MAINOS

Kohta jyrisee – näin suojaat mökin salamaniskulta

MökkiTalo

Moni miettii juuri nyt, voiko salama iskeä mökkiin sisälle tai missä olisi parhaiten turvassa ukkosen jyristessä ikävän lähellä. Onneksi salaman iskulta voi suojautua, vaikka se iskisi päällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suora salamanisku taloon on melko harvinainen. Siitä huolimatta jokainen mökillä tai omakotitalossa ukonilmaa viettänyt on todennäköisesti miettinyt, onkohan sitä täysin turvassa taivaan liekehtiessä.

Pelko ei ole turha, sillä pahimmillaan salamanisku aiheuttaa monenlaisia tuhoja, kuten sähkölaitteiden rikkoutumisia, tulipaloja ja loukkaantumisia. Tilastojen mukaan joka toinen vuosi yksi ihminen menehtyy salamaniskuun.

Nykyaikaiset omakotitalot ovat yleensä hyvin suojattuja salamaniskuilta, mutta mökillä tai vanhassa talossa tilanne voi olla huonompi. Rakenteet ovat vanhoja ja maadoitukset puutteellisia, jos niitä edes on. Ukkosenjohdatin saattaa puuttua.

Salama pyrkii maahan ja valitsee kulkureitikseen parhaiten johtavat rakenteet, kuten televisioantennit ja savupiiput. Näiden kautta salama voi myös johtua rakennuksen sisälle. Niinpä ukonilmalla kannattaa pysytellä etäällä tulisijoista ja irrottaa ulkoantennit televisiosta ja radiosta.

Sisätiloihin kannattaa joka tapauksessa siirtyä, sillä esimerkiksi aukealla paikalla tai vedessä ihmishahmo houkuttelee salamaa itseensä. Puun tai sateenvarjon alle ei liioin pidä piiloutua. Sisällä ikkunat ja ovet suljetaan, sillä avoin aukko muodostaa salamakanavan sisälle.

 

↑Salamapurkaus voi hypätä esimerkiksi puurakenteiden läpi kuumentaen ne syttymispisteeseen, joten salaman iskiessä joko suoraan tai epäsuorasti täytyy varmistua, ettei se ole sytyttänyt paloa talon rakenteissa.  

Epäsuora salamanisku voi tulla kauempaakin

Salama voi myös iskeä sähkö- ja puhelinlinjaan synnyttäen vaarallisen voimakkaan ylijännitteen, joka voi edetä kauaskin siitä kohdasta, johon salama alun perin iski. Puhutaan epäsuorasta salamaniskusta.

Siksi hieman kauempanakin jylläävä ukonilma kannattaa huomioida ja välttää sen aikana sähkölaitteiden sekä lankapuhelimen käyttöä. Sähköjärjestelmien ylijännitesuojat vähentävät epäsuoran iskun riskiä, joten sellaisia kannattaa hankkia etenkin herkkiin sähkölaitteisiin, esimerkiksi tietokoneisiin ja reitittimiin.

Kännykkää voi käyttää huoletta ukonilmalla, kuhan se ei ole laturissa kiinni.

Salamasiepparin tehtävä on houkutella salamaa

Jos salama on iskeäkseen, se iskee. Rakennusten ukkossuojaus perustuukin siihen, että iskun osuessa salamavirta pyritään johtamaan mahdollisimman turvallisesti maahan – sinnehän salama pyrkii purkautumaan.

Rakennuksen katolle tarvitaan houkuttimeksi niin sanottu salamasieppari, kuten televisioantenni tai vastaava metallipiikki, johon salama voi iskeä. Siepparista viedään johtimet vastakkaisia räystäitä ja nurkkia pitkin maahan. Lisäksi talon ympärillä maan alla tulisi kulkea rengasmainen johdin, johon katolta tulevat johtimet ja sähkömaadoitus yhdistetään.

Vaikka pelikatto periaatteessa johdattaa salamaa pois, maadoittamaton peltikatto ei suojaa taloa iskulta: kattoon osuva salama voi purkautua maahan talon syttyvien rakenteiden läpi aiheuttaen tulipalovaaran tai loukkaantumisriskin rakennuksen sisällä oleville ihmisille.

↑Ilman ukkosenjohdatinta salamanisku voi sytyttää tulipalon talon paloherkissä rakenteissa tai aiheuttaa vaaraa talon sisällä oleville ihmisille.

Auton metallikuori johdattaa iskun maahan

Lapsuudessa kipaistiin ukonilmalla autoon istumaan, koska kumirenkaiden kerrottiin pelastavan salamalta.

Kumipyörät eivät kuitenkaan suojaa iskulta – saati kumisaappaat – sillä salama raivaa tiensä maahan kilometrien eristekerroksen, eli ilman, läpi, joten sille muutaman senttimetrin kumi ei ole edes hidaste.

Auto tai asuntovaunu on kuitenkin hyvä turvapaikka, sillä metallikuori estää sähkövirtaa tunkeutumasta sisälle. Samalla tavalla auttaa lentokoneen tai metallilla katettujen veneiden tarjoama suoja.

Metallikuoreen tai autoradioon ei kuitenkaan kannata koskea salamoinnin aikana.

↑Lentokone, auto tai vaikka asuntovaunu on turvallinen paikka salamoinnin aikana, koska salaman sähköenergia kulkee metallikuoren pintaa pitkin pääsemättä sisälle.

 

Lähde: ilmatieteenlaitos.fi

Kuvat: Pixsbay.com, Pexels.com

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

maadoitus salama salaman isku salamanisku salamasieppari tulipalo ukkosenjohdin ukonilma mökillä