Kompostoinnin aloittaminen on helppoa – lue vinkkilista!

Piha
Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa, joka on oivallista maanparannusainetta. Kompostoinnin aloittaminen on helppoa näillä vinkeillä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Puutarhajätteet kannattaa käsitellä ja hyödyntää omassa puutarhassa. Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Omatoiminen kiinteistökohtainen kompostointi säästää sekä ympäristöä että rahaa. Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa, joka on oivallista maanparannusainetta. Esimerkiksi syksyn lehdistä saa kätevästi uutta multaa

Kompostoinnin aloittaminen käy kätevästi myös syksyllä

– Puutarhajätteet, kuten lehdet, naatit ja nurmikon leikkuujäte, on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa. Risut ja oksat voi itse pienentää oksasilppurilla ja käyttää kompostissa seosaineena, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

  1. Aloita puutarhakompostin rakentaminen laittamalla pohjalle haketta, oksasilppua, kuoriketta tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaanti.
  2. Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua.
  3. Jos taloudessa kompostoidaan keittiöjätteitä, keittiöjätekomposti voidaan kypsyttää puutarhajätteen seassa.
  4. Lämpökompostorista tyhjennettyä puolivalmista kompostia voi laittaa ohuina kerroksina puutarhajätteen joukkoon.
Kompostoinnin aloittaminen

. Omatoiminen kiinteistökohtainen kompostointi säästää sekä ympäristöä että rahaa. Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa, joka on oivallista maanparannusainetta.

Kompostijätteen lahoamista voi nopeuttaa kompostiherätteellä

Kompostissa jätettä hajottavat pieneliöt, kuten bakteerit, sienet ja lierot. Kun pieneliöt hajottavat puutarhajätettä, muodostuu vesihöyryä, hiilidioksidia, ravinteita, lämpöenergiaa ja maan viljavuudelle tärkeää humusta.

Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko Kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Etenkin kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaativat kompostoituakseen lisäravinteita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kastelu varmistaa, että kompostista tulee sopivan kostea

Kompostin kasteleminen - puutarhakompostointi

Kastelemalla varmistetaan kompostin riittävä kosteus.

Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä. Oikea kosteus voidaan todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Komposti-massasta tulisi irrota muutama tippa vettä. − Nyt syksyllä koottu puutarhakomposti käännetään ensi keväänä. Näin varmistutaan, että komposti kypsyy tasaisesti, kertoo Riikka Kerttula.

Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria; toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.

Kompostoinnin vinkkilista

  1. Kokoa kompostin pohjalle pieniä oksia tai haketta.
  2. Lisää kerroksittain vihreitä kasvinosia, lehtiä ja haketta.
  3. Nopeuta kompostoitumista ripottelemalla puutarhajätteen joukkoon kanankakkarakeita tai kompostiherätettä.
  4. Kastele komposti.
  5. Käännä komposti ensi kesänä.
  6. Komposti on valmista käytettäväksi 1−2 vuoden kuluttua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU