MAINOS

Kompostori, harmaavesisuodatin ja kompostikäymälä auttavat huolehtimaan ympäristöstäsi

MökkiPihaTalo

Jätevesien ja maatuvien jätteiden käsittely on helppoa ja ekologista, kunhan tuotteet ovat oikeat. Tilava kompostori ja kompostoiva kuivakäymälä sekä harmaavesisuodatin tarjoavat ratkaisun jätteiden käsittelyyn.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Maatuvan jätteen kompostoiminen on ympäristöteko. Näin jäte ei rasita kaatopaikkoja ja katteen voi käyttää omalla tontilla maanparannusaineena. Kompostorin käyttäminen on helppoa, ja sen seuraaminen ja huoltaminen ei vie montaa minuuttia päivässä. Jätteiden lajittelu on nykyaikaa!

Multa-Max

Tilava Jita Multa-Max-kompostori (300 l) kompostoi tehokkaasti ja nopeasti asumisessa syntyvät biojätteet, kuten ruoantähteet, kasviperäiset jätteet ja esimerkiksi puutarhan viherjätteet. Reilunkokoinen kompostori riittää hyvin isollekin perheelle. Lämpöeristettyä Multa-Maxia voi käyttää ympäri vuoden.

Miten kompostori toimii?

Kompostori voi olla ulkona katoksessa tai ilman katetta, kunhan paikka on tasainen eikä kompostori häiritse talon asukkaita tai naapureita. Kompostorista tulevan suotonesteen vuoksi sijoituspaikan tulee olla riittävän korkealla. Suotoneste voidaan imeyttää maahan tai ohjata erilliseen kanisteriin.

Kompostoriin laitettu biojäte peitetään kompostikuivikkeella: biojätettä ja kuiviketta kasataan kompostoriin kerroksittain. Sopiva määrä kuiviketta on noin puolet kompostijätteen määrästä, mutta talvella kuiviketta voi käyttää enemmänkin. Voit tehdä kompostikuivikkeen itse tai sekoittaa sitä tehdasvalmisteisen sekaan. Omatekoinen kompostikuivike sisältää risuista oksasilppurilla tehtyä haketta ja haravointijätettä, kuten lehtiä, kariketta, puun kuorta ja oksia. Lisää siihen myös turvetta.

Yleisesti voidaan sanoa, että kuiviketta ei voi käyttää liikaa. Se varmistaa kompostin hapekkuuden ja kuohkeuden.

Kompostorin heräämistä voi nopeuttaa erillisellä kompostiherätteellä, jolloin kompostimassassa pieneliöt alkavat nopeammin hajottaa kompostijätettä ja lämpötila nousee.

Kesällä kompostoituminen ei yleensä vaadi kompostin sekoittamista, mutta kylmällä ilmalla se voi olla paikallaan, jotta komposti ilmastuu. Sekoituksessa kompostijätettä pöyhitään noin puoliväliin massan korkeudesta.

Kompostorin toiminta alkaa kunnolla, kun kompostori on puoliksi täynnä. Toimintaa voi seurata lämpömittarin avulla. Kesällä lämpö saattaa nousta jopa yli 50 asteen, ja kompostoituminen on nopeaa. Talvella kompostimassa vaatii paljon jätettä, jotta lämpötila ja olosuhteet saadaan pysymään kompostoitumiselle suotuisina.

Talvella kompostori saattaa vaatia lisäeristystä, jos jätettä ei tule riittävästi ja kompostin sekoittaminenkaan ei auta. Lämmöneristämiseen voi käyttää esimerkiksi lunta kasaamalla sitä kompostorin ulkopuolelle. Kompostimassan sisään voi myös kaivaa kuumavesikanisterin tai massan päälle voi leikata lisäeristeen esimerkiksi teltta-alustasta. Hyvä tapa lisäeristykseen on myös Jitan itsesäätyvä lämmityskaapeli. Jäätyminen ei vaurioita kompostoria, mutta ilman toimenpiteitä kompostointiprosessi käynnistyy vasta, kun lämpötila nousee.

Kompostoriin voit laittaa:

 • hedelmät ja kasvikset
 • lihaa, kalaa
 • kahvi suodatuspusseineen
 • lemmikkieläimen jätteet
 • kananmunankuoret murskattuna

Älä laita kompostoriin:

 • muovia, ei edes biohajoavia jätepusseja
 • lasia tms. hajoamattomia materiaaleja
 • sanomalehtipaperia
 • tuhkaa
 • lääkkeitä

Kompostorin tyhjennys

Kompostorin tyhjennysväli riippuu siitä, kuinka paljon jätettä kompostoriin laitetaan. Normaalikäytössä Multa-Max-kompostorille riittää tyhjennys kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Jätä noin kolmasosa kompostia kompostoriin, laita pohjalle kuiviketta ja pudota kompostin keskiosaan jäänyt massa sen päälle.

Poistettu massa voidaan sellaisenaan käyttää esimerkiksi pensaiden juurille kateaineeksi. Parhaan tuloksen saat, jos jatkojalostat katekompostin esimerkiksi katetussa kasassa tai erillisessä tehdasvalmisteisessa jälkikompostorissa noin vuoden ajan. Sen jälkeen massa on täysin kypsynyttä ja tasalaatuista multaa. Voit sekoittaa massaan hiekkaa ja turvetta tai sekoittaa sen suurempaan määrään multaa. Suotonesteen voit kaataa jälkikompostiin tai suoraan pensaiden juurelle, jos olet johtanut sen kanisteriin.

Jos olet laittanut käymäläjätettä kompostoriin, älä käytä katekompostia tai jälkikompostoitunutta massaa sellaisenaan kasvualustana kasvimaallasi. Jälkikompostointiaika tulee olla tällöin yli vuosi.

Häiriötilanteessa

 • Komposti haisee mädäntyneelle: Kompostisi on liian kostea ja tiivis. → Lisää kuiviketta ja sekoita.
 • Kärpäsiä tai muurahaisia: Muurahaisista ei ole haittaa mutta kärpäset ovat epämiellyttäviä. Jos havaitset kompostorin sisällä kärpäsenmunia, hautaa ne kompostin keskelle. Kärpäsenmunat tuhoutuvat lämmön vaikutuksesta.
 • Lämpötila ei nouse: Jätettä on liian vähän. → Lisää jätteen määrää tai eristä. Käytä herätettä.
 • Tuhkaa kompostissasi: Jäte on liian kuivaa. → Lisää hieman vettä ja sekoita massaa.

Kompostoiva kuivakäymälä on ekoteko

Huussi-Ukko

Siisti ja hajuton Jita Huussi-Ukko on kompostoiva kuivakäymälä, jonka suurta 300 litran säiliötä ei tarvitse olla jatkuvasti tyhjentämässä. Säiliö kannattaa kuitenkin tyhjentää, kun se on puolillaan. Poista massa ja siirrä se jälkikompostoitumaan erilliseen, mielellään katettuun kompostoriin. Käymäläjätteet voi jälkikompostoida myös yhdessä kotitalous- ja puutarhakompostin kanssa, ja seuraavan kesän jälkeen sinulla on hyvin kompostoinutta multaa käytettäväksi puutarhassasi.

Osa virtsasta imeytyy kuivikkeeseen ja haihtuu, osa johtuu suotonesteeksi erilliseen kanisteriin. Suotonesteelle suositellaan vuoden varastointia, jonka aikana ulosteperäiset bakteerit kuolevat. Sen jälkeen nesteen voi laimentaa vedellä (1:10) ja käyttää puutarhan lannoitteena.

 

Sijoita Huussi-Ukko käymälärakennukseen tai muuhun katettuun tilaan. Oleellista on, että säiliö pystytään tyhjentämään takana olevan luukun kautta. Varmista, että käymälän pohja on tukeva ja routimaton. Vessan hajuttomuudesta huolehtii mukana tuleva ilmanvaihtoputki, joka johdetaan katon tai seinän läpi. Putken on oltava nouseva eikä siihen saa syntyä mutkaa, johon kertyy vettä tai syntyy ilmalukko.

Jos käymälä tuoksuu normaalia enemmän, tarkista, että tuuletusputki on auki ja se nousee harjan yläpuolelle. Tarkista myös, onko suotonesteletku auki. Liian kostea massa alkaa haista. Kuiviketta ei oikeastaan voi käyttää liikaa, sillä kuivike varmistaa käymäläjätteen hapekkuuden ja kuohkeuden. Jos vessassa on kärpäsiä, voit lisätä kuiviketta tai myrkyttää kärpäset kärpäsmyrkyllä ja lisätä taas kuiviketta.

Harmaavesisuodatin ratkaisuna jätevesiongelmiin

Vesi-Veikka

Vapaa-ajanasuntojen harmaiden jätevesien käsittelyyn sopii mainiosti Jita Vesi-Veikka -harmaavesisuodatin. Kompaktinkokoinen Vesi-Veikka voidaan asentaa maan päälle tai olosuhteiden salliessa kaivaa maahan. Joissakin paikoissa on mahdollista tehdä asennus myös terassin alle.

Pienestä koostaan huolimatta Vesi-Veikan kapasiteetti on riittävä usean vapaa-ajan kiinteistön tarpeisiin, ollen 500 l/vrk. Huolto on vaivatonta. Suodatinaineena toimivan turpeen vaihtoväli pitkä, eikä se vaadi useimmissa tapauksissa huoltoa edes joka vuosi. Talvikäyttö on mahdollista eristämällä suodatin ja asentamalla Jitan lämmityskaapeli. Mikäli mökillä ei käytetä vettä talvisin, kansi pitää kiertää syksyllä kokonaan kiinni. Muista avata hattu keväällä!

Kun olet asentanut suodattimen paikoilleen ja tehnyt tarvittavat kokoamistyöt, voit aloittaa vedenkäytön normaalisti. Suodattimeen alkaa kehittyä pieneliökanta, joka käyttää jäteveden ravinteita hyväkseen ja jätevesi suodattuu huokoisen turpeen läpi. Ulos tuleva vesi ohjataan purkupaikkaan tai imeytetään maahan.

Laitteen toimintakunnon voi tarkistaa helposti: katso viikoittain, että purkupäästä on tullut vettä tai se tiputtaa eli laite toimii. Myös kansi kannattaa avata kerran kuukaudessa ja tarkistaa, että jakoputki ja sen reiät ovat puhtaat. Reiät tulee pyyhkiä puhtaaksi harjalla tai liinalla.

Suodatinturpeen vaihtoväli on vähintään 100 käyttöpäivää – suotuisissa olosuhteissa massa on käyttökelpoinen useita vuosia. Pintakerroksen kuoriminen ja korvaaminen uudella suodatinmassalla yleensä riittää. Käytöstä poistetun massan voi sekoittaa talouskompostiin maatumaan muutamaksi kuukaudeksi. Sen jälkeen se on hyvää maanparannusainetta.

Mitä vähemmän kiintoainesta viemäriin laittaa, sitä pidempään suodattimen massa pysyy toimintakuntoisena. Käytä saunanpesussa ja muissa siivoustöissä luonnossa biologisesti hajoavia pesuaineita. Muista, että harmaavesisuodattimella ei ole hampaita! Harmaavesisuodattimen käyttämä turvemassa on erikseen tähän tarkoitukseen kehitetty, jonka vedenpito- ja puhdistuskyky on tutkittu. Älä käytä muita turpeita.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harmaavesisuodatin jita jätevesijärjestelmä komposti kompostikäymälä kompostori kuivakäymälä