MAINOS

Koneellinen vai painovoimainen ilmanvaihto saunaan

Kylpyhuone

Mietitkö pitäisikö saunasi ilmanvaihdon olla painovoimainen vai koneellinen? Suomelan sivuilta voit lukea lisää ilmastoinnista ja muista rakennusaiheista!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Saunan ilmanvaihto voi olla painovoimainen tai koneellinen. Perinteinen, painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpimän ilman kohoamiseen ylöspäin. Raitis tuloilma otetaan lattian- ja ovenraosta, jolloin kiukaan lämmittämä ilma kohoaa ylöspäin ja poistuu katonrajan räppänästä.

Perinteinen malli riittää hyvin esimerkiksi erillisen saunamökin ilmanvaihdoksi, kun vain huolehditaan, että kiukaan alle tai viereen virtaa riittävästi raitista ilmaa ja että katonrajassa on ainakin yksi hyvin toimiva, säädettävä poistoventtiili. Koneellinen ilmanvaihto voidaan järjestää kolmella tavalla.

Koneellisessa poistossa katolle sijoitettu huippuimuri imee ilmaa huoneesta ja korvausilma tulee venttiilistä sisään. Saunatilassa voi olla myös sekä koneellinen poisto että sisäänpuhallus, jolloin huippuimurin lisäksi tiloihin asennetaan sisäänpuhalluskone. Täydellisessä koneellisessa ilmastoinnissa tuloilmaa tarvittaessa lämmitetään tai jäähdytetään ja kostutetaan tai kuivataan.

Pientalon saunaan riittää tavallisesti koneellinen poisto, joka on yleensä sidoksissa talon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että saunatiloissa ilmanvaihdon tarve on huomattavasti suurempi kuin muissa asuinhuoneissa. Kerrostalo- tai kellarisaunassa voi olla tarpeen koneellista poistoa monimutkaisempi järjestelmä.

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma ilmanvaihto ilmastointi imu imuri kellari kerrostalo lattia