Kodin valaistus kuntoon

Talo
Kodin valaistus kuntoon
Hyvä valaistus on yksi tärkeimmistä kodin viihtyisyyttä ja toimivuutta lisäävistä tekijöistä, ja sen suunnittelu eri tiloihin sopivaksi on kaamoksen keskellä asuvien kannalta tärkeää.

Valitse valon määrä toiminnan mukaan

Nykykodeissa huoneet eivät usein toimita vain yhtä tehtävää: siksi yleisohje eri huoneiden valaistuksen voimakkuuteen kannattaa ajatella uudestaan. Määrittele kotisi valonlähteiden voimakkuus olemisen ja tekemisen mukaan. Valon määrää mitataan lukseissa (lx). Suunnittele voimakkuudet suunnilleen näin:

  • Työskentely, lukeminen ja työtasot: voimakkuus n. 300–500 luksia
  • Rentoutuminen ja tunnelmavalaistus: 50 luksia, esimerkiksi saunassa tai sivupöydillä
  • Säilytystilojen ja kaappien valot: 100–200 luksia.

Värillä on väliä

Valaistuksen väri tekee huoneen tunnelman. Asunnon valaistuksen väri kulkee aina sinertävän kylmästä lämpimään kellertävään ja sitä mitataan kelvineissä (K). Mitä enemmän kelvinejä, sitä kylmempää valo on.

  • 4000 kelvinin valo on viileää ja työtiloihin sopivaa
  • Rauhoittaviin tiloihin sopii 2700 kelvinin valaistus
  • Neutraali, päivänvaloa jäljittelevä valo on noin 5000–10000 kelviniä. Päivänvalo toistaa asunnon värit oikein ja sopii hyvin yleisvaloksi.

Epäsuorassa valaistuksessa, kuten sivupöydillä, ikkunalaudoilla tai makuuhuoneessa, pehmeä valaistus rauhoittaa ja antaa lämpöä huoneelle. Liian kovat ja kylmät valot esimerkiksi ruokailuhuoneessa voivat tehdä tunnelmasta kovan. Toisaalta työpisteessä, vaatehuoneessa ja komeroissa viileämpi sävy voi olla paikallaan: kun valon ensisijainen tarkoitus on kohdentaa se tietylle alueelle ja edistää keskittymistä, kannattaa käyttää viileämpää ja voimakkaampaa valoa.

Luo valoilla vaihtelua tiloihin

Huoneissa ei kannata tyytyä pelkkään yhteen kattovalaisimeen, joka valaisee koko tilan. Valaistuksella saat tilaan vaihtelua, kun valonlähteitä on tarpeeksi eri voimakkuuksilla, väreillä ja lampputyypeillä. Näin saat säädettyä tilaan sopivan valon vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Muista valaistuksen suunnittelussa myös huoneen väritys: valkoinen toistaa himmeääkin valoa tehokkaasti, kun taas tummat pinnat heijastavat valoa heikommin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta

Lähde: Rustholli blogi >