Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Kolme omenapuun mallia – valitse pihaasi sopivin

Piha
Omenapuun istutus onnistuu niin keväällä kuin syksylläkin.
Omenapuu voi olla pitkäikäinen jättiläinen tai pikkupuu. Valitse kolmesta omenapuun tyypistä omalle pihallesi sopivin.

Leveä omenapuu isolle tontille

Monirunkoinen ja korkea omenapuu on yleinen näky suomalaisissa pihoissa. Puu edustaa voimakaskasvuisten lajikkeiden ja perusrunkojen luontaista kasvutapaa. Kasvupaikkakin vaikuttaa sen kokoon – hyvässä maassa puusta kasvaa valtava.

Monihaarainen omenapuu on kuitenkin altis lohkeamiselle. Siksi sitä kannattaa kasvattaa runkojohtoiseen eli yksirunkoiseen suuntaan. Siten saat myös komean, leveälatvuksisen ja pitkäikäisen pihapuun.

Vanhojen, monihaaraisten omenapuiden paksut oksat monesti repeävät puun ikääntyessä.
Vanhojen, monihaaraisten omenapuiden paksut oksat monesti repeävät puun ikääntyessä. Kasvatustapa sopii vanhoille lajikkeille, kuten ’Antonovkalle’, ’Lavialle’, ’Åkerölle’ sekä Kaneli- ja useimmille perinnelajikkeillemme.
Taimen tulee olla vartettu tavanomaiseen voimakaskasvuiseen perusrunkoon. Muista, että puusta kasvaa ajan mittaan todella leveä ja korkea, joten sitä voi suositella ainoastaan isolle tontille.
Istutusetäisyyden kahden omenapuun välillä on oltava vähintään viisi metriä. Koska omenapuun juuristo levittyy ajan mittaan laajalle, puu ei tarvitse kastelua taimivaiheen jälkeen.

VINKKI: Taivuta versoja vaaka-asentoon, jotta puun oksakulma avartuu ja repeilyalttius vähenee. Taivutus hillitsee myös omenapuun kasvua ja aikaistaa kukkasilmujen kehitystä ja satoa.

Parin sentin pituisia versoja voit ohjata vaakasuoraan pyykkipojan avulla. Rungon ja oksaan väliin asetetulla cocktail-tikulla saat pönkitettyä 15–20 senttiä pitkän oksan. Jos verso on 25–40-senttinen, taivuta se painojen tai narujen avulla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leveän omenapuun leikkaus
 

Leikkaa leveä omenapuu näin

 • Tee tavanomainen istutusleikkaus: poista kilpalatva ja leikkaa oksien pituudesta 1/3. Typistä latvaverso 30–40 sentin pituiseksi. Katso tarkemmat ohjeet istutusleikkaukseen helmikuun Kotipuutarhasta.
 • Toista myöhemmin sama leikkaus vuosittain aina, kun latvaan on kasvanut uusi oksakiehkura eli uusien oksien ryhmä.
 • Kun puu ikääntyy, poista paksuja rungosta lähteviä oksia muutaman vuoden välein. Samana vuonna voit leikata korkeintaan 1–2 isoa oksaa. Jätä samanlainen lyhyt, viisto tappi kuin viereisen sivun pikkukuvassa.

Pienen omenapuun leikkaus
 

Pieni omenapuu kukkapenkkiin

Kuusenmuotoinen hillittykasvuinen omenapuu on yleinen malli ammattiviljelmillä ja alkanut kasvattaa suosiotaan myös kotipuutarhoissa. Tavoitteena on pitkäikäisen pihapuun asemasta aikaisin alkava ja laadukas sato.

Kun omenapuun ei tarvitse elää vuosikymmeniä, voit suhtautua sen leikkaamiseen rennosti. Malli sopii loistavasti myös vaihtelunhaluiselle tarhurille, sillä taimet ovat edullisia ja puun korvaaminen toisella lajilla on helppoa pienen juuriston ansiosta. Toisaalta, juuriston takia puuta on kasteltava myös taimivaiheen jälkeen. Runko vaatii jämerän tukiseipään, johon se sidotaan useasta kohdasta, koska kääpiöpuun sato on puun massaan verrattuna valtava.

Kartionmallisen omenapuun alaoksat ovat pisimpiä, ja hedelmiä kehittyy tasaisesti ympäri puuta. Avarakulmaisia oksia on syytä kasvattaa taivuttamalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hillittykasvuinen perusrunko, kuten B9, MTT1 tai tulossa olevat uutuudet MTT4 ja MTT5, on tällaiselle puulle välttämätön. Myöhään satoikään tulevat voimakaskasvuiset lajikkeet, kuten ’Åkerö’ ja Kanelit sekä uudet suomalaiset lajikkeet, hyötyvät erityisesti hillittykasvuisesta perusrungosta, mutta ne sopivat kaikille lajikkeille.

Säännöllinen leikkaaminen on välttämätöntä, sillä muuten puu ränsistyy nopeasti. Tavoitteena on pitää kasvi jatkuvasti nuoruusvaiheessa, jotta siihen kehittyy sekä uutta versokasvua että hedelmiä tuottavia kääpiöversoja. Leikkaamaton puu on tiheä ja pitkäoksainen.

VINKKI: Kokeile uusien oksien leikkaamista pomologi Anssi Krannilan tapaan. Lyhennä oksat istutusta seuraavana keväänä 25–30 sentin mittaisiksi. Leikkaa myös alimpia versoja, jotta niistä kasvaa tukevat perusoksat.

Leikkaa pieni omenapuu näin

 • Katkaise latvaverso vuosittain noin 30 sentin mittaiseksi ylimmästä sivuversosta mitattuna. Se edistää uusien versojen muodostumista.
 • Jätä uusia oksia runkoon noin 10 sentin välein ja taivuta ne vaakatasoon.
 • Poista puun ylimmät oksat eli niin sanotut sato-oksat jo 4–6 vuoden ikäisinä.

Omenapuusta kannattaa poistaa oksia säännöllisesti
Omenapuusta kannattaa poistaa oksia säännöllisesti. Se pitää puun kasvussa ja ehkäisee ränsistymistä. Kuva Meeri Saario.

Perusomenapuu joka pihaan

Vankkaoksainen ja kapeahko omenapuu sopii monille, sillä se tarvitsee tilaa vain kohtalaisesti. Lisäksi leikkaus, kasvinsuojelu ja sadonkorjuu onnistuvat kotipuutarhassa helposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyvässä puussa on yksi runko sekä hyväkulmaisia ja tanakoita, eri suuntiin kasvavia, runkoa selvästi ohuempia oksia. Oksakulman olisi hyvä olla lähes 90 astetta. Tällainen puu on rakenteellisesti kestävä ja pitkäikäinen.

Etenkin nuoruusvaiheen taivutukset ja leikkaukset ovat ratkaisevia puun rakenteelle. Oksien taivuttaminen hillitsee kasvua ja edistää kukkasilmujen muodostumista.

Kasvatukseen sopii sekä hillittykasvuiseen että tavalliseen perusrunkoon vartettu omenapuu. Ihanteellisia vaihtoehtoja ovat lähiaikoina myyntiin tulevat B118-, MTT4- ja MTT5-perusrungot. Voimakaskasvuisten, tavalliseen perusrunkoon vartettujen lajikkeiden, kuten ’Kanelin’ ja ’Maken’, pitäminen matalana ja kapeana on kuitenkin haastavaa.

VINKKI: Pidä puu matalana ja katkaise latvaverso vuosittain noin 30 sentin korkeudelta edellisestä vahvakulmaisesta oksasta. Latvan katkaisu myös innostaa puun kasvattamaan uusia versoja. Poista jyrkkäkulmainen latvaverso eli kilpalatva.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perusomenapuun leikkaus
 

Leikkaa perusomenapuu näin

 • Omenapuun latvaan kehittyy kasvun myötä oksakiehkuroita, joista lähtee 3–5 oksaa. Jätä jäljelle aina kaksi eri suuntaan lähtevää oksaa, joiden etäisyys toisistaan on vähintään 10–15 senttiä. Taivuta oksat jo pieninä.
 • Istutusta seuraavana vuonna tai viimeistään kahden vuoden kuluttua puu on taas kasvattanut uuden oksakiehkuran. Jätä niistä 1–2 oksaa jäljelle. Näin puuhun kehittyy tanakka perusoksisto.
 • Harvenna versoja myöhemmin, jottei puu kasva liian tiheäksi.
 • Rajoita puun korkeuskasvua katkaisemalla latva- eli johtoverso noin 30 sentin pituiseksi.

Omenapuun leikkausohje
 

Jätä linnunnokka omenapuuhun

 • Puuhun ei normaalisti saa jättää tappeja oksaa poistettaessa. Tapista on kuitenkin etua silloin, kun poistettavan oksan paikalle halutaan kasvattaa uusi.
 • Linnunnokanmallinen tappi kiihottaa uuden oksan muodostumista ja saa sen lähtemään kasvuun avarassa kulmassa. Leikkaa sitä varten oksa hieman viistosti tai vaakasuoraan.
 • Tapista kasvava verso edistää haavan kylestymistä umpeen.

Hyvässä omenapuussa on jämäkkä runko
Hyvässä omenapuussa on jämäkkä runko ja lähes vaakatasossa kasvavat, selvästi runkoa ohuemmat oksat.

Poista omenapuusta paksut oksat!

 • Jos haluat runsaan omenasadon, pidä huolta, että puuhun kasvaa ohuita ja heikkoja oksia. Ne kasvavat yleensä vaakatasoon ja antavat paremmin satoa kuin vahvat ja ylöspäin suuntautuneet oksat.
 • Jos sivuverson paksuus on yli kolmannes rungon paksuudesta, se alkaa vähentää päärungon kasvua. Ylöspäin ja yleensä jyrkässä kulmassa kasvavat oksat alkavat muodostaa uutta latvusta. Näin runkojohtoisuus menetetään ja puusta tulee monilatvainen. Silloin satokin jää vähäiseksi.
 • Poista paksut sekä ylöspäin kasvavat oksat linnunnokka-leikkauksella (katso piirros yllä). Sen ansiosta tilalle kasvavat uudet, entistä heikommat versot vaakatasoon.

5 nyrkkisääntöä omenapuun leikkaamiseen

1. Leikkaaminen on välttämätöntä, jotta omenapuu uusiutuu. Leikkaamaton puu ränsistyy nopeasti.

2. Leikkaa puuta sitä vähemmän, mitä pohjoisempana asut. Voimakas typistäminen rehevöittää kasvua ja heikentää talvenkestävyyttä.

3. Leikkaa mieluummin vähän joka vuosi kuin harvoin ja runsaasti. Raju leikkaaminen kasvattaa versoja sadon kustannuksella.

4. Jos haluat poistaa oksia versokasvua voimistamatta, leikkaa niukasti ja mieluiten elokuussa. Vähennä samalla lannoitusta.

5. Jos taas haluat puuhun uutta versokasvua, lisää lannoitusta ja leikkaa puuta keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Lue myös nämä vinkit omenoista ja omenapuista

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Asiantuntijat: Pomologi Anssi Krannila, Toiminnanjohtaja Hannu Salo, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto