Suurten keittiökoneiden -muotoilussa tapahtuu harvoin mitään kovin kumouksellista, mutta käyttöominaisuuksia kehitetään ja monipuolistetaan jatkuvasti. Myös energiansäästöön kiinnitetään aktiivisesti huomiota. Suomela selvitti, millaisia uutuuksia valmistajat tarjoavat juuri nyt.
Teksti Paula Herranen ja Annuli Perheentupa
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
 
Huom! Hinnat vuoden 2002 tasolla.
 
Tällä hetkellä kodinkonemarkkinoilla tuntuu vallitsevan pehmeän huipputekniikan kausi. Markkinoille tulee koko ajan enemmän niin sanottuja älykkäitä koneita, jotka ovat ohjelmoitavissa, jotka tarkkailevat itseään ja ohjaavat omia toimintojaan. Esimerkiksi liesien uudet huippuominaisuudet hoitavat osan kokin valvontatehtävistä.

Samaan aikaan tähdennetään kuitenkin myös pehmeitä arvoja, kuten energiankulutuksen minimointia. Lisäksi suuri osa valmistajista korostaa mielellään ympäristöä säästäviä valmistusmenetelmiä, luonnon parasta ajatellen tehtyjä raaka-ainevalintoja sekä tuotteiden elinkaaren huomioimista jo suunnitteluvaiheessa.

Myös muotoilulle annetaan esitteissä paljon tilaa. Monet valmistajat esittelevät tuotteiden suunnittelijoita ja kertovat saavutetuista muotoilupalkinnoista ja huomionosoituksista. Pelkistetyn linjakkaat metallipinnat ovat tällä hetkellä suosittuja, samoin uudet, entistä pyöreämmät muodot.

Astianpesukoneiden uusissa malleissa kiinnitetään huomiota laitteiden älykkyyteen ja ajastettavuuteen, entistä hiljaisempaan käyntiääneen sekä säädettäviin astiakoreihin.

Kylmälaitteiden tärkeitä ominaisuuksia ovat pieni energiankulutus ja ympäristöystävällisyys. Freoni on jo historiaa, ja kylmäaineena käytetään luonnonkaasuja, kuten butaania.

Liesissä kiinnitetään huomiota ajastus- ja ohjelmointimahdollisuuksiin sekä uunien monitoimisuuteen. Lisäksi esitteissä annetaan paljon tilaa kaikkien isojen koneiden integroitavuudelle eli mahdollisuudelle sulauttaa ne kalusteisiin.