MAINOS

Kotiverstaalla – Tekisinkö itse, kalanruotopenkki

Sisustus

Pitkä kalanruotopenkki sopii esimerkiksi ruokapöydän ääreen, eteiseen tai vaikka kukkapöydäksi ikkunan alle. Se on yllättävän helppo valmistaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kalanruotokuvion tekeminen vie jonkin verran aikaa, mutta se on vaivan arvoista. Saat kotiisi tyylikkään penkin, joka on omiaan nostamaan sisustusta uudelle tasolle niin keittiössä, olohuoneessa kuin aulatiloissakin. Kalanruotopenkki sopii istumiseen tai laskutilaksi.

Kalanruotokuvio syntyy useasta kymmenestä höylätystä mäntylaudasta oheisilla ohjeilla. Itsellesi mieluisalla pintakäsittelyllä syntyy juuri oikeanlainen loppusilaus.

Penkin mitat: pituus 135 cm, syvyys 40 cm ja korkeus 45 cm + kansi.

Kalanruotopenkki – tee se itse

Pyydä rautakaupasta sahattuna tai sahaa itse 45 mm x 45 mm mäntypuutavarasta kehikko: 4 kpl 135 cm:n, 5 kpl 31 cm:n ja 4 kpl 36 cm:n pituista kappaletta.

Kalanruotopenkki – tee se itse

Ruuvaa kappaleet kiinni toisiinsa 10 cm pitkillä ruuveilla. Laita puuliimaa liitoksiin.

Kalanruotopenkki – tee se itse

36 cm:n pituiset kappaleet tulevat pystyasentoon. 31 cm:n kappaleista viides tulee tukipuuksi penkin yläosaan keskelle.

Kalanruotopenkki – tee se itse Kalanruotopenkki – tee se itse

Sahaa 6,5 mm paksuisesta koivuvanerista 135 x 40 cm:n kokoinen kansilevy, jonka päälle kalanruotokuvio kiinnitetään. Ruuvaa levy kiinni kehikkoon 3 cm:n pituisilla uppokantaisilla ruuveilla. Tässä kansi tehtiin kahdesta levystä, koska rautakaupassa ei ollut sopivan kokoista vaneria saatavana.

Sahaa 15 mm x 70 mm:n höylätystä mäntylaudasta 30 kpl 40 cm:n ja 5 kpl 20 cm:n pituisia kappaleita. Näiden pitäisi riittää kalanruotokuvion aikaansaamiseksi. Piirrä vanerin keskelle viiva pituussuunnassa. Käytä kulmamittaa saadaksesi laudat 45-asteen kulmaan. Vanerin keskiviivan avulla saat lautojen päät kulkemaan mahdollisimman lähellä keskikohtaa. Lado laudat kokeeksi ennen kiinnitystä nähdäksesi, mihin kohtiin ne kannattaa asentaa.

Kalanruotopenkki – tee se itse Kalanruotopenkki – tee se itse

Levitä lautojen alapuolelle runsaasti ja tasaisesti puuliimaa. Kiinnitä laudat lisäksi naulapyssyllä tai nauloilla. Tässä käytettiin kauniita messinkinauloja.

Kun liima on kuivunut, sahaa poikki ylimääräiset laudan päät penkin sivuilta.

Lopuksi hio ja tarvittaessa kittaa pinta tasaiseksi. Pintakäsittele haluamallasi tavalla. Himmeällä tummanharmaalla maalilla saat kehikon muistuttamaan rautaa, jolloin lopputulos on erityisen trendikäs.

Mitä maksoi?

• puutavara 84 €

• vaneri 44 €

• ruuvit ja naulat 11 €

• maali 30 €

= yhteensä 169 €

Tarvittavat työkalut

• Bosch EasyCut -akkumonitoimisaha

• Bosch-akkupyörösaha

• vasara

• hiomakone

• akkuporakone

Käytetty aika

15 tuntia

Ihanaverstaan testissä – Bosch EasyCut 12 nanoblade -akkumonitoimisaha

Testasimme Boschin uutta akkumonitoimisahaa verstaalla ja kesämökillä nikkarointitöissä. Ensivaikutelma pienestä moottorisahasta ilahdutti: laite on näppärä, sopii hyvin käteen eikä sahattavaa kappaletta tarvitse kiinnittää mihinkään. Sahaus onnistuu yhdellä kädellä.

Voimaa tähän sahaan ei todellakaan tarvita – kuin keittiöveistä käyttäisi.

Pienestä koostaan huolimatta laite sahaa yllättävän tehokkaasti ja tarkasti. Mäntyä sahattaessa leikkaus onnistui nopeasti ja lähes täysin suoraan kulmaan. Saha ei repinyt puuta juuri lainkaan.

Koivuvanerin käsittely sujui yhtä helposti, tosin pitkää levyä vapaalla kädellä sahattaessa leikkaus ei mennyt aivan suoraan. Itse tehdyn ohjurin kanssa leikkaus sujui jo paljon paremmin, ja pienen heiton sai hyvin hiottua tasaiseksi.

EasyCutilla on myös mahdollista sahata kaarevaa jälkeä, mutta pistosahaksi siitä ei silti ole, sillä jyrkkiin käännöksiin se ei kykene.

EasyCutilla hoituu melkein mikä tahansa kuviteltava nikkarointityö, puutarhan oksien katkominen ja jopa yksittäisten pienten puusepänliitosten teko, sillä terällä voi sahata myös pystysuunnassa. Äänikin on niin hiljainen, että tätä voisi kuvitella käyttävänsä jopa kotioloissa.

Kenelle sopii

Parhaiten EasyCut soveltuu aloitteleville nikkareille tai niille, jotka nikkaroivat harvoin. Enemmän harrastavallekin laitteesta on hyötyä, kun jotain pitää saada sahattua helposti ja nopeasti tai kun haluaa tehdä esimerkiksi liitoksen, eikä omista siihen sopivaa jyrsintä. Erityisesti kesämökki- ja harrastekäyttöön EasyCut sopii erinomaisesti.

Teksti ja kuvat: Anu Karjalainen ja Eveliina Ylönen

Lue myös: Tee itse viljelykaappi, Tee itse pitkä penkki, Tee se itse: eteiskaappi, Tee itse näppärä mainoshylly, Tee itse säleikkö köynnöksille, Tee se itse: hillopurkkivalaisin, Tee itse penkki puun ympärilleTee itse pihakalusteet, joita tuuli ei lennätä ja Näin valitset pihakalusteet

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

eteispenkki kalanruoto kalanruotopenkki Kotiverstaalla kukkapöytä penkki Pientalo ja piha