MAINOS

Koti kesäteloille: lomalle lähtijän muistilista

TaloYleinen

Mitenköhän koti pärjäilee minun lomaillessani muualla? Kun tarkistat tietyt asiat vielä kerran ennen lähtöä, voit rentoutua lomalla ilman huolta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Auto on pakattu, ulko-ovi lukitaan ja reissu voi alkaa. Muutaman kilometrin päässä kotoa alkaa mietityttämään, tulivatko kaikki kuntoon kotona niin kuin pitääkin.

Tee viimeinen tarkistus

1 Ota pilaantuvat ruuat pois jääkaapista

Jääkaapista karsitaan kaikki pilaantuvat tuotteet, kuten myös huoneenlämmössä säilytettävät hedelmät ja vihannekset pöydiltä. Tarkista vielä kuivakaappi, ettei sinne ole jäämässä jotain pilaantuvaa. Tyhjentyneen jääkaapin voi kytkeä päältä, jos loma kestää viikkokausia, ja jättää oven raolleen.

2 Tyhjennä roska-astiat, myös ekoroskis

Tarkista kaikki kodin roska-astiat ja vie roskat ulos jäteastiaan. Keittiön roska-astia on tärkein tyhjennettävä, mutta myös kylpyhuoneen ja työhuoneiden roskiksessa voi piileskellä asioita, joka alkavat kesäkuumalla haiskahtaa. Ekoroska-astia kannattaa pestä esimerkiksi etikkaliuoksella.

3 Ota sähkölaitteiden pistokkeet pistorasioista

Kesällä ukkoskuurot alkavat nopeasti ja tekevät joskus päälle osuessaan ikäviä tuhoja sähkölaitteille. Poista siis pistorasioista kaikki ne pistotulpat, joiden päässä olevat laitteet eivät tarvitse verkkovirtaa lomasi aikana. Silloin sinun ei liioin tarvitse miettiä, jäikö kahvinkeitin päälle.

↑Kukat kannattaa kerätä lähekkäin, jotta kukkien kastelijan ei tarvitse etsiä kasveja ympäri asuntoa.

4 Auta kukkien kastelijaa

Kerää kasteltavat kukat yhteen sekä pihalla että sisällä, jotta naapurin on helppo käydä kastelemassa niitä. Varaa pihalle vesiastioita tai kastelukannuja, jotta vettä riittää. Laita avoimiin vesiastioihin kannet, jotta linnunpoikaset ja oravat eivät huku niihin. Jos pihassanne on uima-altaita, muista peittää myös ne.

5 Sulje pesukoneiden hanat

Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen hanat kannattaa sulkea aina, kun niitä ei käytä. Jos vesivahinko sattuu hanan ollessa auki, vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoa.

↑Pesukoneen ja astiapesukoneen hanat laitetaan kiinni ja koneet jätetään ainakin vähän raolleen, jotta ne pysyvät raikkaina.

6 Sulata pakastin

Pakastin kannattaa ennen pitkää lomaa tyhjentää, sulattaa ja jättää loman ajaksi pois päältä, jos se vain on mahdollista. Jos pakastin menee rikki lomasi aikana, sieltä voi valua vettä lattialle.

7 Hajulukot hajuttomina koko loman

Pyydä kukkien kastelijaa valuttamaan hieman vettä hanoista ja vetämään vessanpytty kerran viikossa, jotta hajulukot eivät kuivu. Jos sisällä ei käy kukkien kastelijaa, muista ainakin sulkea pöntön kansi ennen lähtöäsi estämään veden haihtumista.

8 Ilmastointilaite loma-asetukselle

Koneellinen ilmanvaihto käännetään pienimälle teholle loman ajaksi. Myös kylpyhuoneen sähköisen mukavuuslattialämmityksen voi kytkeä pois päältä, jos sellainen on olemassa.

9 Lukitse ovet ja sulje ikkunat

Muista lukita kaikki ovet ja sulkea kaikki ikkunat, myös tuuletusikkunat ja parvekkeen ovet – ja takaovi! Lähtiessä ovi laitetaan turvalukkoon tai takalukkoon.

10 Käännä postit loma-osoitteeseen

Pyydä naapuria hakemaan postisi säännöllisesti tai käännä posti tarvittaessa lomaosoitteeseen. Sanomalehden tilauksen voi myös keskeyttää määräajaksi. Postilaatikkoon kannattaa teipata ainakin loman ajaksi ”ei mainoksia” -lappu, niin se ei täyty turhaan.

↑Ukkonen alkaa nopeasti kesähelteillä, ja salamat voivat aiheuttaa vahinkoa herkille sähkölaitteille, kuten reitittimille.

11 Jätä koti asutun näköiseksi

Ammattimaiset varkaat tarkkailevat kohteita etukäteen ja asumattoman näköinen talo herättää huomion. Omakoti- tai rivitalon pihaa ei kannata siivota turhan siistiksi, vaan leluja ja puutarhatyökaluja kannattaa jättää näkyville – näin talo näyttää asutulta. Pidä reissu omana tietonasi, äläkä ainakaan kerro siitä somessa. Lue lisää kodin suojaamisesta loman ajaksi.

12 Piilota vara-avain 

Jos säilytätte perheen vara-avainta jossain tutussa kätkössä, tarkistakaa, että kätkö on edelleen hyvä tai viekää avain vaivihkaa parempaan piiloon; joku on voinut huomata, missä vara-avain on. Voit myös ottaa vara-avaimen loman ajaksi pois piilopaikastaan.

Lähde: Kiinteistöliitto, Huoneistoliitto, If

Kuvat: Pixabay.com

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesäloma koti lomalla koti talviteloilla kukkien kastelija loma muistilista vesivahinko