MAINOS

Kotiverstaalla – sängynpääty lankuista

Sisustus

Upea massiivipuinen sängynpääty valmistuu nopeasti ja helposti! Materiaaliksi valittiin lehtikuusi, mutta erityisen näyttävän päädyn saa saarnista tai vaikkapa vanhoista lattialankuista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tekisinkö itse?

Sängynpäädyn materiaalivalinta riippuu siitä, kuinka leveää lankkua haluaa käyttää ja kuinka raskas rakennelma saa olla. Puun eläminen on hyvä huomioida: lankut saattavat vääntyä ja halkeilla, joten puun tulee olla puusepänkuivaa sekä mahdollisimman paksua.

Me käytimme vaakalautoina 45 x 195 mm paksua lehtikuusta ja runkopuuna 45 x 90 mm paksua höylättyä mäntyä. Valmiiksi höylätty materiaali onkin kotinikkarille paras vaihtoehto.

Sängynpääty painaa sen verran paljon, että valmiin rakennelman liikuttamiseen tarvitaan kaksi vahvaa käsiparia.

Sahaa vaakalaudat ja pystypuut oikeaan mittaan. Työn nopeuttamiseksi lankut voi sahauttaa valmiiksi puutavaraliikkeessä. Tämän sängynpäädyn leveys on 202 cm ja korkeus 144,5 cm.

 

Käännä vaakalaudat takapuoli ylöspäin ja ruuvaa pystypuut kiinni.

Jotta laudat saa helposti suoraksi, vaikka pystypuut eivät olisi aivan reunassa kiinni, kannattaa apuna käyttää ylimääräistä lautaa reunan tasaamiseen. Jotta puu ei halkeilisi, ennen ruuvaamista on hyvä porata puihin reiät hieman pienemmällä poranterällä.

Vaakapuiden välin saa helposti oikeanlevyiseksi käyttämällä apuna puukapulaa tai esimerkiksi kirjaa, kuten tässä (kirjan paksuus 20 mm).

Runkopuusta voi myös tehdä ylimmän vaakalaudan taakse tukipuun, jotta sängynpäädyn päälle voi laskea vaikka puhelimen tai muuta tavaraa pudottamatta niitä rakoon sängynpäädyn taakse.

Kevyen rakennelman voi kiinnittää vaikka pystypuista suoraan seinään tai sängynrunkoon kiinni, mutta painava versio tarvitsee alas tukipuut pysyäkseen pystyssä. Tässä sängynpäädyssä alas on ruuvattu lisäksi yksi runkopuu vaakasuunnassa ja tämän alle reunoille poikittaiset 40 cm pitkät kapulat sekä keskelle pieni lisätuki. Näiden koot ja sijainnit riippuvat siitä, millainen tila sängyn alla on ja missä sängyn jalat sijaitsevat.

Tee pintakäsittely oman maun mukaan. Tässä käytetty lehtikuusi on punaruskeaa ja lahonkestävää. Ulkona se tummuisi itsestään harmaaksi, joten lopputulosta imitoiden sängynpääty on saatu hieman harmaammaksi Osmo Colorin harmaalla öljyvahalla.

Mitä maksoi?

 • Lehtikuusi 7,55 €/m, työhön käytetty 12 m (n. 91 €)
 • Mänty 2,44 €/m, ostettu yksi paketti eli 9,6 m josta jäi n. 2 m yli, mutta näitä oli hyvä käyttää apukappaleina rakentamisessa (n. 23 €)
 • Ruuvipurkki 100 kpl 15,50 €, josta käytetty puolet
 • Osmo Colorin öljyvaha 46 €, työhön kuluu n. 15 € edestä

Yht. n. 137 €

Tarvittavat työkalut

 • Saha (Festoolin upotussaha ja ohjainkisko, mutta käsisahallakin pärjää)
 • Akkuporakone
 • Ruuveja (6,0 x 80 puuruuvit)
 • Poranterä (4,2 mm)
 • Rullamitta 
 • Pintakäsittelyaine (Osmo Colorin harmaa öljyvaha, jonka voi levittää rievulla)

Käytetty aika

 • 2 h + pintakäsittely (öljyvahaus ½ h, kuivumisaika 24 h, 1–2 käsittelyä

…vai ostaisinko valmiin?

Panosta

Kangasverhoiltu pääty käy monenlaiseen sisustukseen. Matrin päädyt voi personoida mieluisaksi. Basic Plus -malli alk. 499 € (80 cm)

www.matri.fi

Pihistä

Kotimainen Black- sängynpääty tuo modernia ilmettä makuuhuoneeseen. Alk. 139 € (125 cm)

www.vekenkaluste.fi

Säästä

Industriell-sängynpääty sopii boheemiinkin tyyliin. 119 € (180 cm)

www.ellos.fi

Kotiverstaalla 

Puusepät Anu ja Eve suunnittelevat huonekaluja kierrätyspuusta ja valmistavat mittatilauskalusteita verstaallaan Helsingin Vallilassa. Anua ja Eveä voi seurata myös sisustukseen ja puusepän elämään liittyvässä blogissa ihanaverstas.com.

Teksti: Anu Karjalainen ja Eveliina Ylönen, kuvat: Anu Karjalainen ja Eveliina Ylönen, valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Kotiverstaalla Pientalo ja piha sängynpääty tekisinkö itse


Lisää samasta aiheesta