Köynnösten leikkaaminen – näin se tehdään

Rehevät kiipeilijät valtaavat seinustat ja pergolat loppukesällä. Kaipaavatko ne saksimista? Näin köynnösten leikkaaminen onnistuu oikein.
Lempein tapa tehdä köynnösten leikkaaminen on harventaa tiheää kasvustoa ja poistaa vanhimpia, vioittuneita ja kuolleita versoja. Tämä leikkaustapa sopii useimmille köynnöksille. Kuolleet ja heikot oksat voit poistaa milloin tahansa.
Tarkista köynnösten leikkuutarve keväisin, jolloin näet, mitä talven jäljiltä on säästynyt. Voimakasta kevätleikkausta sietävät muun muassa villiviini (Parthenocissus), piippuköynnös (Aristolochia) ja kelasköynnös (Celastrus). Leikkaa niitä Pohjois-Suomessa kohtuudella, koska kasvukausi on lyhyt.
Leikkaa viiniköynnökset (Vitis) ja laikkuköynnös (Actinidia) hyvin varhain keväällä tai vasta loppukesällä, sillä puutuneet versot vuotavat mahlaa myöhemmin keväällä ja alkukesällä.
Anna köynnöshortensialle (Hydrangea) kasvurauha. Leikkaa hidaskasvuista köynnöstä vain, jos siinä on kuivia oksia.
Lue seuraavasta tarkemmat ohjeet kunkin köynnöksen leikkaamiseen!

Köynnösruusuja on kahdenlaisia. Niitä, jotka kukkivat saman vuoden versoilla ja niitä jotka kukkivat edellisen kasvukesän versoilla.
Köynnösruusun leikkaaminen
Saman vuoden versoilla kukkivia voit leikata reilusti keväisin, sillä uudet versot kukkivat viimeistään loppukesällä. Hempeän vaaleanpunainen ’New Dawn’ on tällainen uusiutuvasti kukkiva.
Edellisen vuoden versoilla kukkivat sen sijaan menettävät kukintansa, jos kukintavuorossa olevat versot leikataan poikki. Vanhoilla versoilla kukkivat muun muassa suositut lajikkeet, ’Flammentanz’, ’Pohjantähti’ ja ’Paul Scarlet Climber’.

Kärhöjen leikkauksessa on hyvä tuntea lajike, mutta suurta vahinkoa ei saa aikaan, vaikkei olisikaan ihan varma.
Kärhöjen leikkaaminen
Kärhöjä leikatessa on olennaista tuntea niiden kasvutapa, sillä erilaiset kärhöt kukkivat eri ikäisillä versoilla. Suurta vahinkoa ei kuitenkaan voi tehdä leikkaamalla. Seuraamalla kärhöjen kasvua ja kukintaa oppii tuntemaan niiden tavat.
- Leikkaa alkukesällä kukkivat pienikukkaiset alppi-, kruunu- ja siperiankärhöt harventaen kesällä kukinnan jälkeen, jolloin ne ehtivät kasvattaa versot seuraavan vuoden kukintaa varten.
- Poista heikot ja vanhat oksat. Kukinta jää saamatta, jos leikkaat näitä kärhöjä varhaiskeväällä voimakkaasti.
- Suurikukkaiset, edellisen kesän versoilla kukkivat jalokärhöt kannattaa leikata vasta keväällä. Moni näistä lajikkeista, kuten upea valkoinen ’Mme Le Coultre’ tai sinivioletti ’The President’ kukkivat vasta loppukesällä komeimmillaan. Poista keväällä paleltuneet verson osat ja harvenna liikoja versoja.
- Saman kesän versoilla keskikesällä kukkivat kärhöt, kuten pienikukkaiset kiinankeltakärhö (C. tangutica) ja mantsuriankärhö (C. mandschurica) sekä kellokärhö (C. integrifolia) leikataan varhain keväällä poikki käytännössä ensimmäisen ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Nämä ehtivät hyvin kukkaan, vaikka joutuisit leikkaamaan alhaaltakin.
- Myös syyskesällä kukkivat isohkokukkaiset viinikärhöt leikataan keväällä.

Humalaa ei tarvitse leikata lainkaan, sillä humalan maanpäälliset versot kuolevat talvella, kuten perennojen varret. Kuolleet versot voi siistiä pois keväällä, ennen kuin uudet nousevat maasta. Vanha kasvusto antaa juuristolle suojaa talvella. Halutessa voi jättää versot kiipimätueksi uusille versoille.

Köynnöshortensia on etenkin nuorena hidaskasvuinen laji, joten leikkaaminen ei nopeuta sen kasvua. Ränsistyneitä oksia kannattaa postaa varhain keväällä, jos köynnös kaipaa siistimistä. Muuten tähän arvokkaasti vanhenevaan aarteeseen ei kannata kajota.

Villiviinin nuorentaminen leikkaamalla Villiviinin nuorennusleikkaus tehdään varhaiskeväällä ennen silmujen puhkeamista. Vanhimpia versoja poistetaan kokonaan noin 30 sentin korkeudelta, jolloin kasvusto nuortuu ratkaisevasti. Vahvan juuriston ansiosta uudet versot kipuavat pian elinvoimaisena pitkin seinää tai säleikköä.
Köynnöksen istutusleikkaus
Jos taimi ei ole kunnolla haaroittunut, istutusleikkaus on tarpeellinen. Syksyllä istutettu köynnös leikataan kuitenkin vasta seuraavana keväänä, jolloin sillä on runsaasti aikaa kasvattaa uusia versoja kesän aikana.
Syksyllä istutusleikkaus ei kannata, sillä se häiritsee köynnöksen valmistautumista talveen. Tuuheita, hyvin haaroittuneita astiataimia ei leikata istutuksen yhteydessä.
Leikkaaminen auttaa myös kasvuun lähtemisessä, kun köynnöksiä siirtää. Juurten katkeilu huonontaa köynnöksen vedensaantia ja leikkaaminen tasapainottaa juuriston ja versojen yhteispeliä.
Köynnös juurtuu paremmin, kun sillä ei ole suurta lehtimassaa kasvatettavanaan. Parhaiten siirto onnistuu varhaiskeväällä tai syksyllä kasvin tuleennuttua.
Viiniköynnöksen keventäminen seinustalta
Jos viiniköynnös tuottaa jo satoa, kasvustoa voi pienentää elokuun alkupuolella, jolloin rypäleiden koko suurenee.
- Lyhennä hedelmiä tekevät versot kahden tertun jälkeen siten, että niihin jää kaksi lehteä.
- Typistä muut sivuversot yhden lehden jälkeen.
- Lyhennä kevättalvella rypäleitä tuottaneet versot siten, että jätät niihin vain yhden silmun.
- Jätä muutamaan pääversoon 6–7 silmun verran edellisen kesän kasvua ja leikkaa loput versot poikki kahden silmun jälkeen.
Leikkaa köynnökset tarpeen mukaan
Ruohovartisia, joita ei tarvitse leikata
- humala (Humulus)
- koiranköynnös (Bryonia)
- karhunköynnös (Calystegia)
- kiinankurkku (Thladiantha)
- köynnöspinaatti (Hablitzia)
- ruusunätkelmä (Lathyrus latifolius)
Vuosittain leikattavia
- köynnösruusut (Rosa)
- jalokärhöt (Clematis)
- viiniköynnös (Vitis)
Puuvartisia, joita leikataan harvoin
- villiviini (Parthenocissus)
- köynnöshortensia (Hydrangea)
- köynnöskuusamat (Lonicera)
- kelasköynnös (Celastrus)
- laikkuköynnös (Actinidia)
- piippuköynnös (Aristolochia)
- palsami- eli sitruunaköynnös (Schisandra)
Kolme tapaa leikata köynnöksiä
1. Nuorentaminen

Leikkaa varhaiskeväällä ronskisti, jos kasvusto on ränsistynyt ja köynnös kaipaa uudistamista tai siirrät sen paikkaa.
2. Harventaminen

Poista vanhimmat, vioittuneet ja liiat oksat ja typistä versoja, niin säilytät köynnöksen kasvukunnon hyvänä ja rasitat kasvia vähiten.
3. Istutusleikkuu

Leikkaa hento ja niukasti haaroittunut köynnös keväällä istutuksen yhteydessä, jolloin se haaroittuu ja juurtuu paremmin.
Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa.
Lue myös: Mansikkamaan perustaminen, lannoitus ja hoitaminen – Suomela
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
humala kärhöt köynnöskasvit köynnösruusut köynnösten leikkaaminenTuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja