Perinteinen vai luistelu?  

Perinteinen vai luistelu?

Molemmille hiihtotekniikoille on omat suksensa. Kompromissien teko saattaa pidemmällä tähtäimellä ärsyttää.

Monot  

Monot

Vaikka perinteiseen ja luisteluun kannattaakin hankkia erilliset sukset, niin kutsutut kombimonot toimivat yleensä hyvin molemmilla tyyleillä.

Oikea pituus  

Oikea pituus

Suksien ja sauvojen oikea pituus on juuri yhtä tärkeää kuin oikea kengännumero. Etsi urheilukaupan asiantuntevin myyjä käsiisi ja konsultoi häntä kokokysymyksessä.

Oikea jäykkyys  

Oikea jäykkyys

Älä osta liian jäykkiä suksia, silloin pito-ongelmat korostuvat.

Huolto  

Huolto

Hiihdätpä sitten tasamaalla tai mutkamäessä, ota selvää ennen ostopäätöstä suksien huoltamisesta. Jos lajisi on hiihtäminen eikä suksihuolto, kannattaa satsata mahdollisimman helppohoitoisiin välineisiin – huoltotarpeissakin on mallienvälisiä eroja.

Vauhtia vai kikkailua?  

Vauhtia vai kikkailua?

Lyhyet carverit sopivat tiukkaan kurvailuun ja temppuiluun, mutta jos rakastat vauhtia tarvitset pidemmät suurpujottelutyyppiset sukset. Niiden vauhtikestävyys on eri luokkaa kuin lyhyillä suksillä.

Materiaali  

Materiaali

Alppihiihtosukset valmistetaan tyypillisesti synteettisistä materiaaleista, mutta markkinoilta löytyy myös runsaasti puuydinsuksia ja jopa täyspuisia ”lankkuja”. Puuydinsuksia kannattaa harkita jos pitää vauhdista!

Yhdessä vai erikseen?  

Yhdessä vai erikseen?

Urheiluvälineliikkeet myyvät fiksusti hinnoiteltuja paketteja (sukset, siteet, monot), mutta pro-shopeista kannattaa kysyä tarjousta erilliskomponenteista kootusta setistä.

Viime sesongin värit  

Viime sesongin värit

Erikoisliikkeiden hyllyllä on usein edelliskauden malleja, joissa vanhaa on usein vain väritys. Viime sesongin tuotteet irtoavat yleensä huomattavalla alennuksella.

Kokeile  

Kokeile

Useimmat laskettelukeskukset tarjoavat testimahdollisuutta edustamilleen suksimerkeille – ”koeajomahdollisuus” kannattaa hyödyntää, sillä yksi tykkää yhdestä suksesta ja toinen toisesta. Pelkkä hintalappuun tuijottaminen ei vielä takaa onnistuneinta välinevalintaa juuri sinulle.

Vinkki!

Enää ei hiihtoharrastus ole keleistä kiinni, sillä hiihtoputkia on rakennettu jopa eteläiseen Suomeen. Muun muassa Varsinais-Suomen Paimiosta löytyy hiihtoputki, jota kannattaa hyödyntää jos taivaalta puskee vettä vaikka kalenterin mukaan pitäisi olla talvi.