Koiralle vaaralliset jouluherkut

Keittiö
Koko perheen joulu – muistithan nämä koiralle vaaralliset jouluherkut
Jouluruoka on tärkeä osa joulun odotusta sekä joulunviettoa. Moni haluaa hemmotella koiraansa jouluna ja antaa myös koiralle jouluherkkuja. Monet joulupöydän antimista ovat kuitenkin koiralle vaarallisia, eli valitse herkkupalat tarkkaan tai suosi koirille tarkoitettuja herkkupaloja.
28.3.2023

Suklaa

Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia, ja siksi se on koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata. Osa koirista voi oireilla pienemmästäkin määrästä, eli säilytä kaikki joulusuklaat koiran ulottumattomissa!

Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. 

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta muista, että se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa, jotta kiusaus ei muutu liian suureksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista siis myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Hiiva ja pähkinät

Erilaiset taikinat eivät myöskään ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan.

Koiran vatsa ei kestä myöskään pähkinöitä, sillä se ei pysty pilkkomaan niitä. Säilytä siis pähkinät sekä nousevat taikinat koiran ulottumattomissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos koiran on vaikea vastustaa kiusauksia keittiössä, voi olla parempi pitää koira keittiöstä poissa kokkailun ajan.

Koirille vaarallisia jouluherkkuja:

 • Tumma suklaa
 • Suolainen ja rasvainen joulukinkku
 • Taikina
 • Pähkinät
 • Rusinat
 • Raaka sipuli

Joulukasvit:

 • Jouluruusu
 • Amaryllis
 • Joulutähti
 • Hyasintti
 • Misteli

Lähde: Agria Eläinvakuutus

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Agria Eläinvakuutus on eläimiin erikoistunut vakuutusyhtiö. Suomessa tarjoamme vakuutuksia kissoille ja koirille. Erinomaisten vakuutusten lisäksi teemme yhteistyötä monien eläinyhdistysten kanssa ja tuemme eläinlääketieteellistä tutkimustyötä. Agria toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.