Kevään 2005 kompostorivalikoimassa on mistä valita. Suomela esittelee markkinoilta löytyvät erilaiset kompostorityypit.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat Raimo Flink / Ekoinfo ry sekä valmistajien ja maahantuojien
 
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2005 tasolla.
 
Biolan pikakompostori  
Kompostoi talvellakin.
Biolanin pikakompostori sai pari vuotta sitten Kuluttajalehden kompostorivertailussa parhaan arvosanan toimivuudesta, ja kompostorin keskilämpötilat olivat talvipakkasilla toteutetun testin korkeimmat. Kompostorinilmanvaihtoa voi säätää. Hinta noin 430 euroa.
 
Stiga Kitchen  
Mullan alla.
Stiga Kitchen muhittaa jätteet mullaksi patentoidun pohjakompostointimenetelmän avulla. Jätteet työnnetään kompostorinkahvan ja tarvittaessa polkimen avulla säiliön alaosaan. Jätteiden päälle laitetaan ensimmäisellä täyttökerralla vähintään 180 litraa multaa, mutta multaa ei tarvitse enää myöhemmin lisätä eikä muitakaan seosaineita tarvita. Mullaksi käy puutarhasta otettu multa, vanha komposti tai säkkimulta. Jos jätteet alkavat pilkottaa mullan alta, multaa nostetaan sivuilta jätteiden päälle, jotta komposti ei ala haista. Jätteiden hajottua ravinnerikas maa lapioidaan pois helposti yläkautta. Hinta noin 540 euroa.
 
Muheva 250 Biokompostori  
Jätteet kehtoon.
UK-Muovin Muheva 250 Biokompostorissa on kolme säiliötä. Jätteet esikompostoidaan oranssissa kehdossa, ja niitä sekoitetaan keinuttamalla kehtoa. Kun kehto on täynnä, jätteet tyhjennetään alasäiliöön jälkikompostoitumaan. Seosaine pysyy kuivana kehdon vieressä. Multaa voidaan ottaa takaluukusta tai kompostorin voi tyhjentää kaatamalla. Muotoilun ansiosta säiliö voidaan tyhjentää myös biojäteautoon. Biokompostori voidaan sijoittaa myös sisälle. Hinta noin 380 euroa.
 
KS-kerroskompostori  
Kahdessa kerroksessa.
Kangasalalaisen KS-Pellin KS-kerroskompostorissa jätteet ovat päällekkäin. Kompostori on muovipinnoitettua galvanoitua peltiä, eriste styroksia. Välipohja voidaan nostaa aluksi varastoon, sillä säiliön täyttäminen aloitetaan alaosasta. Kun kompostori on täyttynyt hieman yli puolenvälin, välipohja pannaan paikoilleen ja alaosan massa jätetään jälkikompostoitumaan. Kun yläosakin on täynnä, etuseinä nostetaan pois ja alaosasto tyhjennetään lapioimalla. Yläosan jätteet saadaan alaosaan nykäisemällä välipohjan reunasta. Alaosasta kannattaa aina ottaa hiukan kompostimassaa yläosaan vauhdittamaan uusien jätteiden kompostoitumista. 400 litraa, hinta noin 500 euroa (sisältää kuljetuksen pihaan noin 250 kilometrin säteellä Kangasalta).
 
Porraskompostori  
Kolmesta osasta koostuva kompostori kootaan pinoamalla osat päällekkäin. Ilma vaihtuu osien välisistä saumoista turpeen läpi. Turpeessa voi kasvattaa kasveja. Ekokeksijä Raimo Flinkin kehittämälle porraskompostorille etsitään valmistajaa. Kompostoria saa tilauksesta keksijältä. Hinta alkaen 500 euroa.
 
Handy 450 Lämpökompostori  
Irtoelementit.
Handy 450 Lämpökompostorissa on irrotettavat seinäelementit, joiden ansiosta massan kääntäminen ja säiliön tyhjentäminen on helppoa. Eristys pitää lämpötilan ja kosteuden tasaisena. Pohjaverkko. Korkeus 92, leveys 78 cm, hinta 129 euroa. Myynti Esbau Bio-Garden, Espoo, tilauksesta myös muualle Suomeen, jolloin hintaan lisätään rahtikulut.
 
Cipax-kompostori  
Välikansi auttaa alkuun.
Cipax-kompostorissa on välikansi, jonka ansiosta kompostoituminen käynnistyy nopeasti, vaikka säiliössä olisi vasta vähän jätettä. Välikannesta on hyötyä talvellakin, ja kompostorin voi varustaa myös lämmityselementillä. Hinta noin 410 euroa, Ympäristö RAITA environment.
 
Keter Super Composter -kompostori  
Kompostori kesäkäyttöön.
Rautakeskon maahantuoma eristämätön Keter Super Composter sopii kesäkäyttöön ja jälki- kompostointiin. Kompostisäiliö on helppo koota ilman työkaluja. Hinta noin 70 euroa.
 
L & T Compomate -sisäkompostori  
Kompostoi sisällä.
Tutkija Pekka Pohjola on kehittänyt ja patentoinut sisäkäyttöön tarkoitetun L & T Compomate -sisäkompostorin, jota markkinoi ja myy Lassila & Tikanoja. Sisäkompostori tarvitsee seurakseen Pohjolan kehittämän ja Kemira GrowHow n markkinoiman kiihdyttimen, mineraalipitoisen jauheen, jonka ansiosta keittiöjäte hajoaa nopeasti. Sekä kiihdytin että kannen aktiivihiilisuodattimet häivyttävät hajuja. Kaksi kokoa, 18 litraa noin 195 euroa, ja 40 litraa noin 295 euroa.
 
Bio-Tehon kompostori  
Puuta päällä, muovia sisällä.
Bio-Tehon kompostorin ulkoverhouksena on joko mäntyöljyllä tai pellavaöljyllä ja tervalla käsitelty puu. Kompostorin sisäpintoja peittää muovilevy, ja kompostori on kauttaaltaan lämpöeristetty. Tyhjennetään nostamalla etuseinä pois. Kolme eri kokoa, joista 280- ja 420-litraiset sopivat omakoti-taloon, hinnat 365 ja 462 euroa (sisältää rahdin Suomessa).
 
Monitoimikompostori  
Monitoimikompostori mökille.
Puumattokehään kootaan kasvijätteitä tai pannaan käymäläjäte jälkikompostoitumaan. Ruoantähteet maatuvat muoviputkissa. Jätteet eivät haise, koska putkissa on kannet, ja rottien takia myös putkien toinen pää on umpinainen. Hajottamisen hoitavat madot, jotka pääsevät käsiksi ruokaan putkissa olevien rakojen kautta. Kompostorista saa vaikka kukkapenkin. Pyhäjoen Puu tekee kompostoreita tilauksesta. Puumatto maksaa 100 euroa ja putket 35 euroa / kpl. Monitoimikompostorin voi rakentaa itsekin. Rakennusohjeet saa Ekoinfo ry:stä.
 
Lehtikompostikehikko  
sopii irtolaudoista koottava lehti- kompostikehikko. Laatikon koko on 90 x 90 x 83 cm ja hinta noin 20 euroa. Rautakesko tuo maahan myös metallilangasta tehtyjä kehikoita, hinta noin 15 euroa.
 
Yhteystietoja:
Valitse toimialaksi kompostorit