MAINOS

Koti kuin kesämökki

MökkiSisustusTalo

Schroderuksen koti maalaismaisemissa järven rannalla on samalla kesämökki. Kauniin kodin pohjat on hahmoteltu, usko pois, lentokoneessa!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Villa Kesärannaksi nimetty Heidin, Esan ja kahdeksanvuotiaan Ellan sekä Enzo-koiran koti sijaitsee äärimmäisen kauniilla paikalla. Laiturissa odottaa oma vene, ja talvella järven jäätä pitkin pääsee hiihtelemään ja luistelemaan. Talvisen retken päätteeksi on kiva pujahtaa omaan rantasaunaan, joka remontoitiin täysin. Sauna onkin kivana parina uudelle kaksikerroksiselle modernille hirsitalolle.

Kesämökki Kesämökki

 Lattia on jalalle ihanan lämmin ja pehmeä. Alakerta on aukinaista tilaa ja suuret ikkunat ovat luonnollisesti järvelle päin.

Koti kuin kesämökki – hirsitalon kutsuva lämpö

Esa ja Heidi piirsivät talon pohjat lentokoneessa. Heillä oli selkeä näkemys siitä, millainen talo järven rantaan kohoaisi. Kontion arkkitehti viimeisteli pariskunnan piirrokset.

– Entinen kotimme oli sekin Kontion mallistosta. Pysyimme mieluusti saman tekijän kyydissä, sillä heidän kanssaan kaikki sujui hyvin, Heidi kertoo.

Hirsitalon lämpö ja tunnelma vetivät perhettä puoleensa. Tänne maalaismaisemiin Hämeenkyrön Jumesniemelle perhe teki aikoinaan retkiä autolla. Ensin heidän piti hankkia kesämökki, mutta joulukuussa 2013 he huomasivat ostaneensa tontin, jolla tönötti 1980-luvun talo. Kaupat tehtiin muutamassa päivässä.

Kesämökki

 Perhe asui rantasaunan tuvassa rakentaessaan taloa valmiiksi. Saunatuvan tunnelma on kivan kutsuva ja vaalea.

Luonnon lumoissa

Yhdeksän kuukautta perhe asui rantasaunassa odottaen talon valmiiksi tulemista.

– Talvi oli totaalinen shokki, sillä täällä todella on pimeää! Emme silti koskaan vaihtaisi asuinpaikkaamme mihinkään. Tähdet, hiljaisuus ja jopa revontulet ovat lumonneet meidät.

Järven rantaan ajellessa luonnon kutsuvan voiman kyllä huomaa. Talo sijaitsee pienessä rinteessä, ja jo sen terassilta näkymät ihastuttavat. Kun kapuaa portaat toiseen kerrokseen, edessä aukeava järvi vangitsee paikoilleen. Ei ihme, että täällä tuntuu siltä kuin asuisi kesämökillä.

– Luontoa tulee seurattua ihan eri tavalla kuin ennen. Naapurista on välillä karannut lehmiä tielle, metsäkauriit ja peurat käyvät tontin rajalla ja joutsenet lipuvat järvenselällä. Kalassakin käymme, Heidi luettelee.

Kesämökki

 Keittiön suuressa saarekkeessa on pituutta ja leveyttä kerrakseen. Sormiliitokset ovat upea viimeistely. Kaikki kaapit on asennettu takaseinälle, ja ne ikään kuin uppoavat sisustukseen.

Ajattomuutta ja hiljaisuutta

Perheellä oli ulkopuolista rakennustyövoimaa käytössä rakennusprojektin ajan, mutta he tekivät itse myös paljon. Rantasauna tehtiin ensin puolessa vuodessa, sen jälkeen oli talon vuoro. Kontio teki pystytyksen heinäkuussa 2014 vesikattoon asti. He rakensivat myös terassin. Kokonaisuudessaan rakentaminen kesti kymmenisen kuukautta. Tontille asennettiin Vestellin Biopuhdistaja, joka huolehtii talouden harmaiden jätevesien puhdistamisesta.

Kesämökki

380-neliöisessä talossa on tilaa olla ja asua. Suuri alakerta on avaraa tilaa, ja näkymät vaikuttavat. Sisustuksen ja toiminnallisuuden Heidi suunnitteli tarkkaan. Kvikin keittiö on siitä hyvä esimerkki.

– Toimiva keittiö oli tärkeä juttu. Rakastamme kahvia, eritoten espressoa, joten kahvikone oli ehdoton hankinta. Keittiössä kaikelle on oma paikkansa, mikä helpottaa arjen toimintoja.

Sisustus on valoisa ja ajaton. Värit ovat hillittyjä, perheelle sopivia. Kaikki sisäpinnat haluttiin valkoiseksi, vaikka materiaalina on hirsi.

– En pidä keltaisuudesta, se tekee hirrestä kovin raskaan näköisen, Heidi mainitsee.

Rantasauna taipuu enemmän romanttisuuden puolelle, mutta siitä on viitteitä kodin sisälläkin. Heidi mainitsee pitävänsä vanhoista huonekaluista, mutta kaiken pitää sopia yhteen, kun mukana on tietysti uusiakin kalusteita.

Yksi hirsikodin valttikortteja on Heidin mielestä sen äänimaisema sisällä. Kodissa ei kaiu, vaikka lattiassa ei ole mattoja eikä ikkunoissa verhoja. Tarkoituksenomainen ”värittömyys” oli Heidille selkeä valinta, sillä hän ei ole koskaan perustanut väreistä. Vaalea yleisilme on omiaan juuri heille.

 Kesämökki

 Maisema on otettu huomioon upeasti joka tilassa. Lasikaiteet päästävät valon läpi ja antavat mahdollisuuden ihailla järvimaisemaa ylhäältä.

Autoista rantasaunan tunnelmiin

Kodin jännittävin ja mielenkiintoisin yksityiskohta löytyy kellarikerroksesta. Erikoisautohuoltoyritystä pyörittävä pariskunta panosti luonnollisesti myös autojen säilytystiloihin. Kellarissa on tarpeeksi tilaa muutamallekin autolle. Auton voi ajaa nostohissin päälle ja kaukosäätimestä painamalla se nousee maantasalle. Kuin elokuvissa konsanaan!

Perhe on viihtynyt Hämeenkyrössä hienosti. Heille yrittäjäelämän vastapainoksi sopii rento maalaiselämä hiljaisuudessa. Talvisin pieni kylätie aiheuttaa omat haasteensa, eikä esimerkiksi roska-auto aina pääse pihaan, mutta kaikesta on selvitty.

– On aika kiva ilis iltaisin hiljentyä järven tunnelmiin. Lämmitämme melkein joka ilta saunan, Ellakin tykkää löylyttelystä ja toki uimisesta kesällä. Joskus teemme pienen venereissun kylpytakit päällä. Täällä on mukava asua, Heidi toteaa.

Kesämökki

 Ellan huoneessa on kivoja graafisia yksityiskohtia tekstiileissä. Tytöllä on suuren huoneen lisäksi oma parveke.

Kesämökki Kesämökki

Teksti: Tanja Hakala, kuvat: Johanna Lehtinen

Lue myös: Mökki meren rannallaVuokramökki, oma mökki vai osaomistusmökkiPitääkö mökkiä lämmittää talvellaVapaa-ajan asunto myynnissä – sijainti ratkaisee!Nämä mökin huolto- ja korjaustoimet suomalainen tekee itse – onnistuisiko sinulta?Pientalotohtorin 10 vinkkiä mökin ostajalleOma kesämökki järven rannalla on yhä usean suomalaisen haaveLoma-asunnon remonttitarpeissa korostuvat jäte- ja harmaavesien käsittely, ilmanvaihto- ja jäätymisen esto, Muuttovalmis mökki vähällä vaivalla ja Mökin jätehuolto kuntoon nopeasti

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hirsihuvila hirsimökit hirsimökki hirsirakennus hirsirakentaminen hirsitalo hirsitalot järven rannalla


Lisää samasta aiheesta