MAINOS

Koska kompostimulta on kypsää?

Piha

Kompostimullan voi kypsyystestata helposti ja nopeasti käyttämällä sitä kasvualustana esimerkiksi vihanneskrassille.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Koska kompostimulta on kypsää?

Kompostimullan voi kypsyystestata helposti ja nopeasti käyttämällä sitä kasvualustana esimerkiksi vihanneskrassille.

Pikakompostorista saadaan katekompostia

Lämpökompostoreista tyhjennettävä jäte on puolikypsää katekompostia. Sitä käytetään nimensä mukaisesti katteena kasvualustan pinnalla. Katekompostia levitetään muutaman sentin kerros kasvualustan pinnalle. 

Katekomposti sisältää vielä kasvien itämistä ja kasvua haittaavia aineita. Lisäksi siinä oleva hajoamaton hiilipitoinen jäte sitoo maan ravinteita ja happea hajottajaeliöiden käyttöön. Siksi katekomposti ei sovellu istutus- tai kylvömullaksi.

Kun katekompostia haluataan käyttää kasvualustana, se jälkikompostoidaan. Katekompostin kypsyminen kompostimullaksi kestää noin 6–12 kuukautta. Katekomposti ei enää lämpene, joten jälkikypsytys onnistuu vaikka eristämättömässä puutarhakompostorissa tai yksinkertaisimmillaan peitettynä kasalla. Jälkikypsytysvaiheessa sadevesi ei saa huuhtoa ravinteita ja toisaalta rikkakasvien siementen pääsy syntyvään multaan pitää estää.

Kompostimullan kypsyystestaus

Kun halutaan tietää koska kompostimulta on niin kypsää, että sitä voi käyttäää kasvualustana, kannattaa tehdä idätystesti. Hyvä kasvi kypsyystestaukseen on nopeakasvuinen vihanneskrassi.

  1. Täytä kaksi ruukkua, toinen kompostilla ja toinen kasvuturpeella.
  2. Kylvä siemenet, peitä muovilla ja aseta ruukut valoisaan paikkaan.
  3. Kahden viikon jälkeen kasvutuloksesta näkee onko komposti riittävän kypsää. Jos turveruukussa kasvit kasvavat oleellisesti paremmin, kompostissa on vielä kasvua haittaavia aineita.

Komposti ei ole valmista, jos siemenet itävät, mutta kuihtuvat pian. On siis hyvä hoitaa ja tarkkailla kylvöksiä noin kahden viikon ajan.

Erilaisten kompostien ravinnemäärät

Puutarhajätekomposti saattaa olla ravinneköyhää, jolloin siinä itävät taimet voivat näyttää kovin vaaleilta typen tai punertavilta fosforin puutteesta. Kun käytetään puutarhajätteistä koostuvaa kompostia, siihen on hyvä sekoittaa ravinnepitoista Biolan Kasvuturvetta tai lannoittaa se Biolan Luonnonlannoitteella.

Kotitalouden biojätteestä koostuva komposti sisältää yleensä sopivasti ravinteita ja siihen voi kasveja istuttaa suoraankin. Jos olet käyttänyt kompostorissa Biolan Komposti- ja Huussikuivikettanoin 1/3–1/2 viedyn jätteen määrästä, ei komposti kaipaa muuta lisäainetta käyttöön otettaessa.

Käymäläjätteestä muodostunut komposti on ravinnerikasta ja varsinkin, jos se on peräisin ei-erottelevasta käymälästä, siinä on runsaasti typpeä. Kylvö- tai istutusmullaksi käymäläkompostissa on todennäköisesti jopa liikaa ravinteita.

Laimenna käymäläkomposti sekoittamalla siihen Kasvuturvetta noin 1/3–1/2 sen kokonaismäärästä. Käyttövaiheessa käymälään laitettu kuivike laimentaa myös osaltaan käymäläjätekompostia.

 

Lähde: Biolan

www.biolan.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biojäte biolan jäte komposti kompostimulta multa piha


Lisää samasta aiheesta