Monirunkoinen ja korkea omenapuu on yleinen näky suomalaisissa pihoissa. Puu edustaa voimakaskasvuisten lajikkeiden ja perusrunkojen luontaista kasvutapaa. Kasvupaikkakin vaikuttaa sen kokoon – hyvässä maassa puusta kasvaa valtava.
Monihaarainen omenapuu on kuitenkin altis lohkeamiselle. Siksi sitä kannattaa kasvattaa runkojohtoiseen eli yksirunkoiseen suuntaan. Siten saat myös komean, leveälatvuksisen ja pitkäikäisen pihapuun.
VINKKI: Taivuta versoja vaaka-asentoon, jotta puun oksakulma avartuu ja repeilyalttius vähenee. Taivutus hillitsee myös omenapuun kasvua ja aikaistaa kukkasilmujen kehitystä ja satoa.
Parin sentin pituisia versoja voit ohjata vaakasuoraan pyykkipojan avulla. Rungon ja oksaan väliin asetetulla cocktail-tikulla saat pönkitettyä 15–20 senttiä pitkän oksan. Jos verso on 25–40-senttinen, taivuta se painojen tai narujen avulla.
MAINOSKuusenmuotoinen hillittykasvuinen omenapuu on yleinen malli ammattiviljelmillä ja alkanut kasvattaa suosiotaan myös kotipuutarhoissa. Tavoitteena on pitkäikäisen pihapuun asemasta aikaisin alkava ja laadukas sato.
Kun omenapuun ei tarvitse elää vuosikymmeniä, voit suhtautua sen leikkaamiseen rennosti. Malli sopii loistavasti myös vaihtelunhaluiselle tarhurille, sillä taimet ovat edullisia ja puun korvaaminen toisella lajilla on helppoa pienen juuriston ansiosta. Toisaalta, juuriston takia puuta on kasteltava myös taimivaiheen jälkeen. Runko vaatii jämerän tukiseipään, johon se sidotaan useasta kohdasta, koska kääpiöpuun sato on puun massaan verrattuna valtava.
Kartionmallisen omenapuun alaoksat ovat pisimpiä, ja hedelmiä kehittyy tasaisesti ympäri puuta. Avarakulmaisia oksia on syytä kasvattaa taivuttamalla.
MAINOSHillittykasvuinen perusrunko, kuten B9, MTT1 tai tulossa olevat uutuudet MTT4 ja MTT5, on tällaiselle puulle välttämätön. Myöhään satoikään tulevat voimakaskasvuiset lajikkeet, kuten ’Åkerö’ ja Kanelit sekä uudet suomalaiset lajikkeet, hyötyvät erityisesti hillittykasvuisesta perusrungosta, mutta ne sopivat kaikille lajikkeille.
Säännöllinen leikkaaminen on välttämätöntä, sillä muuten puu ränsistyy nopeasti. Tavoitteena on pitää kasvi jatkuvasti nuoruusvaiheessa, jotta siihen kehittyy sekä uutta versokasvua että hedelmiä tuottavia kääpiöversoja. Leikkaamaton puu on tiheä ja pitkäoksainen.
VINKKI: Kokeile uusien oksien leikkaamista pomologi Anssi Krannilan tapaan. Lyhennä oksat istutusta seuraavana keväänä 25–30 sentin mittaisiksi. Leikkaa myös alimpia versoja, jotta niistä kasvaa tukevat perusoksat.
Vankkaoksainen ja kapeahko omenapuu sopii monille, sillä se tarvitsee tilaa vain kohtalaisesti. Lisäksi leikkaus, kasvinsuojelu ja sadonkorjuu onnistuvat kotipuutarhassa helposti.
MAINOSHyvässä puussa on yksi runko sekä hyväkulmaisia ja tanakoita, eri suuntiin kasvavia, runkoa selvästi ohuempia oksia. Oksakulman olisi hyvä olla lähes 90 astetta. Tällainen puu on rakenteellisesti kestävä ja pitkäikäinen.
Etenkin nuoruusvaiheen taivutukset ja leikkaukset ovat ratkaisevia puun rakenteelle. Oksien taivuttaminen hillitsee kasvua ja edistää kukkasilmujen muodostumista.
Kasvatukseen sopii sekä hillittykasvuiseen että tavalliseen perusrunkoon vartettu omenapuu. Ihanteellisia vaihtoehtoja ovat lähiaikoina myyntiin tulevat B118-, MTT4- ja MTT5-perusrungot. Voimakaskasvuisten, tavalliseen perusrunkoon vartettujen lajikkeiden, kuten ’Kanelin’ ja ’Maken’, pitäminen matalana ja kapeana on kuitenkin haastavaa.
VINKKI: Pidä puu matalana ja katkaise latvaverso vuosittain noin 30 sentin korkeudelta edellisestä vahvakulmaisesta oksasta. Latvan katkaisu myös innostaa puun kasvattamaan uusia versoja. Poista jyrkkäkulmainen latvaverso eli kilpalatva.
MAINOS1. Leikkaaminen on välttämätöntä, jotta omenapuu uusiutuu. Leikkaamaton puu ränsistyy nopeasti.
2. Leikkaa puuta sitä vähemmän, mitä pohjoisempana asut. Voimakas typistäminen rehevöittää kasvua ja heikentää talvenkestävyyttä.
3. Leikkaa mieluummin vähän joka vuosi kuin harvoin ja runsaasti. Raju leikkaaminen kasvattaa versoja sadon kustannuksella.
4. Jos haluat poistaa oksia versokasvua voimistamatta, leikkaa niukasti ja mieluiten elokuussa. Vähennä samalla lannoitusta.
5. Jos taas haluat puuhun uutta versokasvua, lisää lannoitusta ja leikkaa puuta keväällä ennen silmujen puhkeamista.
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.
Asiantuntijat: Pomologi Anssi Krannila, Toiminnanjohtaja Hannu Salo, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto