MAINOS

Kotitalousvähennys öljylämmityksestä luopumiseen jopa 3 500 euroa

Lämmitys

Öljylämmityksestä luopumiseen voi hyödyntää kotitalousvähennystä 3 500 euroon asti, mikä ilahduttaa energiaremonttia tekevää pientaloasujaa. Kotitalousvähennys on yksi tapa tukea siirtymää pois fossiilisia polttoaineita käyttävästä lämmityksestä, mutta tarjolla on muitakin tukimuotoja.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kotitalousvähennyksen yläraja nousi 3 500 euroon öljylämmityksestä luopumisessa, kun se muissa kodin remonttitöissä on 2 250 euroa. Kotitalousvähennys on energiaremontin työn osuudesta jopa 60 prosenttia, kunhan työ tehdään vuosina 2022–2027.

Monet ovat jo hyödyntäneet Ely-keskuksen 4 000 euron tukea öljylämmityksestä luopumisessa, ja myös 4 000–6 000 euron ARA-avustuksen hakeminen energiaremonttiin on mahdollista, ja nyt korotettu kotitalousvähennys tulee tukimuodoksi sen rinnalle. On kuitenkin valittava, mitä tukea haluaa käyttää.

– Jos on saanut Ely-keskuksen tai ARA:n tuen, ei voi enää saada kotitalousvähennystä, huomauttaa ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Jos on ehtinyt hakea Ely-keskuksen tukea, mutta ei ole sitä vielä nostanut, voi halutessaan perua tuen ja valita kotitalousvähennyksen.

– Ely-keskuksen myönteinen päätös voidaan pyynnöstä mitätöidä. Silloin näyttää siltä, että sitä ei olisi ikinä myönnettykään, ja voi hakea kotitalousvähennystä, Manninen kertoo.

Kotitalousvähennys on mahdollista saada öljykattilan purusta

Kotitalousvähennyskelpoisia töitä ovat muun muassa vanhan öljylämmitysjärjestelmän purku…

Ilma-vesilämpöpumpun asentaminen

….ja uuden lämmitysjärjestelmän asennustyöt.

Kotitalousvähennys, Ely-tuki vai ARA-avustus?

Kotitalousvähennys maksetaan aina tehdyn työn osuudesta, eikä tarvikkeista ja laitteista. Ely-keskuksen ja ARAn tuki maksetaan remontin kokonaissummasta.

Kotitalousvähennys on erittäin varteenotettava vaihtoehto, kun halutaan siirtyä öljylämmityksestä maalämpöön, sillä maalämpöremonttiin kuuluu paljon vähennyskelpoisia töitä, kuten entisen lämmitysjärjestelmän purku, lämpökaivon poraus ja uusien laitteiden asennustyöt.

Yksinasuvalle Ely-keskuksen tai ARAn avustukset ovat aina kotitalousvähennystä suurempia, mutta kahden aikuisen taloudessa voidaan hyödyntää kahden ihmisen kotitalousvähennys. Silloin kannattaakin laskea tarkasti, mikä olisi edullisin vaihtoehto.

Jos on teettänyt paljon muita remonttitöitä, kotitalousvähennyksen katto voi tulla täyteen, jolloin myös kannattaa harkita muita tukimuotoja. Pohdinnoissa auttaa kotitalousvähennyslaskuri.

Kotitalousvähennys kannattaa laskea tarkoin.

Kahden aikuisen ihmisen taloudessa kotitalousvähennys voi olla edullisin vaihtoehto eri tukimuodoista.

Kotitalousvähennyksen hyödyn saa heti

Aika näyttää, kuinka moni tarttuu korotettuun kotitalousvähennykseen öljylämmityksestä luopumisessa. Ely-tuki on ainakin ollut niin suosittu, että siihen on haettu lisää määrärahoja ja päätöksiä voi joutua odottamaan puolikin vuotta – kotitalousvähennyksen etu on, että sen saa hyödynnettyä saman tien.

Hyödyn voi saada heti, jos hakee jo saman vuoden verokorttiin muutosta OmaVerossa. Silloin kotitalousvähennyksen hyöty tulee saman tien käyttöön alentuneena veroprosenttina, Manninen sanoo.

ARA:n avustuksia varten täytyy tehdä energiaselvitys, joka on pientaloasujalle melko työläs. Ely-tukea varten täytyy tehdä hakemus ja lähdettää tositteita, mutta kotitalousvähennystä varten riittää ilmoitus OmaVeroon.

Kuitit pitää toki säilyttää ja esittää tarvittaessa myös kotitalousvähennyksessä, mutta niitä ei tarvitse lähettää mihinkään ilman erillistä pyyntöä, Manninen huomauttaa.

Kotitalousvähennyksessä on 100 eron omavastuu, eli vasta omavastuun vähentämisen jälkeen alkaa saamaan kotitalousvähennystä. Esimerkiksi jos vähennyskelpoisen työn määrä on 2 000 euroa, niin vähennyksen määrä on 2 000 x 60 % – 100 € = 1 100, eikä 1 200 euroa.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä tästä.

Lue myös: Ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu – kumpi sopii sinun taloosi

Kiinteistöveron tarkistaminen – huomio ainakin nämä

Kuvat: Pexels.com ja Suomelan toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiaremontti energiatuki kotitalousvähennys maalämpö verohallinto öljylämmityksestä luopuminen