MAINOS

Kotiverstaalla – Tekisinkö itse, yöpöytä kierrätyspuusta

Sisustus

Vanhoista laudanpätkistä syntyy kaunis yöpöytä, eikä aikaa kulu kuin pari tuntia. Puusepät Anu ja Eve suunnittelevat huonekaluja kierrätyspuusta ja valmistavat mittatilauskalusteita verstaallaan Helsingin Vallilassa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kierrätyspuupöydän rakentamiseen tarvitset vanhaa lautaa, sahan, akkuporakoneen, pieniä kulmarautoja ja ruuveja. Työ tehdään nopeasti ilman puuliitoksia ja sen kummempia sähkötyökoneita. Lautojen sahaaminen sujuu toki nopeasti esimerkiksi pyörösahalla, mutta käsisahallakin pärjää voimien riittäessä.

Käytimme tähän malliprojektiin ulkona kelottuneita, mutta sisätilassa pitkään kuivuneita 25 millimetrin paksuisia laudanpätkiä. Vinkuroita lautoja käyttäessä lopputulos saattaa olla hauskan elävä.

Pöydän voi tehdä myös ilman porrastettua tasoa. Tähän hieman erikoisempaan ratkaisuun on kuitenkin helppo asetella kaikki yöpöydälle päätyvät tavarat pieneen tilaan ilman, että niitä tarvitsee pinota päällekkäin.
Pöytä valmistuu noin kahdessa tunnissa. Työaikaan vaikuttaa, miten taitava ruuvaaja olet sekä ovatko laudat saman levyisiä, paksuisia ja suoria, eli miten paljon työ vaatii sovittamista ja säätämistä.

Vaakalaudat & pystylaudat. Vaakalaudat (11 kpl) ovat 40 cm pitkiä ja korkean sivun pystylaudat 69 cm pitkiä. Loppujen pystylautojen pituus vaihtelee käytettävän laudan leveyden mukaan. Jos laudan leveys on 12 cm, matalamman sivun lautojen pituudet ovat 69, 57 ja 45 cm. Vanhaa, vääntynyttä ja monen levyistä puuta käytettäessä on parempi mallata osia toisiinsa ja sahailla sitä mukaa, kun työ etenee. Mitoilla ei ole niin väliä, koska lopputuloksesta halutaankin rouhea.

Porraspöydän askelmat kiinnitetään toisiinsa tasoa tukevilla kulmaraudoilla. Sen jälkeen pystypuut ja porrastaso on kiinnitetty päistä kulmaraudoilla niin, etteivät liitokset pääse aukeamaan, vaikka käytössä olisikin kulmarautoja, jotka mahdollistavat ruuvin liikkumisen puun elämisen myötä.

Tukipuut. Alareunoihin sahataan tukipuiksi laudat, jotka ovat 25 mm lyhyemmät kuin mitä pystypuut ovat leveitä. Tukipuut sitovat sivut yhteen. Alas etureunaan kiinnitetään kulmaraudoilla 25 mm paksu lauta, joka tukee rakennetta ja peittää ruuvatut tukipuut taakseen.

Alataso. Tukipuiden päälle asetellaan kolme 40 cm pitkää lautaa alatasoksi. Nämä laudat voi sitoa yhteen alapuolelta kahdella poikkipuulla. Toinen vaihtoehto on ruuvailla ne kulmaraudoilla kiinni sivulautoihin. Molemmat kiinnitykset jäävät joka tapauksessa piiloon.

Viimeinen silaus. Yöpöytä viimeistellään lopuksi värittömällä vesiohenteisella lakalla pensseliä käyttäen ja lakkaa säästämättä – halkeillut hiomaton puupinta imee lakkaa runsaasti. Jos haluaa puun harmaan ja kelottuneen pinnan säilyvän mahdollisimman vanhan näköisenä, pintakäsittely kannattaa jättää kokonaan väliin. Tosin silloin kahvitahrat ja muut liat imeytyvät helposti puun pintaan.

Mitä maksoi?

  • puutavara ilmaista (vanhoja aitalautoja omalta pihalta)
  • kulmarautoja, ruuveja n. 10 €
  • vesiohenteinen kalustelakka, pienin purkki (esim. Tikkurilan Kiva 30) n. 16 €

Tarvittavat työkalut

  • käsisaha tai esim. pyörösaha Bosch PKS 55
  • pora/ruuvinväännin esim. Bosch Advanced Impact
  • rullamitta

Käytetty aika

2–3 tuntia

Teksti ja kuvat: Anu Karjalainen ja Eveliina Ylönen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Kotiverstaalla Pientalo ja piha puuseppä pöytä taso tekisinkö itse yöpöytä


Lisää samasta aiheesta