MAINOS

Kotitoimisto ja uutta säilytystilaa omaan kotiin muuttaneen nuoren huoneeseen

Talo

Perheen nuorimies aikuistui ja perusti oman kodin. Hänen vanhasta huoneestaan tuli oivallinen kotitoimisto, ja samalla saatiin rutkasti uutta ja kätevää säilytystilaa vaatteille.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Käynti kiintokalusteiden ja säilytysratkaisujen erikoisliikkeessä avasi silmät. Tavallisten peruskomeroiden aika on ohi. Äkkiseltään hämmästytti, miten monella tavalla säilytyskaapiston voi sisustaa.

Entisaikaan kaapistojen sisustusvaihtoehtoina olivat hyllyt tai vaatetanko. Nykyisin löytyy housutelinettä, lankakoria, vetolaatikkoa, vaatetankoa, kenkähyllyä, solmiotelinettä ja vaikka mitä.

Entä ovet! Vähän tilaa vievät liukuovet ovat nykyaikaa. Niitä saa lähes jokaisen toiveiden mukaisina. Valittavana on puupintaa, peiliä ja lasia eri väreissä metalli- ja puukehyksillä. 

Kaapistojen ja huoneen käyttötarkoituksen suunnittelusta se lähti

Kotikonttori vaatekaapissa liukuovien takana.
Kaapisto jaettiin kahteen osaan: vaatekaappiin ja kotikonttoriin.

Kaapiston leveys, korkeus ja syvyys mitattiin annettujen ohjeiden mukaan. Seuraavaksi mietittiin kaapiston sisustus ja materiaalit. Netissä olevan suunnitteluohjelman avulla hahmoteltiin vaatekaappiosa. Se jaettaisiin kahteen osaan. Vasemmalle tulisivat ulos vedettävät lankakorit. Välihyllyn erottamaan yläosaan asennettaisiin housuteline, johon sopii vaivatta kymmenet pitkät housut. Toinen puoli vaatekaappia olisi henkarivaatteille.

Kotitoimisto-osa mietitytti hieman pitempään ja vaati paperille piirtelyä. Tuloksena oli selkeä suunnitelma, jossa noin 140 cm pitkän työtason alla olisi laatikosto ja yläpuolella kaksi hyllyä.

Vaaleaa tammea olevan kaapiston korkeus olisi noin kaksi metriä. Sitä ei haluttu ulottaa kattoon saakka kahdesta syystä. Korkeutta rajoittaa oviseinän yläosan ikkuna, jonka kautta tulee valoa ala-aulaan. Toisaalta pienessä huoneessa kattoon saakka jatkuva kaapisto näyttäisi raskaalta ja jopa päälle kaatuvalta. Valitulla toteutuksella kaapin päälle jäisi avointa hyllytilaa, jolla varmasti löytyy käyttöä tulevaisuudessa.

Kaapistoon tulisi vain kaksi ovea. Toinen peittäisi vaateosaston, toinen kotikonttorin. Alumiinikehyksisissä ovissa alaosa olisi sinertävää lasia, yläosa harmaata peiliä. Hyvä ratkaisu! Peileillä on avartava vaikutus. Lisäksi vaakasuora jakolinja vähentäisi omalta osaltaan korkean komeron vaikutelmaa.

Suunnitelma oli valmis jalostettavaksi ammattilaisten käsissä. Muutaman päivän kuluttua toimittajaksi valitulta Inaria Studiolta tuli ehdotus ja kustannuslaskelma. Vaikutti hyvältä, joten kaapisto tilattiin, ja alkoi parin viikon odotusaika.

Kiintokalusteiden asennus valmistui muutamassa tunnissa

housutelineen liukukisko on ulosvedettävä
Ulosvedettävän housutelineen liukukisko kiinnitettiin päätyseinään ruuveilla.

Kello lähenteli viittä, kun Itellan kuljetusauto hurautti pihaan. Hetken kuluttua autotallissa oli kymmenkunta kutistemuoviin pakattua levypakettia, liukukiskot, laatikosto ja lankakorit sekä kaksi ovea. 

1. Paketit avattiin ja siirrettiin asennuspaikalle

Pystylevyihin päätettiin sahata jalkalistan kokoiset kolot, jolloin kaapiston sai aivan kiinni valkoiseksi maalattuun seinään. Se yksinkertaisti kalusteen kasaamista. Helpotusta lisäsi, kun suunnitteluvaiheessa oli luovuttu pohjalevystä ja sokkelista. Erityisesti kotitoimiston jalkatilassa niistä olisi ollut vain haittaa. 

2. Pystylevyt nosteltiin omille kohdilleen

Liitosten poratapit naputeltiin paikoilleen ja kaapiston kattolevyt nostettiin pystylevyjen varaan. Pystylevyt ja kattolevyt yhdistettiin kulmaraudoilla ja puuruuveilla. Kaapisto ankkuroitiin seinään kulmaraudoilla.

3. Kotikonttorin työtaso ja hyllyt nostettiin kannakkeille

Kannakkeet oli asennettu valmiisiin reikiin muutamalla ruuvimeisselin käännöllä. Laatikoston väliseinä kiinnitettiin kulmaraudoilla työtason alapuolelle ja laatikoiden liukukiskot ruuvattiin esiporattuihin reikiin.

4. Lankakorit liukuvat pystyseiniin asennetuilla kiskoilla

Lankakorit liukuvat ulos runkoon ruuvattujen kiskojen varassa.
Lankakorit liukuvat ulos runkoon ruuvattujen kiskojen varassa.

Myös housutelineen saa vedettyä ulos kaapista kiskon varassa. Näppärää! Paitojen ripustustangot sai asennettua muutamassa minuutissa kromattujen helojen avulla.

5. Kello oli varttia vailla yhdeksän, ja vain ovien liukukiskot puuttuivat

Yläkisko ruuvattiin kattolevyjen muodostaman lipan alapintaan, alakisko lautaparkettiin. Etukäteen hieman arvelutti ovien asentaminen, mutta turhaan. Ovet oli helppo nostaa paikoilleen, vaikka olivatkin leveitä ja melko painavia.

Ensimmäisen oven yläpää työnnettiin yläkiskon taaempaan uraan ja alapää nostettiin alakiskolle pyörien varaan. Sitten sama temppu toiselle ovelle, joka tuli etu-uraan.

Kaapiston asentaminen lähentelee finaalia, kun ovien yläkisko on paikoillaan.
Kaapiston asentaminen lähentelee finaalia, kun ovien yläkisko on paikoillaan.

Vaikka ovet ovat leveitä ja painavia, ne oli helppo asentaa paikoilleen.
Vaikka ovet ovat leveitä ja painavia, ne oli helppo asentaa paikoilleen.

6. Kello oli puoli kymmenen tietämissä, kun kuului poks!

Pieni pullo kuohuviiniä aukesi valmiin vaatekaapin ja kotikonttorin kunniaksi.

Vielä pari parannusta kotitoimistoon ja valaistukseen

Housuteline ja lankakorit sekä riittävän pitkät vaatetangot helpottavat hyvän järjestyksen pitoa.
Housuteline ja lankakorit sekä riittävän pitkät vaatetangot helpottavat hyvän järjestyksen pitoa.

Jo muutamassa päivässä uusi kaapisto osoittautui hyvin toimivaksi ja käteväksi. Jokaisella vaatteella on nyt oma paikkansa. Järjestys säilyy, ja vaatteet on helppo ottaa käyttöön. Näppärä kotitoimisto on tuonut tekemiseen uutta intoa.

Parilla pikkujutulla aion vielä lisätä mukavuutta: Kiinnitän työtason alle esiinliukuvan lisälevyn tietokoneen näppäimistölle. Tason yläpuolella olevan hyllyn kavennan. En halua enää lyödä otsaani siihen. Lisäksi asennan pienet led-valot valaisemaan kaapiston sisäosia. Eipä muuta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotikonttori kotitoimisto liukuovikaappi peililiukuovikaappi