MAINOS

Koronakesä lisäsi suomalaisten mökkeilyä – myös monen nuoren kiinnostus heräsi

Mökki

Enemmän kuin joka kymmenes suomalainen lisäsi mökkeilyään tänä vuonna, selviää Arjen katsaus -kyselystä. Etenkin nuorten suhtautumisessa mökkeilyyn näkyy poikkeusaikana virinneen pieni muutos. Asiantuntija kannustaa varautumaan riskeihin, jos vapaa-ajanasunnoilla vietetään nyt enemmän aikaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Koronaviruspandemiaan liittyvät matkustusrajoitukset ja suositus vältellä ihmismassoja saivat suomalaiset liikkumaan kesällä kotimaan rajojen sisällä. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan 13 prosenttia suomalaisista on lisännyt mökkeilyään poikkeusaikana. Kyselyn vastaajat edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, joten karkeasti jopa noin 500 000 suomalaista on viettänyt korona-aikana tavallista enemmän aikaa mökillä.

– Mökkeilybuumista on puhuttu tänä vuonna paljon, joten äkkiseltään runsaan kymmenyksen kasvu voi tuntua pieneltä. Mutta jos noin puoli miljoonaa suomalaista viettää yhtäkkiä enemmän aikaa vapaa-ajanasunnoilla, näkyy se jo merkittävästi mökkipaikkakunnilla, harvaan asuttujen alueiden liikenteessä ja myös vuokramökeillä, sanoo asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Nuorten kiinnostus viriää?

Mökin omistajista joka kolmas (34 %) kertoo kyselyssä mökkeilleensä tänä vuonna tavanomaista enemmän. Eniten suhtautumista mökkeilyyn poikkeusaika näyttää muuttaneen nuorilla. Kun yli 35-vuotiaista vastaajista yli 70 prosenttia kertoo, ettei poikkeustila ole vaikuttanut heidän mökkeilyynsä tai suhtautumiseensa siihen, alle 25-vuotiaista vastaajista näin vastaa vain runsas puolet (53 %).

– Vaikuttaa siltä, että korona-aika on saattanut tehdä mökkeilystä potentiaalisen vaihtoehdon monelle sellaisella nuorelle, joka ei ole ollut aiemmin kiinnostunut siitä. Kyselyn mukaan alle 35-vuotiaista vastaajista lähes joka viides kertoo mökkeilleensä tänä vuonna tavanomaista enemmän, kun taas vanhemmissa sukupolvissa kasvu on loivempaa, summaa Määttänen tuloksia.

Vakavasti mökin ostoa kertoo harkinneensa 5–8 prosenttia alle 45-vuotiaista vastaajista, mutta vanhempien ikäluokkien ostointoon poikkeusaika ei juuri näytä vaikuttaneen. Myös halu remontoida tai kehittää nykyistä mökkiä painottuu kyselyn mukaan nuorempiin sukupolviin.

Varaudu riskeihin ja tutustu naapureihin

Jos mökillä viettää aiempaa enemmän aikaa, saati suuntaa ennalta vieraaseen kohteeseen, kannattaa vahinkojen varalta selvittää perusasiat.

– Vaikka se kuulostaa itsestäänselvyydeltä, on tärkeää tietää, mikä on mökin tarkka sijainti. Tällöin pelastuslaitos löytää hätätilanteessa perille. Puhelimeen voi ladata 112-sovelluksen, jonka kautta saa paitsi hälytettyä apua, myös tarkistettua koordinaatit. Lisäksi on hyvä varmistaa, että mökin numero tai tieopaste varmasti näkyy tielle, sanoo Määttänen.

Kaukana taajamasta naapuri on monesti ensimmäinen auttaja. Siksi on viisasta panostaa naapurisuhteisiin.

– Apua voi tarvita puolin ja toisin. Monilla mökkipaikoilla pelastuslaitoksen toimintavalmiusaika on jopa yli 20 minuuttia, joten tämä aika on hätätilanteessa pärjättävä oman mökkiseurueen voimin tai naapurin avustuksella. Tulipalojen ja tapaturmien varalta mökillä on hyvä olla alkusammutus- ja ensiapuvälineet kunnossa. Myös ensiaputaidot voivat hädän hetkellä osoittautua kultaa kalliimmiksi.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1.–9. elokuuta 2020 kaikkiaan 1 068 suomalaista. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Sen virhemarginaali oli 3,1 prosenttiyksikköä.

Suomalaiset ja mökkeily

  • Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2019 kaikkiaan 511 900 kesämökkiä. Yksittäisistä kunnista niitä oli eniten Kuopion, Mikkelin ja Paraisten alueella.
  • Kesäasukkaita oli asuntoväestöön suhteutettuna eniten Etelä-Savon, Kainuun ja Lapin maakunnissa, vähiten Uudellamaalla. Maakunnista määrällisesti eniten mökkejä oli Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa, molemmissa yli 50 000.
  • Vapaa-ajanasuntojen määrä kasvoi viime vuonna noin 2 000 mökillä. Mökkikannan kasvu oli nopeinta 1980-luvulla, mistä se on selvästi hidastunut 2000-luvulle tultaessa.
  • Yli 810 000 suomalaista kuuluu mökin omistavaan asuntokuntaan. Kaikkien mökin omistajien keski-ikä oli viime vuonna 63 vuotta. Alle 40-vuotiaita omistajia oli noin 24 000.

Lähde: Tilastokeskus (kesämökit 2019, 2000-luvulla rakennetut)

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesämökkeily kesämökki mökkeily mökkielämä mökkikausi vapaa-ajan asunto


Lisää samasta aiheesta