Nykykodeissa huoneet eivät usein toimita vain yhtä tehtävää: siksi yleisohje eri huoneiden valaistuksen voimakkuuteen kannattaa ajatella uudestaan. Määrittele kotisi valonlähteiden voimakkuus olemisen ja tekemisen mukaan. Valon määrää mitataan lukseissa (lx). Suunnittele voimakkuudet suunnilleen näin:
Valaistuksen väri tekee huoneen tunnelman. Asunnon valaistuksen väri kulkee aina sinertävän kylmästä lämpimään kellertävään ja sitä mitataan kelvineissä (K). Mitä enemmän kelvinejä, sitä kylmempää valo on.
Epäsuorassa valaistuksessa, kuten sivupöydillä, ikkunalaudoilla tai makuuhuoneessa, pehmeä valaistus rauhoittaa ja antaa lämpöä huoneelle. Liian kovat ja kylmät valot esimerkiksi ruokailuhuoneessa voivat tehdä tunnelmasta kovan. Toisaalta työpisteessä, vaatehuoneessa ja komeroissa viileämpi sävy voi olla paikallaan: kun valon ensisijainen tarkoitus on kohdentaa se tietylle alueelle ja edistää keskittymistä, kannattaa käyttää viileämpää ja voimakkaampaa valoa.
Huoneissa ei kannata tyytyä pelkkään yhteen kattovalaisimeen, joka valaisee koko tilan. Valaistuksella saat tilaan vaihtelua, kun valonlähteitä on tarpeeksi eri voimakkuuksilla, väreillä ja lampputyypeillä. Näin saat säädettyä tilaan sopivan valon vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Muista valaistuksen suunnittelussa myös huoneen väritys: valkoinen toistaa himmeääkin valoa tehokkaasti, kun taas tummat pinnat heijastavat valoa heikommin.
MAINOSTeksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta