MAINOS

Kotihissi parantaa asumismukavuutta – ikään katsomatta

Talo

Omasta kodista ei tarvitse muuttaa pois ikääntymisen tai muuttuneiden elämäntilanteiden vuoksi. Kotihissi parantaa kodin toimivuutta, ja kodin esteettömyydestä hyötyvät kaikki ikään katsomatta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Onko kodissasi portaita tai tasoeroja, jotka aiheuttavat haittaa ja jopa vaaratilanteita päivittäisessä liikkumisessa? Omassa kotiympäristössä arjen haasteita ei ole aina helppoa huomata, mutta niihin olisi syytä kiinnittää huomiota ajoissa. Esteettömyys lisää laatua kaikissa elämäntilanteissa.

– Arjen perustoimintojen pitäisi sujua mahdollisimman vaivattomasti asukkaan elämäntilanteesta tai toimintakyvystä riippumatta, Hissipörssi Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Pekka Pippuri toteaa.

Kodin esteettömyydestä hyötyvät siis kaikki ikään katsomatta.

– Esteettömyyttä kannattaisi tarkastella kodin koko elinkaaren ajalta. Elinkaariajatteluunhan kuuluu olennaisesti, että talossa voi asua vauvasta vaariin ja toimintakykyyn katsomatta. Miten lastenvaunut, muuttokuormat, isot huonekalut ja painavat kantamukset saadaan liikkumaan mahdollisimman vaivattomasti eri kerrosten välillä? Siihen kotihissi tarjoaa oivan ratkaisun.

Kotihissin avulla on mahdollista varmistaa turvallinen liikkuminen ja asunnon eri tilojen helppo saavutettavuus. Porrasaskelmiin vaivattomasti asennettava tuolihissi, lavamallinen porrashissi tai tyylikäs kevythissi tekevät tämän mahdolliseksi kaikille.

hissiporssi_4

Omassa kodissa mahdollisimman pitkään

Kotihissin edut konkretisoituvat toki parhaiten iän karttuessa.

– Tämän hetken trendihän on, että ihmisten tulisi asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Meiltä löytyy ratkaisu siihen, että kodin eri tasoja voi hyödyntää fyysisen kunnon heikentyessäkin eikä kotoa tarvitse muuttaa pois kerrosten takia, Pippuri sanoo.

Tuttu ympäristö ja mahdollisimman itsenäinen liikkuminen lisäävät hyvinvointia ja vähentävät yhteiskunnalle aiheutuvia hoiva- ja hoitokuluja. Erilaisilla hisseillä ja luiskilla koti saadaan esteettömäksi edullisesti ja tulevaisuudenkin tarpeet huomioiden.

Kevythissi on edullinen ratkaisu, ja sen ansiosta vältytään muun muassa uusien pesutilojen rakentamiselta. Kevythissien hinnat alkavat 20 000 eurosta. Hinta riippuu asennuskohteesta ja hissin kokoonpanosta. Sisäportaisiin asennettavien tuolihissien hinnat alkavat 6 000 eurosta.

hissiporssi_1

Nopeasti valmista

Kotihissin asentaminen ei vaadi kovin suurta remonttia eikä hissi tarvitse suurta tilaa.

– Pystysuoraan nouseva hissi tarvitsee vain aukon. Hissi voidaan asentaa esimerkiksi olemassa olevan porrassyöksyn tai vaatehuoneen tilalle. Hissi on valmis paketti, joka on helppo asentaa joko suoraan lattian päälle tai pienellä upotuksella, jotta kulku hissiin on esteetön. Asennustyö on nopeaa, ja parhaimmillaan työ on valmis parissa päivässä. Tuolihissin asennus puolestaan vie vain muutaman tunnin.

Minimissään hissikuilulle tarvitaan tilaa vain 120 x 140 cm. Entistä helpomman liikkumisen takaa 150 x 160 cm:n tila ja se, että hissin ovet aukeavat eri kerroksissa hissin vastakkaisilta seiniltä – tällöin hississä ei tarvitse kääntyä ja mahdutaan kulkemaan mahdollisten apuvälineiden ja lastenvaunujenkin kanssa. Hissin suojakuilu voidaan rakentaa metallista tai lasista, jolloin tila säilyy valoisana ja avarana.

Pieneen tilaan mahtuva tuolihissi asennetaan portaiden päälle kiinnitettäviin kiskoihin, joten talon rakenteisiin ei tarvitse puuttua. Tuolihissi sopii sekä suoriin että kaartuviin portaisiin, joiden leveys on vähintään 75 cm. Alatasolla on hyvä olla 60 cm:n laskeutumistila hissille.

Apua löytyy

Hissipörssi Yhtiöt Oy on kevyt- ja porrashisseihin erikoistunut koko Suomessa toimiva yritys.

– Olemme toimittaneet runsaat 2 000 kevythissiä ja olemme kokenein erikoishisseihin keskittynyt yritys Suomessa. Meiltä löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja portaikkoon asennettavasta tuolihissistä pystysuoraan nouseviin hisseihin, ja palvelupalettimme kattaa kaiken suunnittelusta asennukseen ja huoltoon.

– Osalla myyjistämme on Invalidiliiton esteettömyyskartoittajan koulutus, joten heiltä saa näkemystä myös koko kodin esteettömyyteen liittyen, Pippuri vinkkaa.

Pippuri muistuttaa, että kun hissi asennetaan omakotitaloon ja joudutaan koskemaan kantaviin rakenteisiin, siihen tarvitaan rakennuslupa. Jos kotona on valmis aukko portaan keskellä, toimenpidelupa yleensä riittää. Tuolihissiä varten ei omakotitalossa tarvita lupaa. Rivitalossa on puolestaan tehtävä ilmoitus isännöitsijälle, mutta lupaa ei tarvitse hakea.

Kotona asumista helpottaviin muutostöihin voi saada avustusta. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää ikääntyneiden ja vammautuneiden korjausavustuksia yli 65-vuotiaille, tapaturmaisesti vammautuneille ja pitkäaikaissairaille, joiden sairaus vaikuttaa liikuntakykyyn.

hissiporssi_3

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

esteettömyys esteetön koti hissi kevythissi kotihissi tuolihissi