Köynnöskasvit kukkivat puutarhassa kauniissa väreissä, mutta ennen kaikkea ne tuovat puutarhaan lisää vehreyttä ja kiinnostavaa kerroksellisuutta. Syksyllä monen köynnöslajin lehdet pukeutuvat upeaan kelta-punaiseen asuun.
Köynnökset tarvitsevat jotain tukea, kuten seinää, ristikoita, narua tai vaikka puunrungon.
Köynnöksen kasvua voi ohjata langalla tai köynnöspidikkeellä, ja usean köynnöskasvin suuntaan voikin vaikuttaa. Aina ohjailu ei kuitenkaan auta, sillä jotkin köynnökset kasvavat juuri sinne, minne haluavat.
Köynnöskasvit viihtyvät ravinteikkaassa ja kosteassa maassa, jota kannattaa lannoittaa hyvin ja mehevöittää vaikkapa kompostimullalla.
Vaikka puolivarjo on varmin kasvupaikka, monet köynnöskasvit viihtyvät yhtä lailla aurinkoisessa paikassa.
Villiviini menestyy paahteisella kasvupaikalla ja pärjää kuivassakin kohdassa. Syksyllä villiviinistä tulee kauniin punertava.
Japaninkelasköynnös on voimakaskasvuinen monivuotinen vihreä köynnös, joka muistuttaa villiviiniä. Se tarttuu tiukasti tukeensa ja pukeutuu syksyllä kellertävään asuun.
Köynnöshortensia on monivuotinen kasvi, joka kiinnittyy tukeensa hyvin. Se kasvaa suhteellisen hitaasti ja kukkii valkoisin kukkasin vasta useampia vuosia istutuksen jälkeen.
Kiinanlaikkuköynnös on puna-valkolehtinen köynnös, joka kasvaa jopa muutaman metrin korkeuteen.
Bougainvillea eli ihmeköynnös rakastaa aurinkoa. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi istuta bougainvillea aurinkoiseen ja avoimeen paikkaan, jossa se saa runsaasti valoa.
Varjossa viihtyviä köynnöskasveja ovat muun muassa muratti, köynnöshortensia, ruotsinköynnöskuusama, saksankärhö ja viinikärhö.
Monivuotiset köynnökset kasvavat parhaimmillaan monien metrien pituisiksi ja kukkivat runsaasti.
Ne voivat peittää seinän tai kiipeillä suuren kiven päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja porttikaarissa.
MAINOSOsaa köynnöskasveista voidaan käyttää myös maanpeitekasvina, koska ne peittävät maata todella tehokkaasti.
Useimpien monivuotisten köynnösten kukinta on melko vaatimatonta, mutta lehtimassa runsasta ja muodot sekä värit kauniita, myös syksyllä. Monivuotisista kasveista on saatavilla vaihtoehtoja monenlaisille kasvupaikoille.
Lajeja on niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman tarkempaa huolenpitoa.
Helppohoitoiset ja nopeakasvuiset villiviinit menestyvät hyvin aurinkoisella paikalla. Ne kasvavat ajan mittaan todella suuriksi ja sykähdyttävät upealla syysvärillään.
MAINOSKöynnöshortensia kannattaa valita puutarhan varjoisammalle puolelle. Köynnöshortensian voi myös istuttaa kookkaiden puiden juurelle, jolloin ne käyttävät puuta tukenaan.
Piippuköynnös on todella peittävä köynnös suurine lehtineen varjoisalle paikalle.
Jos kaipaa esimerkiksi parvekkeelle näkösuojaa mahdollisimman ripeästi, kannattaa suosia nopeasti kasvavia yksivuotisia köynnöskasveja.
Ruusupapu on helppohoitoinen ja nopeakasvuinen köynnöskasvi, joka peittää nopeasti säleiköt, salot ja aidat. Sen punaiset tai valkoiset kukinnot kehittyvät syötäviksi pavuiksi.
Ihastuttavat ja hempeät hajuherneet koreilevat tummanpunaisina, lohenpunaisina, valkoisina ja violetteina.
Päivänsini lisää puutarhaan tai terassille nimensä mukaisesti heleän sinen sävyjä.
Mustasilmäsusanna, vikkeläkasvuinen sekin, kukkii joko valkoisena tai keltaisena.
Japaninhumala on yksivuotinen nopeasti kasvava ja runsas köynnöskasvi, joka viihtyy varjossa.
Köynnöskasvit sopivat täydellisesti kasvamaan pergolan seinämää ja kattoa pitkin.
Pergolassa viihtyvät esimerkiksi: kärhöt, tuoksuköynnöskuusama, piippuköynnös, villiviini ja köynnösruusu.
Köynnöskasvit voivat kiipeillä pergolassa itsenäisesti, mutta joskus niitä varten kannattaa viritellä tukilankoja tai -verkkoja.
Lähteet: etlehti.fi, mobelo.fi, kukkatarha.fi, kekkilä.fi, plantagen.fi ja sunds.fi
Kuvat: iStock