MAINOS

Kotimaiset pensasmustikat kypsyvät

KeittiöPiha

Avomaan pensasmarjojen satokausi jatkuu elokuussa. Vadelmia poimitaan edelleen ja niiden rinnalle ovat kypsyneet pensasmustikat, joiden satoa on poimittu jo viikon ajan aikaisimmilla tiloilla. Viikonvaihteen jälkeen päästään pensasmustikan marjoja keräämään koko maasta. Kasvustot ovat talven jäljiltä pääosin hyvässä kasvukunnossa ja kukinta-aikana myös pölytys onnistui kohtalaisen hyvin. Odotettavissa on siis normaali marjasato.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Satokausi on, kuten muidenkin marjalajien sato selvästi tavanomaista aikaisemmassa, mutta sen uskotaan silti jatkuvan elokuun lopulle asti. Pensasmustikkaa viljellään Suomessa noin 150 tilalla, yhteensä 84 hehtaarin alalla.

Helppokäyttöinen marja

Pensasmustikan marjat ovat makeita ja vähähappoisia, joten ne sopivat hyvin useimpien ihmisten ruokavalioon. Pakastemarjana pensasmustikka säilyttää muotonsa ja kiinteytensä myös sulatuksen jälkeen. Marjat säilyvät käyttökelpoisena pitkään myös jääkaapissa, mikäli pakastusmahdollisuutta ei ole. Lapsiperheille pensasmustikka on hyvä valinta, sillä marjan sisusta on vaaleaa, eikä se värjää eikä tahraa vaatteita.

Kotitalouksissa marjoja voidaan käyttää samoihin tarkoituksiin kuin metsämustikoitakin.

Lajikkeissa on eroja

Eri pensasmustikkalajikkeita kannattaa maistella koska niiden koossa ja maussa on suuria eroja. Suomessa viljellyimmät lajikkeet ovat kotimaassa jalostetut Aino, Alvar ja Arto sekä pohjoisamerikkalainen North Blue.

Pensasmustikat poimitaan Suomessa aina käsin, samoista pensaista useita kertoja kypsymisen edistyessä. Myös itsepoimintatiloilla asiakkaat voivat poimia marjoja samoista pensaista useita kertoja. Marjoja kypsyy aina lisää poimintakertojen välillä.

Kuluttajat hankkivat pensasmustikoita suoraan tiloilta sekä toreilta ja vähittäiskaupoista rasiamarjana. Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo: www.marjat.fi

Lisätietoja:

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

www.hedelmatmarjat.fi

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

marja marjapensaat marjapensas marjat mustikka pensasmustikka