, olipa se sitten ehjä tai jo viasta oireileva, Määttänen sanoo.

Tarkista jouluvalot ja säilytä paristot oikein

Vanha jalkalamppu - sähköpistoke

Loman ajaksi ainakin pienkodinkoneiden töpselit kannattaa nyhtää seinästä, jos koti jää tyhjilleen.

Näin joulun alla kodit ja pihat täyttyvät valoista. Sähköllä toimivien joulukoristeiden kanssa kannattaa olla tarkkana. – Vintiltä kaivetut jouluvalot on hyvä tarkistaa. Ovatko hiiret syöneet johtoja, palavatko kaikki lamput? On myös tärkeää muistaa, että ulos voi laittaa vain ulkokäyttöön tarkoitetut valot.

Loman ajaksi pienkodinkoneiden töpselit kannattaa nyhtää seinästä, jos koti jää tyhjilleen. – Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa koko koti paloi, kun vedenkeitin oli mennyt päälle perheen ollessa pois kotoa.

Monessa kodissa myös käytetyt paristot lojuvat kaapin pohjalla sikin sokin. Ne voivat aiheuttaa oikosulun ja jopa tulipalon, jos niitä säilytetään väärin. – Teippaa paristojen päät ja säilytä ne kierrätykseen asti lasipurkissa, Määttänen neuvoo.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jouluvalot rakennuspalo sähkölaitteet sähköpalo